Cum amenajăm corect o grădină de mici dimensiuni

De când mă știu am visat la o curte spațioasă în care să pot să mă desfășura în voie. Mi-ar plăcea să aibă câțiva copaci umbroși, gazon tuns perfect, câteva flori, o zonă de grătar și o masă imensă în jurul căreia să se adune întreaga familie (hai că nici nu am așa pretenții mari :)). Desigur, ideea de curte spațioasă într-un oraș aglomerat este aproape utopică, dacă ne uităm la prețurile de pe piața imobiliară, dar eu cred că poți avea un nivel decent de confort chiar și în spații modeste. Nu e musai să fie o curte în adevăratul sens al cuvântului: poate, la fel de bine, să fie un balcon sau, de ce nu, un acoperiș care să-ți dea posibilitatea să îl transformi într-un colț de verdeață.

Am ales mai jos câteva exemple de curți mici, decorate impecabil, asta în cazul în care ai nevoie de imagini care să te inspire. Nu stilul de amenajare a contat în mod deosebit, ci mai degrabă soluțiile găsite de profesioniști pentru maximizarea spațiului. Hai să vezi despre ce e vorba!

Crearea unor zone bine delimitate

Ca și în amenajarea interiorului, înainte să te apuci de treabă, e musai să îți analizezi cu obiectivitate prioritățile și stilul de viață. Mai puțini metri pătrați înseamnă și câteva compromisuri, fie că recunoaștem asta sau nu. Gândește-te bine care sunt lucrurile pe care ți le dorești cu adevărat și de ce te-ai putea lipsi, la nevoie.  Schițează apoi un plan  care să includă principalele piese de  mobilier și amplasarea lor. E important să iei în calcul activitățile tale preferate, modul în care îți place să-ți petreci timpul liber, numărul de persoane care locuiesc permanent în casă, dar și prietenii care vin ocazional în vizită. Toate aceste detalii te vor ajuta să îți conturezi mai bine prioritățile. E important de amintit că funcționalitatea reprezintă punctul de pornire în orice proiect de amenajare.

leelahloves.de

leelahloves.de

leelahloves.de

Cu puțină imaginație, poți găsi soluții pentru a crea zone care să se adapteze activităților tale preferate. O bucătărie în aer liber, de exemplu, nu-ți va ocupa mult loc, dar va transforma grădina în colțul preferat al întregii familii, pe timp de vară. Recomandarea mea ar fi să apelezi la varianta mobilierului făcut pe comandă. E puțin probabil să găsești piese care să se potrivească perfect în spațiul de care dispui.

Improvizații de efect

În cazul în care nu ai suficientă vegetație, trebuie să găsești alternative, astfel încât să te poți bucura de mica ta grădină, chiar și în zilele cu soare dogorâtor. Ce poți face în lipsa unui copac matur care să asigure umbră și un minim de confort termic? Ai mai multe variante la dispoziție: poți cumpăra o umbrelă sau o copertină din material textil sau poți construi o pergolă de lemn. Există o gamă variată de produse disponibile pe piață: pergole acoperite cu rogojină, papură sau stuf, pergole cu acoperiș din pânză sau plastic sau pergola, ca atare, acoperită cu flori.

Garduri masacte de vegetație

Ce-ar fi grădina fără un pic de verdeață? Ei bine, și pe partea de peisagistă ai nevoie de coerență pentru a obține rezultatele pe care ți le dorești. Varianta cea mai sigură este cea a gazonului tuns perfect, o soluție care va mări vizual mica ta curte. Poți adăuga dinamică prin construirea unor alei din cărămidă, dale sau pietriș. Încearcă să folosești plante de mici dimensiuni pentru a te bucura de un colț de verdeață relaxat și aerisit. De asemenea, ai posibilitatea să dezvolți grădina pe verticală, prin intermediul plantelor agățătoare sau a gardului viu. În felul acesta,  zidurile inestetice vor deveni oaze de verdeață în toată regula.

Definirea stilului

Atunci când te gândești să dai viață curții tale, nu trebuie să scapi din vedere micile detalii. La ce mă refer? La stilul de amenajare pe care încerci să-l reproduci. Nu doar piesele principale de mobilier sunt importante, ci toate celelalte accesorii care te vor ajuta să definești mai bine spațiul. Ideal ar fi să continui tematica pe care ai folosit-o și în decorarea interiorului. Bineînțeles, poți să îmbini piese care să vină din zone diferite, atâta vreme cât asocierea lor pare una firească.

Houzz, Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply