Spune că nu e bucurie mai mare decât să recupereze o ladă de zestre care descrie părticele dintr-o lume uitată în fiecare element prăfuit ce-i decorează lemnul. Așa simte că pune umărul la salvarea acestui patrimoniu uriaș pe care pare că începem să-l redescoperim și să-l prețuim așa cum se cuvine. Nu doar lăzi de zestre recondiționează, ci și dulapuri sau piese de mobilier pe care clienții i le aduc de peste tot din țară, în speranța că le vor fi alături vreme bună de aici încolo, după ce sunt primenite în straie noi.
Claudiu Bixa este un artist complet care și-a dedicat ani din viață ca să-și perfecționeze tehnica. Se descrie ca jumătate tâmplar, jumătate pictor, căci recondiționează și pictează piese de mobilier. E un domeniu competitiv, în care și-au făcut loc mulți oameni talentați. El și-a câștigat publicul nu doar prin iscusință, ci și prin maleabilitate și deschidere către nou. De la tatăl său a moștenit talentul artistic, dar multe lucruri le-a învățat în Grecia, țară în care a trăit șaisprezece ani și pe care o consideră încă a doua lui casă.
”Tata a pictat biserici și l-am însoțit la lucru până pe la douăzeci și ceva de ani. Nu mi-a plăcut însă ca meserie. Îți trebuie multă răbdare și o anume construcție psihologică pentru asta, iar eu nu aveam pe atunci calitățile necesare ca să-i calc pe urme. Totuși, e o perioadă care m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi”, spune Claudiu Bixa. ”Am plecat din țară după ‘90 și m-am stabilit în Grecia. Am locuit acolo foarte mulți ani, este o țară în care am învățat multe, ca artist. Sunt tehnici și materiale pe care le-am descoperit acolo și pe care le folosesc și astăzi”.
În România a revenit în 2012, când Grecia era zdruncinată serios de criza economică. S-a mutat la Râșnov, într-o zonă încărcată de istorie și vizitată de turiști din întreaga lume. Și-a deschis aici un mic atelier și, încet-încet, lucrurile au început să se așeze de la sine. Are deja un nume respectat pe piață pe care și l-a creat cu multă muncă, talent și seriozitate.
Nu ar mai pleca din țară și spune cu convingere că România oferă oportunități reale oamenilor care își fac meseria cu dăruire. El este cel mai bun exemplu pentru că a învățat singur să-și câștige pâinea făcând ceea ce îi place.
”Nu sunt genul de artist care să se cramponeze într-un stil anume. Îmi place să învăț în fiecare zi lucruri noi, să experimentez tehnici, să descopăr materiale care să mă ajute în ceea ce fac. Cred că este important să fii maleabil și atent la ce îți cer clienții. Astăzi este și o deschidere foarte mare, ai posibilități care nu existau înainte. Studiez în permanență și o să o fac, probabil, toată viața. Mă ajută multă și zona aceasta, încărcată de istorie, cu toate influențele sale”, spune Claudiu Bixa.
În atelierul de la Râșnov, recondiționează cu pricepere piese vechi de mobilier. I-au trecut prin mâini obiecte de peste un secol pe care le-a salvat de la distrugere. Lemnul se mânuiește cu îndemânare și fiecare etapă are ritmul său, spune artistul. A învățat să facă tâmplărie singur, la fel și pictură pe lemn, iar acest stil autodidact l-a ajutat enorm în meseria sa.
”Îmi place să administrez judicios ceea ce am și este un lucru pe care îl recomand tuturor. Poate că nu ai bani să investești în mobilier nou, dar vrei să faci o schimbare în casă. Recondiționarea este cea mai bună soluție. Este și o modalitate de a nu risipi fără rost. Poți schimba culoarea mobilierului, poți să îl decorezi cu flori sau diverse simboluri și va deveni un cu totul alt obiect”, crede artistul.

Mobilier vechi, înainte și după recondiționare
Pasiunea pentru salvarea mobilierului vechi a început în momentul în care un client l-a rugat să recondiționeze o ladă de zestre. De atunci, comenzile s-au înmulțit și s-au diversificat. Primește solicitări atât de la persoane private, cât și de la pensiuni sau hoteluri. Povestește chiar că au fost bucureșteni care au ajuns prin zonă și au auzit de lucrările lui. Au lăsat la atelier obiecte vechi pe care voiau să le reîmprospăteze și s-au întors după ele câteva luni mai târziu, când au avut din nou drum prin Râșnov.
”E păcat să pierdem patrimoniul acesta. Sunt obiecte extrem de valoroase ce pot fi salvate prin recondiționare. Eu mă bucur să văd că începem să apreciem din nou meșteșugurile și tradițiile”, spune Claudiu Bixa.
Așadar, dacă te tentează să recondiționezi vreun obiect din casă, îți las mai jos datele de contact ale artistului: număr de telefon 0755. 655. 123 sau e-mail claudiubixa@gmail.com. Pe Facebook, îl găsești pe paginile Mobilă Pictată Râșnov Claudiu Bixa, Deco Rustic Râșnov sau pe contul său Claudiu Bixa. Bineînțeles, decorează și piese noi de mobilier, personalizându-le în funcție de cerințele clientului. Poate chiar să”îmbătrânească” voit diverse obiecte, prin tehnica patinării.
No Comments