Să fim sinceri. N-ai cum să scapi de trendul ăsta al amenajărilor de inspirație scandinavă și dacă ai trăi pe sub pământ. Orice blog, site sau revistă din România oferă spații generoase materialelor care promovează stilul nordic și e firesc să se întâmple așa, pentru că există cerere mare pe piață. Avem și câteva magazine on line specializate pe nișa asta, designerii români încearcă și ei să se alăture trendului, așa că bănuiesc că vom mai vedea câțiva ani de aici înainte case amenajate în stil nordic. Recunosc că la început nu-mi plăcea deloc simplitatea scandinavă. Și când spun deloc, nu exagerez cu nimic. Văzând însă mii de fotografii cu astfel de interioare, parcă mi-am mai schimbat părerea. În continuare, nu sunt mare fan al încăperilor all white sau al ferestrelor fără perdele (de altfel, nici nu aș putea să aplic treaba asta acasă, pentru că stau la bloc), dar piesele de mobilier nordice chiar îmi plac, mai ales într-un mix de stiluri. Deci, cum facem dintr-un dormitor în scandinav un spațiu cald și primitor? Iată câteva sfaturi!
Stabilim cromatica
Primul lucru care îmi vine în minte când mă gândesc la stilul nordic este albul imaculat: podele albe, pereți albi, uși albe de interior, mobilier cam la fel. În general, spațiile nordice prind viață prin detalii, prin folosirea materialelor naturale sau a pieselor semnate de designeri celebri. Atunci, într-adevăr, lucrurile se schimbă. Dacă introducem în ecuație și lemnul masiv, textilele din lână sau bumbac, eventual un tavan cu scândurile expuse, vorbim, într-adevăr, de o încăpere transformată total. În cazul ăsta, simplitatea nu va mai fi austeră, ci discretă și elegantă. Dar, în general, sunt finețuri pentru care ai nevoie de un altfel de buget și, de ce nu, de un spațiu care să se preteze unui astfel de stil. Într-un apartament obișnuit de bloc, poți însufleți dormitorul adăugând un pic de culoare la nivelul pereților, și aici ai la dispoziție mai multe variante: fie optezi pentru tonuri deschise, liniștitoare, fie vopsești un singur perete într-o nuanță care să scoată întreaga încăpere din anonimat. Bineînțeles, ține și de îndrăzneală. Nu te împiedică nimeni să zugrăvești tot dormitorul într-o culoare puternică, dar atunci ar trebui să ții cont și de câtă lumină naturală ai în încăpere. Toate intensitățile de verde, gri și albastru se încadrează în cromatica specifică amenajărilor scandinave, așa că ai de unde alege.
O altă variantă ar fi să zugrăvești doar jumătate din perete într-o nuanță vie. Și aici ai la dispoziție o grămadă de posibilități. Poți adăuga culoare doar în jurul patului, cât să imiți tăblia sau poți realiza un brâu lat, pe mijlocul peretelui. Foarte în trend este și tehnica aceea a peretelui neterminat. N-aș ști cum se numește, dar ai văzut exemple pe Pinterest. 🙂
Alegem cu atenție corpurile de iluminat
În amenajările scandinave, corpurile de iluminat au un capitol aparte, stufos și adaptabil fiecărui buget, de la piese minimaliste, semnate de designeri consacrați, până la retaileri accesibili, cum ar fi, de exemplu, IKEA sau Jysk. Vorbim de obiecte cu linii simple, dar surprinzătoare, confecționate din metal, ciment sau fibre naturale. Nu vei găsi în interiorul nordic lustre cu cristale sau floricele romantice.
Un brand care mie îmi place mult și pe care l-am regăsit adesea în amenajările scandinave este Ay Illuminate. Prețurile nu sunt însă pentru toată lumea, un astfel de corp de iluminat ajungând până la câteva sute de euro. Ay Illuminate este un atelier olandez care colaborează cu artizani din Asia și Africa. Produsele lor au forme organice, inspirate din natură și pornesc de la ideea de revalorificare a tehnicilor vechi specifice comunităților rurale din diverse colțuri ale lumii. Există și branduri românești care promovează un concept asemănător, de exemplu, Meșteshukar BoutiQ sau Delta Craft.
Câteva corpuri de iluminat cu design autohton pe care le văd integrate perfect într-o amenajare în stil scandinav ar fi lampa din beton creată de Dragoș Motica (UBIKUBI) sau piesele celor de la Atelier A4, Lână și Beton sau Lightplay.
Accentul pe detalii
Pentru a da personalitate unui spațiu alb și monoton, trebuie să pui accentul pe detalii, și mă refer aici la tot felul de mărunțișuri: textile, tablouri, plante. Sunt amănunte care pot transforma complet o încăpere. Cuverturile din lână sau bumbac, lenjeriile din in, pledurile croșetate, azvârlite neglijent pe pat sunt perfecte pentru a recrea un dormitor scandinav din care să nu-ți vină să mai ieși.
Tablourile alb-negru, posterele înrămate, stickerele sau ghirlandele luminoase sunt și ele mici detalii care te vor ajuta să obții un aer nordic mult mai cald. Ghirlandele pot fi agățate în jurul tăbliei de pat sau înfășurate pe o scară de lemn, atârnate de tavan sau în jurul ferestrei. Cât despre tablouri, să știi că nu e obligatoriu să le expui pe perete. Poți, la fel de bine, să le așezi pe podea fără să mai fie nevoie să le agăți.
Am și câteva recomandări de magazine online de la noi în care vei găsi piese de mobilier și decorațiuni în stil scandinav: The Home, Design & After, Norda sau Combic.
Foto: Pinterest
No Comments