Contraste de arhitectură pe Sevastopol nr. 5

Bucureștiul este, fără doar și poate, un oraș al contrastelor și spun asta referindu-mă, în primul rând, la stilurile de arhitectură din epoci diferite ce coexistă astăzi mai mult sau mai puțin armonios în peisajul urban. Sunt puține locuri în Capitală în care discrepanțele dintre trecut și prezent să aibă un impact vizual mai mare decât pe Sevastopol nr. 5, acolo unde o casă de patrimoniu, construită acum mai bine de 120 de ani este străjuită de un bloc modern de sticlă în care funcționează Spitalul Sanador.

Foto: Popp & Asociatii Management

Casa are o poveste interesantă, fiind construită în 1895 după planurile celebrului arhitect Richard Kraft. Clădirea cu bosaje şi coloane renascentiste, ferestre în arc de cerc aplatizat, balustrade metalice din fier și pinioane baroce seamănă, ca formă, cu palatele vieneze specifice acelor vremuri, bineînțeles, la o scară mai mică, provincială. Casa a fost locuită de prof. N. Danielescu, inginer silvic și personalitate importantă pentru emanciparea societăţii româneşti înainte de 1900.

Foto: Popp & Asociatii Management

Foto: Popp & Asociatii Management

În octombrie, anul trecut, rețeaua Sanador a inaugurat aici cel mai mare centru specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc, din punct de vedere al complexității serviciilor medicale. O investiție de aproape 20 de milioane de euro, asigurată din fonduri proprii, dar și dintr-un împrumut bancar.

Foto: Popp & Asociatii Management

Banii au fost orientați, în primul, către cumpărarea de echipamente medicale performante care să ajute la tratarea afecțiunilor oncologice. Dar nici partea de construcție a edificiului nu a fost realizată superficial, căci proprietarii rețelei Sanador au dorit ca pacienții să aibă parte de cele mai bune condiții în clinica nou înființată.

Restaurarea ușilor de interior. Foto ing. ebenist Irinel Gheorghe

Foto ing. ebenist Irinel Gheorghe

Renovarea casei N. Danielescu s-a făcut fără abateri majore de la forma sa originală, fiind vorba de o clădire de patrimoniu. Fațada, deteriorată vizibil de trecerea timpului, a căpătat un suflu nou după ce a fost zugrăvită într-o nuanță plăcută de alb. Toate ornamentele și detaliile arhitecturale au fost respectate întocmai. La fel de migălos s-a lucrat și la renovarea interiorului.

Foto: Sanador

Aproape că n-ai zice că ai pășit într-o unitate sanitară, văzând grija cu care s-a refăcut fiecare detaliu al casei boierești. Totul, de la picturile tavanului, până la parchetul herringbone sau sobele înalte de teracotă a fost păstrat întocmai din dorința de a respecta cât mai fidel trecutul clădirii. Nu a fost deloc simplu, pentru că fiecare etapă a însemnat nu doar investiții financiare consistente, ci și găsirea celor mai buni specialiști în domeniu. De pildă, refacerea picturilor de pe tavan și pereți a durat câteva luni bune.

Foto: ing. ebenist Irinel Gheroghe

Tot cam atât a durat și restaurarea ușilor de interior, lucrare semnată de ebenistul Irinel Gheroghe. Aici situația a fost destul de complicată, căci lemnul era grav deteriorat. Umiditatea afectase suprafața ușilor și existau urme vizibile de mucegai. Iarăși, câteva fuseseră vandalizate în perioada în care casa rămăsese în paragină. O echipă întreagă s-a ocupat în detaliu de readucerea lor la viață. A fost mult de muncă în atelierul din Prelungirea Giurgiului, dar și pe  teren, în momentul în care au fost extrase. S-a impus manevrarea lor cu atenție maximă pentru a nu deteriora și mai mult lemnul.

Foto: ing. ebenist Irinel Gheroghe

Foto: ing. ebenist Irinel Gheroghe

Foto: ing. ebenist Irinel Gheroghe

Foto: ing. ebenist Irinel Gheroghe

Astăzi, uriașele uși din lemn masiv definesc decorul clasic al casei. La fel și mobilierul antic, corpurile de iluminat sau draperiile care îmbracă ferestrele înalte.

Foto: Sanador

Foto: Sanador

Ce-i drept, zona s-a schimbat mult odată cu construcția celui de-al doilea corp de clădire al spitalului Sanador din Sevastopol nr. 5, dar, partea bună e că s-a putut salva o bucățică din istoria arhitecturii Bucureștiului.

Așa arăta casa înainte de începerea lucrărilor de restaurare. Foto: Axa Tc

Alăturarea de nou și vechi e vizibilă la tot pasul pe străzile Capitalei, de la casa Păucescu, considerată una dintre cele mai ciudate construcții din Europa, până la Hotelul Novotel sau sediul The Ark. Deocamdată, îmbinările de stiluri și epoci sunt privite ca o ciudățenie, dar orașul se schimbă fie că vrem, fie că nu, inclusiv la nivel de arhitectură.

Pentru lucări de restaurare, îți las mai jos contactul inginerului ebenist Irinel Gheorghe: office@restaurare-mobila.ro. Îi găsești întregul portofoliu de lucrări pe cele site-urile www.restaurare-lemn.ro sau www.restaurare-mobila.ro.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply