Chiuveta este un element central în orice bucătărie, așa că e important să analizezi atent cât mai multe opțiuni de pe piață înainte de a face o alegere. Trebuie să ții cont, în primul rând, de materialul din care este confecționată, asta dacă nu ai de gând să o schimbi o dată la trei ani. Apoi intervin toate celelalte aspecte ce țin de formă, dimensiune, culoare, tip de montaj sau adâncimea cuvei. Este important să obții un echilibru între estetic și funcțional, mai ales că vorbim de un obiect pe care îl folosim zilnic. Alegerea trebuie să țină cont, în aceeași măsură, de suprafața bucătăriei tale, dar și de stilul mobilierului. Pare un pic complicat, știu, dar mi-am propus, în acest articol, să te ajut să găsești chiuveta ideală.
Materiale disponibile: plusuri și minusuri
Cele mai multe chiuvete de bucătărie sunt realizate din inox sau granit. Chiuvetele din inox sunt, în continuare, varianta preferată de mulți, pentru că se potrivesc la fel de bine în bucătăriile clasice, cât și în cele moderne. Un alt avantaj ar fi prețul accesibil și faptul că se montează relativ ușor. Trebuie spus, însă, că există diferențe mari de calitate de la o chiuvetă la alta, în funcție de compoziția și de grosimea inoxului. Sunt detalii care se reflectă, invariabil, în cost. Astfel, avem chiuvete cu prețuri care pornesc de la 100 de lei, dar și modele care depășesc câteva mii bune. Principalul dezavantaj al chiuvetelor din inox este că se zgârie destul de repede. Se recomandă ștergerea lor cu o cârpă moale după fiecare folosire, pentru a preveni depunerea de calcar.
O alterantivă ceva mai scumpă, dar mult mai durabilă, este cea a chiuvetelor din granit. Aici ar fi de menționat mai multe avantaje. În primul rând, vorbim de un material rezistent la pete, zgârieturi și șocuri termice sau mecanice. Un alt mare atu al chiuvetelor din granit compozit este acela că nu se decolorează atunci când sunt expuse unor temperaturi ridicate. Asta înseamnă că poți să depozitezi tigăi și vase fierbinți, fără să deteriorezi suprafața chiuvetei. Compozitul, care este, de fapt, un amestec de granit și rășină, vine într-o gamă variată de culori, de la alb imaculat, până la negru intens. Astfel, chiuveta se poate integra mult mai ușor în amenajare, în funcție de cromatica bucătăriei. Partea bună este că poți cumpăra și baterii confecționate din același material, dar nu e obligatoriu. Robinetul din inox se potrivește la fel de bine cu chiuvetele din granit. Pe http://www.evivo.ro am văzut câteva seturi la prețuri promoționale. Ai avea de unde să alegi.
Tip de montaj
Metoda clasică de instalare este cea care presupune introducerea chiuvetei pe sus, într-un decupaj pregătit anterior în blatul de lucru. Nu este, însă, singura alternativă pe care o ai la dispoziție. În funcție de modelul chiuvetei, poți opta pentru montaj sub blat sau la același nivel cu blatul.
Forme și dimensiuni
Există o imensă varietate pe segmentul chiuvetelor de bucătărie, dacă este să ne referim la forme și dimensiuni. Totuși, designul nu ar trebui să fie singurul criteriu de care să ții cont în momentul în care faci o alegere. Gândește-te și la funcționalitatea spațiului, mai ales dacă ai o bucătărie pe care chiar o folosești. De exemplu, chiuvetele mari, cu două, trei cuve sunt deosebit de practice, fiindcă te ajută să faci mai multe lucruri în același timp, dar nu sunt neapărat potrivite în bucătării mici, pentru că vor ocupa mult din suprafața blatului. Alterantive mai practice sunt chiuvetele pătrate sau rotunde. Și modelul farmhouse ar fi o variantă de luat în calcul, mai ales într-o bucătărie cu mobilier clasic. Marele avantaj al chiuvetelor farmhouse, pe lângă aspectul lor deosebit, este adâncimea cuvei, detaliu important atunci când trebuie să speli oale și tigăi voluminoase.
În bucătăriile cu suprafață modestă se potrivesc foarte bine și chiuvetele pe colț. Există multe modele disponibile, chit că vorbim de o soluție mai puțin obișnuită. Se încadrează foarte bine în bucătăriile cu mobilier dispus în forma literelor ”L” sau ”U”. Avantajul acestor modele este că fructifică un spațiu care rămâne, de multe ori, neutilizat. Iarăși, o chiuvetă pe colț va ocupa foarte puțin din lungimea blatului.
2 Comments
Alina draga,
Bine de stiu si luat in calcul cele prezentate de tine!
Mi-a placut remarca referitoare la bucatarie: ,, daca chiar o folosesti,,
In cazul meu da, mult de tot si chiar m-am gandit la ceva rezistent si cat mai usor de curatat.
Inteleg ca ar fi granitul si imi si imi place extrem mult, negrul. Dar va ramane un vis, culoarea. ( visele sunt frumoase
si e ok sa cate unul ). Ma gandesc la curatat si cum spuneam la postarea anterioara, as vrea multe ferestre la bucatarie!
Te imbratisez, Mia
Noi am optat pentru chiuvetă din inox, când ne-am cumpărat apartamentul. Mi s-a părut cea mai accesibilă variantă la momentul respectiv. Partea proastă e că se întreține greu. Mă bate gândul să o schimb, la un moment dat.