Cum a transformat fotografa Olga Thomas un apartament din București în destinația numărul 1 pentru viitoarele mirese. Și nu numai!

Sunt convinsă că știi din online lucrările Olgăi Thomas. Emoția cu totul specială pe care o transmite prin intermediul fotografiilor sale, i-a adus de-a lungul timpului o binemeritată recunoaștere, atât în țară, cât și peste Ocean, unde locuiește o bună parte a anului. Îndrăgostită de tot ce vine din sfera vizuală, Olga a descoperit că partea de pregătire a spațiului în care lucrează îi place la fel de mult ca fotografia în sine. Așa a ajuns să se implice trup și suflet în decorarea studioului său foto din Milwaukee, un loft mare cât un teren de baschet, dar cu o amenajare incredibil de cochetă.

Anul trecut avea să redescopere bucuria de a da viață unui spațiu, odată cu achiziționarea apartamentului din București, situat  într-o clădire istorică de pe la 1936. Culmea e că investiția nu făcea parte nicidecum din planurile sale, dar, după o discuție cu niște prieteni români stabiliți în America, și-a dat seama că i-ar părea rău să rateze asemenea oportunitate. Apartamentul se află în apropiere de Muzeul Național de Artă și de Parcul Cișmigiu, zonă pe care Olga spune că o știe ca în palmă, pentru că străbătea străduțele acelea în lung și în lat, când se întâmpla să mai tragă chiulul de la Tonitza.

”Tot episodul a fost o întâmplare. Ne aflam în vizită la niște prieteni români, stabiliți de vreo douăzeci de ani în America și, dintr-o vorbă într-alta, ne-au spus că au un apartament în București cu care nu știu ce să facă. Ei nu prea mai au legătură cu România, așa că varianta închirierii ar fi însemnat o bătaie de cap în plus. Atunci m-am gândit că nu ar fi rău să îl cumpăr. Nu pot să spun că am cântărit prea mult lucrurile. Am scris cecul cu prima rată de achiziție, chiar atunci, la cină. Și acum îmi vine să râd că m-am dus să beau un pahar cu vin și m-am ales cu un apartament”, povestește, cu umor, Olga.

Prima idee care i-a venit în minte a fost să amenajeze acolo un studio foto și un spațiu destinat special pregătirilor de nuntă, iar în extrasezon să închirieze apartamentul prin airbnb. A insistat să se ocupe personal de tot decorul interiorului pentru că știa exact ce vrea de la fiecare colțișor în parte. Nu este genul de om care să rămână fixat într-un stil anume, așa că a dorit ca și decorul apartamentului să fie unul eclectic și ușor diafan. Amenajarea reprezintă un mix original de elemente. Regăsim accente scandinave, mediteraneene și chiar câteva note industriale. Toate funcționează perfect împreună, deși vin din zone extrem de diferite.

”Aparent, stilurile pe care le-am folosit în amenajare nu au nici o legătură, dar le-am unit cumva prin paleta cromatica neutră. Mie în general îmi place albul și mi s-a părut că se potrivește foarte bine cu arhitectura apartamentului. În afară de alb, am folosit gri, negru și mici accente de culoare, galben și verde. Am vrut ca spațiul să fie unul neutru, de aceea nu l-am personalizat cu tablouri sau fotografii. Totuși, am vrut un element care să însuflețească decorul. Aici a intervenit prietena mea, Raluca de la Charmink Calligraphy care a reușit să transforme câțiva pereți albi în adevărate coli de hârtie. Sunt convinsă că acel scris va apărea des în fotografii, pe social media”, crede Olga.

Apartamentul a avut nevoie de câteva reparații serioase, după ce a fost cumpărat, pentru că nu i se mai aduseseră îmbunătățiri de ani de zile. Două dormitoare au devenit o singură încăpere, după ce zidul care le despărțea a fost decupat în arcadă. Ca stil de amenajare, dormitorul principal se încadrează în zona mediteraneană, dar partea de lounge, cu canapeaua, duce mai mult spre stilul scandinav.

Fotografa a dorit ca spațiul să fie aerisit și ușor romantic, dar a încercat să îl facă, la fel de atractiv și pentru bărbați. De aceea, living-ul este industrial, iar bucătăria, ușor hipsterească, glumește Olga, spunând că i-ar fi greu să definească precis stilul de amenajare din zona respectivă.

”Îmi place în ultima perioadă gresia și faianța cu motive geometrice. Este o temă pe care am folosit-o în bucătărie, baie și hol. Am vrut să am elemente care să se regăsească de mai multe ori în amenajare. Cu bucătăria, a fost o adevărată aventură. Apartamentul este într-o clădire istorică foarte veche și nu am avut unghiuri de 90 de grade. Cei care au realizat mobilierul s-au chinuit un pic să iasă totul bine”, spune Olga.

Blatul pentru lavoarul din baie are și el o poveste deosebită. A fost luat de la un pădurar din Făgăraș și transformat în piesă de mobilier de prietenul Olgăi. Un mic proiect DIY de mare efect.

Ultima cameră este amenajată în stil scandinav. Are un pat suspendat și o mică zonă de lounge, sub. Este o încăpere în care Olga vrea să mai facă mici schimbări, eventual să mai adauge un birou și un scaun.

”Multe obiecte de decor, textile ș.a.m.d. le-am adus din America, înghesuite în bagaj: draperii, perdele, cuverturi, lenjerii. Îmi place să aleg cu atenție lucrurile care țin de confort. De exemplu, salteaua cred că este foarte importantă. Ne petrecem un sfert din viață dormind. Aici, e normal să alegem cu atenție. În schimb, sunt de părere că multe lucruri poți să le faci și singur. Mi se pare chiar distractiv să te apuci de un proiect în casă, cu prietenii sau cu familia. Nu trebuie să fie ceva complex sau obositor, ci din dimpotrivă, o activitate care să-ți aducă bucurie. În SUA, oamenii sunt foarte deschiși în a face pe cont propriu lucruri pentru casă. Îmi pare rău că nu am avut suficient timp, dar mi-ar fi plăcut să mă implic mai mult și eu în amenajarea apartamentului. Cred că aș fi putut chiar să zugrăvesc singură câțiva pereți”, spune Olga.

Apartamentul The White Loft poate fi închiriat deja prin airbnb sau booking. Are și o pagină de Facebook, așa că poți să urmărești acolo toate noutățile. Bineînțeles, miresele care se visează fotografiate aici, pot începe să își facă rezervările.

Foto: Olga Thomas

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mia Coman 2 February 2019 at 21:44

  O poveste interesanta!
  Un interior luminos, aerisit, cu zone delimitate nu neaparat prin ziduri, ci prin stilul decorului.
  Prinde un spectru larg, de… gusturi, bine gandit, avand in vedere si destinatia apartamentului.
  Imi place mult neutrul folosit, obiectele, texturile. Lemnul si verdele aduc caldura si stare de bine.
  Calde imbratisari,

  • Reply Fabrika de Case 4 February 2019 at 14:43

   Da, e foarte faină amenajarea. Câte un pic din fiecare stil, dar cu elemente care funcționează perfect împreună. 🙂

  Leave a Reply