Ceramiști din întreaga lume, prezenți la prima ediție MICAS (Maramureș International Ceramic Art Symposium) de la Baia Mare

Orașul Baia Mare se pregătește să găzduiască în perioada 28 aprilie – 13 mai prima ediție MICAS (Maramureș International Ceramic Art Symposium), eveniment organizat de Asociația NOD și Fabrica de Ceramică Faimar. 15 artiști din România, dar și din străinătate, vor participa în următoarele săptămâni la diverse ateliere tematice, workshop-uri și excursii de documentare în Maramureș. În cadrul simpozionului, vor avea loc conferințe și întâlniri cu artiști locali. De asemenea, este în plan organizarea unei expoziții de amploare care să cuprindă toate lucrările realizate de artiști. Expoziția va rămâne una permanentă, având scopul de a aduce plus valoare locului și orașului.

Artiști din șapte țări precum Rusia, Letonia, Spania, Anglia sau Turcia își vor prezenta lucrările în cadrul acestei prime ediții MICAS. Chiar și o artistă din Hong Kong va participa la evenimentul de la Baia Mare. Simpozionul propune o experiență artistică și culturală aparte în contextul culturii ceramice tradiționale din Maramureș.

”Este primul eveniment de amploare organizat de asociația NOD și ne bucurăm nespus să avem alături atâția oameni care ne susțin. Suntem onorați să aducem la Baia Mare nume consacrate din lumea ceramicii contemporane, dar și artiști aflați la început de drum. În cele 17 zile ale simpozionului vom organiza workshop-uri, ateliere de creație și conferințe la care publicul are acces liber. Maramureșul este o regiune cu tradiție în domeniul ceramicii, dar noi dorim, prin acest eveniment, să îl aducem în zona de artă contemporană. Bineînțeles, nu pierdem legătura cu rădăcinile locului. MICAS este un prilej nemaipomenit de a le arăta artiștilor străini frumusețea României. Vom organiza excursii pentru a le da posibilitatea să descopere Maramureșul, așa cum este el: cu oamenii săi inimoși, cu arhitectura unică în lume și cu delicioasele sale bucate tradiționale”, spune Ileana Horoba – Danci de la Asociația Nod.

Ileana este absolventă a Liceului de Artă din Baia Mare și a terminat Universitatea de Artă şi Design, Cluj Napoca, secția ceramică. În  2008, a început un Masterat la aceeași Universitate și secție care s-a finalizat cu un Grant Erasmus la Universidades del Pais Vasco din Bilbao, Spania. Este foarte activă în promovarea Maramureșului, organizând, de-a lungul timpului, numeroase evenimente.

La fel de implicată în realizarea simpozionului a fost și băimăreanca Delia Maxim, stabilită în Germania. De asemenea, absolventă a  Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția ceramică, Delia a participat la numeroase simpozioane și expoziții internaționale în Tailanda, Germania, Grecia, Letonia, Turcia, Cipru de Nord, România sau Austria. Prezența multor artiști străini la MICAS 2018 i de datorează, în mare măsură.

”Organizarea unui astfel de simpozion este deosebit de dificilă, pentru că implică și niște costuri ridicate. De aceea, trebuie să le mulțumesc sponsorilor care fac posibil acest eveniment și Consiliului Județean Maramureș, Alinei Bondrea, graphic designer, căreia îi datoram imaginea evenimentului, lui Ionuț Horoba care aleargă peste tot pe unde e ceva de rezolvat. Din partea Faimarului, doamnei director comercial Nicoleta Mureșan care va fi gazda tuturor atelierelor de lucru, doamnei Angela Filip, un om fantastic care s-a alăturat voluntar proiectului din prima clipă și care ne-a ajutat enorm. Îi mulțumim pentru efort și pentru încredere. Am fost impresionați să vedem că atâția artiști au confirmat prezența, mai ales că vorbim de un simpozion aflat la prima ediție. Avem și nume sonore pe lista de invitați, cum ar fi, de exemplu, Yulia Repina din Rusia, Xohan Viqueira Perez din Spania. De asemenea, îi avem alături pe seniorii ceramicii românești: Marta Jakobovits și Judith și Gheorghe Crăciun. CV-urile lor sunt impresionante. Este o mare onoare că au acceptat să participe la eveniment”, spune Ileana Horoba – Danci.

Cunoscutul pictor și ceramist Ovidiu Leuce este curator al evenimentului MICAS. Absolvent al Academiei de Arte Plastice din Roma, artistul a participat la peste 40 de expoziții de grup și personale în Italia, Turcia și România și a apărut în peste 30 de cataloage și reviste internaționale. Recent întors în țară, după zece ani petrecuți în Peninsulă, Ovidiu Leuce consideră că simpozionul MICAS este un eveniment ce poate poziționa Baia Mare pe scena artei contemporane.

”MICAS reunește nume importante din domeniul ceramicii contemporane, deși este un simpozion fără tradiție. Mi se pare un lucru încurajator și cred că dovedește că prin implicare putem ajuta la promovarea segmentului cultural și artistic de la noi. De fapt, este și motivul pentru care am revenit în România, după atâția ani. Cred că și la noi se pot face lucruri interesante. E nevoie doar de implicare. MICAS este un eveniment în care încercăm să experimentăm cu mai multe mijloace artistice, performance, sunet. Sunt convins că va fi o reușită”, spune Ovidiu Leuce.

Iată, mai jos, lista completă cu artiștii care participă la Simpozionul Internațional de Ceramică de la Baia Mare:

 • Xohan Viqueira Perez (Spania)
 • Elina Titane (Letonia)
 • Valentins Petjko (Letonia)
 • Pinar Baklan Önall (Turcia)
 • Yulia Repina (Rusia)
 • Trevor Dyer (Anglia)
 • Suzanne AU Ho Lam (Hong Kong)
 • Judit Crăciun (România)
 • Gheorghe Crăciun (România)
 • Marta Jakobovits (România)
 • Ovidiu Leuce (România)
 • Sandrina Mihuleac (România)
 • Delia Maxim (România)
 • Nicoleta Mureșan (România)
 • Ileana Horoba – Danci (România)

Sponsori ai evenimentului sunt RCTI Company, Sandwich House Baia Mare, La Fontana, Florăria Magnolia, Casa din Vale Breb, Casa Tradițiilor, Interceram, Pin Plus Pin, Cerasil Oradea și Fain. De asemenea, o parte din sprijinul financiar a fost asigurat de Consiliul Județean Maramureș. Pe pagina de Facebook găsești informații despre fiecare participant la simpozionul MICAS, dar și noutăți despre eveniment.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply