Cum deosebești mobilierul vechi original de o imitație?

Oamenii îndrăgostiți de trecut știu să aprecieze calitatea meșteșugurilor de altădată, mai ales când vine vorba de alegerea mobilierului. Și pe bună dreptate, căci rar mai găsești astăzi aceeași calitate a lemnului și aceeași iscusință în definirea fiecărui mic detaliu. Dacă te gândești câtă muncă se ascunde în spatele unui obiect confecționat fără mașinării industriale, ai să înțelegi de ce este privit ca o piesă de artă. Mobilierul vechi are nu doar o estetică aparte, ci spune povești cu parfum de epocă.

În momentul în care ai hotărât să investești într-un astfel de obiect (trebuie spus din start că mobilierul antic autentic nu e deloc ieftin), trebuie să începi printr-o documentare temeinică. În general, este un domeniu stăpânit bine de colecționarii de artă, oameni care știu să încadreze o piesă în funcție de stilul și perioada în care a fost făcută, așa că dacă ai ceva cunoștințe în domeniu, nu ți-ar strica o părere avizată.  Bineînțeles, internetul este și el o sursă de documentare, la modul general, în cazul în care vrei să afli detalii despre specificul mobilierului de artă dintr-o perioadă anume.

Ca să intre în categoria antichități, o piesă trebuie să aibă minim 80 de ani, explică ebenistul Irinel Gheorghe, proprietar al unuia dintre cele mai importante ateliere de restaurări din București. Pentru a fi cu adevărat valoros, mobilierul trebuie să fi fost lucrat manual, preferabil înainte de introducerea utilajelor profesionale. Importantă este și esența lemnului, dar și înfrumusețarea pieselor cu sculpturi și intarsii. Prețul va crește considerabil dacă obiectul face parte dintr-o serie limitată.

Emblemele, semnăturile sau timbrele ar trebui să autentifice vechimea aproximativă și producătorul mobilierului, dar cum falsificarea obiectelor de artă a devenit o industrie, în sine, însemnele nu garantează neapărat originalitatea piesei. Inscripțiile sunt de obicei ascunse în partea din spate, în interiorul sertarelor sau pe marginile de jos ale mobilierului.

Modalitatea de îmbinare a lemnului poate fi, de asemenea, un element care să determine vârsta unei piese. La fel, și tipul de adeziv folosit pentru încleiere. Ebenistul Irinel Gheorghe atenționează, însă, că vechimea exactă și autenticitatea unui obiect pot fi stabilite doar cu ajutorul unui aparat profesional cu raze X. Există două astfel de dispozitive în întreaga țară. Chiar și fără această tehnică, însă, un restaurator poate identifica stilul unei piese și data aproximativă când a fost realizată.

Fără ajutorul unui profesionist, îți va fi greu să faci diferența dintre o piesă originală și un fals, mai ales dacă pasiunea ta pentru antichități e doar un hobby pe care nu l-ai aprofundat, în mod deosebit. Înainte să începi ”vânătoarea de comori”, ar fi bine să îți acorzi puțin timp lecturii și vizitelor la muzeu ca să îți faci o idee despre ce înseamnă, cu adevărat, mobilierul de artă.

Pentru orice fel de sfat legat de restaurare și obiecte vechi, apelează cu încredere la ing. ebenist Irinel Gheorghe. Îl găsești în atelierul său din Șoseaua Prelungirea Giurgiului 235, Sector 4, București sau pe internet la următoarele adrese: www.restaurare-lemn.ro sau www.restaurare-mobilă.ro.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply