Anul trecut, tot cam prin vremea asta, îți povesteam despre căsuța din Țopa, mica gospodărie țărănească ce fusese cumpărată în urma unui anunț pe Facebook cu gândul de a fi folosită ca centru pentru artiști. Teli Iacșa, cea care venise cu ideea de a colora la propriu și la figurat viața sătucului transilvănean, îmi povestea atunci cu un optimism molipsitor tot ce avea de gând să facă: tabere de creație, workshop-uri, lecturi, întâlniri cu comunitatea. Voia ca bătrâna căsuță, cu prispă umbroasă de lemn să devină, în timp, un loc de întâlnire pentru oamenii cu inimă deschisă, care se bucură de timpul petrecut împreună, într-un mod relaxant și creativ.
Recunosc, nu bănuiam atunci că poți aduce atâta veselie într-o comunitate mică și că localnicii se vor dovedi atât de receptivi la activități cu care lumea satului românesc nu este neapărat obișnuită. Acum sincer, în câte gospodării rurale poți să dansezi pe muzică hip-hop și reggae, să pictezi sau să creezi artă cu papiote de ață colorată? Și ți-am enumerat doar câteva dintre activitățile care au avut loc vara aceasta în căsuța de la Țopa. Teli a reușit să strângă în jurul său oameni minunați care trăiesc pentru a da ceva înapoi comunității, investind timp, efort, dar mai presus de toate, suflet.
”A fost un an minunat, uitându-mă în urmă, și spun asta nu doar pentru că am avut agenda încărcată, ci pentru că am reușit să ne cunoaștem, să legăm prietenii, să vorbim deschis despre lucrurile frumoase care ne unesc. Toată vara am cântat, am dansat, am făcut focuri de tabără, am ascultat greierii. Ce se întâmplă aici e cu adevărat magic. Nu degeaba se spune că omul sfințește locul”, crede Teli.
Cu mult entuziasm și dăruire s-a implicat la Țopa și Florin Laurențiu Zaharia, un român stabilit de ani de zile în Germania care a vrut să aducă fericire pe chipurile oamenilor de aici printr-un proiect personal intitulat ”Terapie în grădină”. Preț de două săptămâni, copiii din Țopa, dar și oameni din localitățile învecinate și-au demonstrat măiestria în cadrul atelierelor de creație. S-a tras cu arcul, s-a pictat, s-au copt clătite și s-a lăsat cu multă voie bună. Distracția s-a mutat din curtea casei și pe dealurile din jur, unde oamenii au venit pregătiți de picnic, bucurându-se de libertate și de frumusețea naturii.
”Am fost practic adoptați de localnicii din Țopa”, spune Teli. ”E așa o bucurie să poți construi ceva pentru comunitate, să oferi timp și energie persoanelor din jurul tău. În serile de terapie în grădină, fiecare vecin a venit cu câte ceva de mâncare: salam, cașcaval, ouă, lapte, sarmale, o mulțime de alimente sau mâncăruri gata pregătite. Fiecare a dorit să contribuie cu ceva, așa cum a putut”.
Nu a fost numai distracție la Țopa vara aceasta, ci și implicare civică. De exemplu, monumentul eroilor din sat a fost reabilitat cu ajutorul voluntarilor. Și în localitatea vecină, în Boiu, oameni inimoși au reîmprospătat culorile troiței pictate.
”Proiectul de suflet vara aceasta a fost «Terapie în grădină», găzduit de Căsuța din Țopa și inițiat de Florin Laurențiu Zaharia. Le mulțumesc tuturor voluntarilor activi: Vasile Dușcă, Cristian Păunescu, Mirela Radu, Mihaela Rădulescu și Miruna Niță, dar și celor care ne-au susținut în toată nebunia. Din păcate, în curând fiecare dintre noi va trebui să revină la proiectele personale, dar a fost minunat să petrecem acest timp împreună. Sunt convinsă că activitățile vor continua în localitate. Ne gândim deja cu entuziasm la vacanța de iarnă când vom reveni aici”, spune Teli.
Magia care a cuprins micul sat din Mureș este imortalizată pe pagina de Facebook a Căsuței din Țopa, dar și pe pagina Terapie în grădină. Ai să vezi acolo multă veselie, culoare și oameni fericiți. Fotografiile i-au inspirat și pe alții. Există chiar promisiuni că modelul acesta de implicare va fi răspândit în multe alte localități, nu doar din Transilvania, așa că Doamne Ajută!
No Comments