Cum a fost readus la viață un set de mobilă veche, în stil florentin

Nouă luni s-a lucrat în atelierul ebenistului Irinel Gheorghe la restaurarea setului florentin, vechi de peste un secol, doar pentru a remedia structura mobilierului. Încă o lună și jumătate a durat refacerea finisajului cu shellac și detaliile migăloase, sculptate în lemnul de nuc. Mobilierul are o poveste de suflet, căci a fost primit ca dar de nuntă de către străbuncii actualilor proprietari. Restauratorul Irinel Gheorghe povestește că setul a fost făcut de un tâmplar ardelean îndemânatic, undeva la începutul secolului trecut. În anii ’50, proprietarii s-au mutat în Capitală și au adus cu ei mobilierul florentin, primit moștenire. Nu au folosit însă toate piesele, așa că o parte din set a ajuns să fie depozitată în subsolul casei.

Biblioteca, masa de douăsprezece persoane, scaunele și canapeaua nu arătau tocmai bine când au ajuns în atelierul ebenistului. Lemnul fusese deteriorat de insecte și fungi, iar structura mobilierului era destul de șubrezită. De asemenea, multe elemente decorative erau complet distruse de trecerea timpului și de condițiile improprii de depozitare.

Canapeaua, de exemplu, a avut nevoie de o  îngrijire deosebită pentru că nu fusese folosită ani de zile. S-au înlocuit tapițeria și scheletul putrezit de lemn. Doar brațele și picioarele piesei au putut fi salvate. De lucru a fost și la cele trei scaune care au ajuns rupte în atelierul de restaurări din București. Toate componentele setului florentin au fost recuperate, în cele din urmă, devenind nu doar funcționale, ci la fel de frumoase ca acum un secol.

După restaurare, mobilierul a revenit la loc de cinste în familia din care a făcut parte generații de-a rândul. Din păcate, nu toată lumea conștientizează valoarea acestor obiecte. Multe piese vechi ajung să fie aruncate la gunoi sau în depozite second-hand pentru că oamenii le consideră depășite de vremuri.

Mobilierul vechi, cu ornamentații bogate, sculptate manual, nu este suficient de bine pus în valoare într-un apartament de bloc pentru că riscă să aglomereze vizual spațiul. Locuințele obișnuite au o suprafață modestă și tavane scunde ceea dezavantajează, din punct de vedere estetic, piesele sobre, din lemn masiv.

În schimb, în casele spațioase, mobilierul antic recrează perfect atmosfera elegantă a trecutului. Bineînțeles, costurile sunt pe măsură. Un set ca cel prezentat în articolul de astăzi poate ajunge la câteva mii bune de euro.

Recunoscut pentru bogăția decorațiunilor și a formelor sale grandioase, stilul florentin se confundă, practic, cu orașul Renașterii italiene. Picioarele scaunelor, meselor sau consolelor sunt curbe, uneori terminate cu labe de leu. Ornamentele încărcate, reprezentând flori, frunze, îngeri sau blazoane ale familiilor de nobili sunt, de asemenea, specifice acestui stil. Detaliile sunt sculptate manual, cu multă finețe. Meșterii florentini erau cunoscuți și căutați în toată Europa pentru iscusința lor. Mobilierul este realizat, de obicei, din lemn de castan, chiparos, brad sau plop, iar piesele sunt acoperite cu foiță de aur ori argint. Feroneria este înlocuită cu bijuterii sau pietre semiprețioase. De asemenea, unele dintre piese integrează în ansamblul lor și puțin fier sau piele.

De altfel, cel mai scump obiect de mobilier vândut vreodată este un dulap realizat în Florența. Recordul a fost stabilit la o licitație din 2004 și nu a fost depășit nici până astăzi. Este vorba de o piesă care a aparținut celui de-al treilea duce de Beaufort  și datează din 1726. Se spune că treizeci de meșteri au lucrat șase ani neîntrerupt pentru confecționarea dulapului din mahon, încrustat cu pietre prețioase. Piesa a fost vândută de urmașii ducelui de Beaufort pentru fabuloasa sumă de 36, 7 milioane de dolari, depășind mult și estimările specialiștilor. În prezent, dulapul florentin este expus la muzeul Liechtenstein din Viena.

Iată, așadar, ce înseamnă obiectele cu valoare istorică. E drept, însă, că vorbim de un segment limitat de colecționari care să își permită asemenea achiziții. Totuși, mobila veche, din lemn masiv, merită să fie restaurată, nu neapărat ca investiție, ci ca semn de apreciere pentru meșteșugurile din trecut.

Dacă ai nevoie de un specialist care să te ajute să recuperezi piese din lemn care-ți sunt dragi, poți să iei legătura cu ebenistul Irinel Gheorghe. Îl găsești în atelierul său din Șoseaua Prelungirea Giurgiului 235 sau pe internet, la următoarele adrese: www.restaurare-lemn.ro și www.restaurare-mobilă.ro.

Îți las mai jos un filmuleț care arată migala cu care a fost restaurat setul florentin prezentat la începutul materialului.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply