Corpuri de iluminat cu design minimalist, create de echipa Lână și Beton

Am văzut prima dată lămpile avangardiste create de arhitectele Maria Sgîrcea și Alexandra Spiridon în prezentarea târgului Made in ro, din 2015. De fapt, acela a fost momentul în care brandul Lână și beton se făcea cunoscut oficial publicului iubitor de design românesc. Ideea lămpilor a apărut din conștientizarea unei nevoi pe piață. Cele două tinere au activat, la început, în zona amenajărilor de interior, iar experiența aceasta le-a făcut să vadă că e loc de mai bine pe segmentul obiectelor de iluminat.

Prima colecție Lână și beton

Au testat materiale, au experimentat concepte, forme și idei și, încurajate de feedback-ul primit, au continuat această căutare artistică ce s-a materializat în proiectul Lână și beton. Două materiale la care au ajuns după multiple încercări, dar care le oferă infinite posibilități de expresie. În același timp, două materii prime, folosite și în construcții, care contrastează ingenios prin alăturare – rigiditatea betonului  vs elasticitatea lânii.

Din 2015, de când și-au făcut simțită prezența în branșa designerilor de produs, Maria și Alexandra au reușit să bifeze colaborări importante cu alți creativi, iar modul acesta de lucru, spun ele, a dus la nașterea celor mai faine proiecte. Un exemplu concret sunt corpurile de iluminat de la Casa din pământ, realizate în colaborare cu Anca de la Nistora Ceramics. Aici este și o poveste interesantă care subliniază încă o dată frumusețea designului de produs, pentru că fiecare astfel de obiect are în spate o stare, o idee și un proces de creație.

La casa de vacanță din Hunedoara, proiect semnat de atelierul Arhigest, proprietarul a avut intenția să integreze lâna printre materialele natur ale casei (pământ bătut și lemn), iar Lână și Beton a venit cu ideea de a integra pământul roșu specific zonei chiar în corpurile de iluminat. Astfel a apărut colaborarea cu Nistora. Anca a meșteșugit cu răbdare și pricepere piesele ceramice, în timp ce Maria și Alexandra s-au ocupat de abajururile din lână.

Abajururile Lână și beton, pregătite să lumineze interiorul Casei din pământ

Testarea de noi materii prime, forme și tehnologii constituie un proces continuu pentru brandul timișorean. Pe lângă lână și beton, tinerele arhitecte folosesc cu succes fetrul în confecționarea abajururilor. În ceea ce privește procesul de creație, lucrurile s-au dezvoltat și mai mult odată cu folosirea imprimantei 3D. Este un mijloc care permite experimentări fără limită de formă și care oferă uneltele necesare pentru a pune în practică aproape orice idee.

Cea mai recentă colecție

Abajururile de la Lână și beton încălzesc mai nou atmosfera în zona de lucru a Birourilor B.Sorted din Capitală, iar culorile lor vibrante s-au potrivit perfect cu mobilierul folosit în amenajarea primului etaj al clădirii (Silent floor). Proiectul B. Sorted este semnat de LTFB Studio, RIZI și Silvia Funieru. Pentru Maria și Alexandra, colaborările cu profesioniști din domeniu sunt cea mai bună formă de promovare. Pe de altă parte, arhitecții și designerii de interior sunt principalii lor clienți, fiind oameni care caută obiecte cu poveste pe care să le includă în proiectele lor de amenajare.

Foto: LTFB Studio – Silent Floor, B.Sorted Offices

Poți admira lămpile Lână și Beton și în social media: pe Facebook și Instagram.

Nu închei articolul înainte de a te invita să susții campania de crowdfunding For.work. Este vorba de reconversia unui spațiu industrial de pe Bega și transformarea lui într-un punct de întâlnire pentru oamenii creativi din Timișoara. Alexandra și Maria  fac parte din echipa care a pus la cale proiectul. Campania se desfășoară pe platforma www.starstandup.ro, iar cei care participă cu donații, primesc diverse recompense în funcție de contribuția lor. Găsești pe site mai multe detalii. O idee faină ce merită susținută.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply