Cum amenajăm bucătăria în stil rustic

Îți dorești o bucătărie care să nu se demodeze în timp și care să fie, cu adevărat, sufletul casei? Ei bine, atunci n-ar strica să iei în calcul o amenajare în stil rustic. Desigur, ideea poate să se dezvolte în foarte multe direcții, căci există, după cum bine știi, o grămadă de variații pe temă. Ține mult de preferințele tale, de spațiul de care dispui și poate un pic de buget. Stilul rustic presupune câteva investiții serioase pentru că pune accent pe materiale naturale: lemn, piatră ș.a.m.d, dar poți obține un look reușit și cu costuri accesibile. Hai să vedem cum putem să replicăm acest stil în bucătărie, combinând partea vizuală cu funcționalitatea, lucru ce nu ar trebui  neglijat, indiferent de stilul de amenajare pentru care optăm.

Texturi naturale și contraste inteligente

O bucătărie în stil rustic se potrivește, mai degrabă, la casă decât la apartament, pentru că mobilierul greoi, din lemn masiv, are nevoie de camere spațioase pentru a fi bine pus în valoare.  Importantă este însă nu doar linia mobilierului. Texturile cântăresc la fel de mult în rezultatul final al amenajării. Podelele din teracotă sau din lemn recuperat, tavanele brăzdate de grinzi vechi sau pereții îmbrăcați în piatră naturală sunt detalii care definesc foarte bine stilul rustic, așa că nu le trece cu vederea dacă îți dorești să recreezi acea atmosferă nostalgică pe care o admirăm adesea în revistele de profil.

Poți reinterpreta stilul rustic prin introducerea unor elemente moderne. De exemplu, imaginea de ansamblu din bucătărie se va schimba total dacă în locul podelei de lemn  optezi pentru pardoseală din microciment sau dacă renunți la mobilierul clasic în favoarea unuia în stil minimalist. Iarăși, corpurile de iluminat industriale pot oferi contrastul perfect în genul acesta de amenajări.

Culori care să spargă monotonia

Într-adevăr, când te gândești la stilul rustic, ai în minte nuanța originală a lemnului, dar dacă adaugi aici și cărămida sau piatra naturală, există riscul ca spațiul să devină prea sobru și încărcat, mai ales dacă nu are parte de suficientă lumină naturală. Ce e de făcut în situația asta? Încearcă să vopsești mobilierul în nuanțe deschise: alb, crem, verde sau albastru. Dacă nu, investește în câteva piese colorate pentru a da dinamică decorului: perdeluțe romantice, fețe de masă în carouri, pernuțe decorative sau chiar electrocasnice în culori vii. Sunt detalii care te vor ajuta să conturezi foarte bine imaginea de ansamblu pe care ți-o dorești.

Mobilier cu aspect învechit

Stilul rustic îți dă posibilitatea să folosești toate acele piese vechi care stau aruncate în magazia casei de la țară: scaune de lemn, mese, băncuțe sau mici obiecte de artizanat ce definesc atât de bine spațiul. Poți folosi lemn recuperat pentru a confecționa piese noi de mobilier. Există firme specializate care fac obiecte senzaționale folosind scândură veche de zeci de ani. Aspectul rugos al lemnului se potrivește de minune în interioarele rustice.

Un efect ceva mai subtil îl are mobilierul cu aspect patinat. Poți aplica singur diferite tipuri de finisaje care să sugereze vechimea obiectului. Găsești pe internet o mulțime de tutoriale care te învață tehnica antichizării. Desigur, e nevoie de puțină răbdare, mai ales dacă vorbim de piese de mari dimensiuni.

Alte detalii care te vor ajuta să recreezi stilul rustic în bucătărie: coșurile împletite, textilele naturale, obiecte de artizanat la vedere, vase agățate de tavan, pe pereți  sau în dreptul ferestrelor. Electrocasnicele retro ajută și ele în completarea decorului. Florile de câmp puse în borcane reciclate sau plantele aromatice, cultivate în ghivece de teracotă sunt, de asemenea,  binevenite într-un astfel de decor.

El Mueble, Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply