Ciprian Sipoș, designerul care crează povești în jurul spațiilor pe care le amenajează

Ciprian Sipoș s-a orientat către designul de interior, după ce ani de zile a contribuit, ca stilist vestimentar, la realizarea celor mai interesante pictoriale de fashion pentru reviste cunoscute din România. Și-a dat seama apoi că este o etapă din care vrea să evolueze, așa că și-a propus să caute forme noi de exprimare artistică și domenii care să-l provoace din punct de vedere profesional. La designul de interior nu a ajuns din întâmplare. Tranziția, spune el, nu reprezintă altceva decât o cale diferită de a cultiva și de a înțelege frumosul. Ciprian se declară fascinat de culoare, de texturi, și mai ales, de ideea de a spune povești prin intermediul unor spații. Îi plac amenajările care pornesc de la un concept precis, tocmai de aceea se simte mai atașat de proiectele care îi dau libertatea să experimenteze cu tehnici și materiale neconvenționale. Designerul crede că amenajările nu țin doar de estetică, ci și de energie, de modul de viață al beneficiarului și de un anume set de valori și  principii după care acesta se ghidează. Nu întâmplător promovează atât mult în proiectele sale aspecte ce țin de protejarea mediului înconjurător și de consumul responsabil.

”E important să asculți locul în care te afli pentru a putea trasa o direcție a stilului de amenajare”, spune designerul. ”Iarăși, e nevoie de timp pentru ca lucrurile să se așeze coerent și armonios”.

Deși la prima vedere poate părea un domeniu superficial, lumea designului de interior este una deosebit de complexă. Ciprian s-a convins de asta în toți anii de studiu făcuți la Barcelona și în capitala Marii Britanii. Acolo a deprins nu doar noțiuni de teorie, ci și tehnici de detectiv, absolut necesare în această branșă. În curând, va începe o școală de design interior pentru că simte nevoia să împărtășească toate cunoștințele acumulate de-a lungul anilor. Cursurile vor avea durată diferită, de trei, șase, nouă și doisprezece luni. De asemenea, are în plan organizarea unui curs de doi ani și jumătate pentru cei care vor să aprofundeze domeniul designului de interior ca o eventuală profesie. Ciprian s-a gândit și la cei care nu își permit să angajeze un profesionist pentru decorarea casei. Astfel, clienții vor putea beneficia de consiliere pe o perioadă de câteva luni, dar se vor ocupa singuri de întregul proiect.

”Cred foarte mult în colaborarea designer-beneficiar, mai ales pe zona rezidențială. Fiecare om trebuie să își dea singur seama cum se simte într-un spațiu și cum vrea să arăte locuința lui. Desigur, este măgulitor să ai mână liberă într-un proiect, dar nu îmi place ca proprietarul să nu se implice deloc. Am și refuzat oferte în care nu exista posibilitatea unui dialog și unui schimb de idei între mine și client”, spune Ciprian.

Un alt aspect important pentru designer este calitatea materialor folosite într-o amenajare. Nu poți opține un efect vizual bun, spune el, folosind imitații. Lemnul și piatra naturală sunt elemente care au darul de a schimba radical felul în care arată o încăpere și sunt compatibile cu absolut orice stil de design. Lumina naturală, dispunerea pieselor de mobilier sau combinarea culorilor sunt alte detalii care trebuie să funcționeze armonios împreună. Desigur, e nevoie de mult studiu și de educație vizuală pentru a putea defini ce se potrivește cel mai bine unui spațiu.

”Nici nu ne dăm seama cât de influențați suntem de design în viața de zi cu zi. Felul în care este așezat mobilierul poate modela comportamente, de multe ori nocive. Cel mai întâlnit exemplu este așezarea standard canapea – televizor. În felul acesta, învățăm creierul să funcționeze pe pilot automat. Acționăm robotic, fără să mai punem preț pe calitatea vieții. Iarăși, ce am observat în casele de la noi este fenomenul de supraaglomerare. Un dulap masiv, așezat în dormitor, îți crează un sentiment de sufocare. Nu ai cum să te odihnești într-o astfel de încăpere. Iarăși, culorile sunt importante, nu doar vizual, ci și la nivel terapeutic. Sunt nuanțe care asigură un somn mai liniștit, altele care îți dau energie. Este important să știi să le alegi”, spune Ciprian.

amenajare dormitor

dormitor colorat

Unul dintre proiectele sale de suflet este casa din cânepă din Sibiel. Îi place, în primul rând, pentru că promovează ideea de responsabilitate față de mediu prin integrarea deșeurilor în conceptul de design. Pardoseala, de pildă, este făcută din piatră recuperată adusă din cinci orașe, iar o masă florentină a fost transformată într-o consolă de toată frumusețea. Nu mai puțin ingenios este fotoliul tapițat cu mostre de materiale textile, oferite de diverși furnizori cu care colaborează. Reinterpretarea creativă este deja o marcă înregistrată pentru designer, la fel cum este și folosirea obiectelor vechi sau PRELOVED, așa cum îi place să le numească.

”La casa de cânepă, am avut norocul de a nu fi condiționat de timp și de a mă bucura de toată încrederea clienților mei. Este un loc cu totul special, iar amenajarea este inspirată, în bună măsură, de peisajul din jur. Pereții vor avea amprentă brută de beton, iar interiorul o să aibă un aspect de catedrală, pentru că toată structura de lemn va fi la vedere”, explică Ciprian. ”Am optat pentru întrerupătoare din porțelan care arată ca niște perle pe suprafața de beton. Contrastul este incredibil. Iarăși, avem o bucătărie deschisă, o scară din materiale recuperate și un acoperiș de șindrilă, deasupra bibliotecii. O nebunie… Este un proiect de care sunt tare mândru”, spune el.

”Ce vreau să explic tuturor este că designul este un domeniu flexibil. Lumea trebuie să facă diferența între arhitectul de interior și designer. Eu nu lucrez cu randări, ci cu tehnică mixtă. Randarea este ceva static, o imagine care nu mai poate suferi modificări. Tehnica mixtă, în schimb, se face în creion și montaj fotografic. Este un fel de magie care proiectează o idee a modului în care va arăta proiectul la final. Îmi place că nu are rigiditatea unei randări 3D și că îți oferă libertatea creativă și posibilitatea de a schimba, pe parcurs, diverse elemente”, adaugă el.

Pe Ciprian îl găsești pe Facebook și pe pagina sa de Instagram. Chit că nu are suficient timp să se ocupe  de prezența în online, designerul încearcă să pe cât posibil să arăte publicului o parte din munca sa.  Îți recomand, așadar, să-l urmărești pe rețelele de socializare pentru a fi la curent cu noutățile.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mia Coman 3 October 2019 at 10:03

  Draga Alina,
  Mi-a facut mare bucurie privind si citind… despre Ciprian.
  Calde imbratisari, Mia

  • Reply Alina (Fabrika de Case) 6 October 2019 at 14:07

   Și mie mi-a făcut plăcere să-i pot prezenta o parte din lucrări. Are un stil cu totul aparte! Multe salutări și ție, Mia. 🙂

  Leave a Reply