Ceramica la rang de artă, în viziunea atelierului Ceramic Sparrow

Andreea Lăzărescu și Tiberiu Dăncilă începeau să scrie, în 2009, primele pagini din povestea Ceramic Sparrow, atelierul lor de design și producție ceramică din București. Brandul apărea pe piață într-o perioadă în care conceptul de design românesc nu era foarte clar definit. Nu existau pe atunci magazine care să susțină mediul creativ și nici târguri specializate care să le ofere tinerilor designeri prilejul de a-și promova lucrările. Cu toate acestea însă, Ceramic Sparrow a reușit rapid să cucerească publicul prin unicitatea produselor create și prin atenția deosebită pentru detaliu. Primele obiecte care au purtat semnătura celor doi absolvenți de UNARTE au fost broșele din porțelan sub formă de vrăbii. De aici și numele atelierului, sugerat de Andreea. Colecțiile Ceramic Sparrow au evoluat în timp, cei doi artiști experimentând constant cu diverse materiale și tehnologii. Fiecare obiect spune o poveste, fie prin decorurile sale, fie prin volumetrii și linii atent studiate.

Globuri din porțelan cu modele pictate cu pigment ceramic sub glazură

”Ne-am dorit să facem obiecte care să aibă unicitate, dar care să și placă unui public cât mai larg. Din fericire, am reușit să facem asta cu majoritatea colecțiilor pe care le-am creat”, spune Andreea. ”Nu am dorit să facem niște obiecte copiate care să se vândă bine, ci am insistat pe calitate înaltă din toate punctele de vedere, iar asta se obține, de obicei, în manufacturi mici cum este și a noastră.”

Obiectele create de Tiberiu și Andreea ajung în forma finală după ce trec prin mai multe etape, de la turnarea în matrița de ipsos, până la finisarea formei, uscarea porțelanului și arderea în cuptor la temperaturi foarte înalte. Urmează apoi etapa de pictură când porțelanul fin devine ca o pânză care abia așteaptă să fie însuflețită. Dacă Andreea este inspirată mai ales de eleganța și romantismul stilului Art Nouveau, Tiberiu preferă Minimalismul, Bauhaus sau Suprematismul. Punct de plecare în multe dintre colecțiile Ceramic Sparrow este înțelegerea modului în care artiștii, mai ales cei din prima jumătate a secolului XX, au creat discursuri atât de puternice în zona artelor și a designului. Bineînțeles, orice carte citită, imagine sau colț din natură îi ajută pe cei doi tineri să își dezvolte discursul creativ.

Coloratum set

„Desenăm mult, ne reevaluăm schițele la intervale de câteva zile, lăsăm ideile să se așeze. Nu există o sursă punctuală de inspirație la care să apelăm constant. Ne simțim liberi, dar responsabili în același timp în tot procesul de creație”, spune Andreea. ”Încercăm mereu să fim originali, ne documentăm serios pentru a evita asemănări cu lucruri deja facute și fiecare obiect ne reprezintă chiar dacă nu ne-am limitat la o anumită categorie sau la o singură tehnică de decor. Mai degrabă stilul Ceramic Sparrow e definit de o volumetrie dinamică la care unghiul din care este privit obiectul îi schimbă conturul, de finisaje bune, de decoruri și detalii controlate.”

Setul de ceai Malevich

Clopoțeii ceramici, decorați cu case medievale, flori sau peisaje iernatice, globurile, broșele, lămpile sau seturile de ceai, toate aceste obiecte minunate care le ies din mâini impresionează prin finețea lucrăturii. Materia primă de înaltă calitate – semiporțelan, porțelan, pigmenți ceramici, glazuri sau inserții de aur fac din creațiile Ceramic Sparrow adevărate opere de artă.

Decorațiuni de Crăciun

Pe lângă munca din atelier, Andreea și Tiberiu se ocupă singuri de partea de promovare, online și offline, cu aceeași perseverență și entuziasm. Este un volum imens, dar creativii de astăzi au nevoie și de aptitudini de marketing pentru a se face cunoscuți. În momentul de față, site-ul și rețelele de socializare asigură cam jumătate din promovarea brandului Ceramic Sparrow. Pe de altă parte, prezența la târgurile de profil, le oferă artiștilor posibilitatea de a le povesti oamenilor întregul proces care se ascunde în spatele fiecărui obiect prezentat. Andreea spune că nu e bucurie mai mare decât să îi cunoască și să stea de vorbă cu cei care le cumpără produsele. Feedback-ul primit este combustibilul de care au nevoie pentru a-și continua munca în atelier cu aceeași pasiune și energie, făcându-i să fie de fiecare dată mai creativi, mai aproape de idealul de perfecțiune.

”Eu consider că atunci când oferi oamenilor niște lucruri de calitate la prețuri rezonabile, reușești să încurajezi publicul în aprecierea unor obiecte de bun-gust care să nu fie copiate și care să nu aibă aspectul de hand-made. Publicul de profil, mă refer la publicul restrâns consumator de design românesc, a fost un pic obișnuit cu produse ori prea minimaliste și firave, ori prea grosolane care nu necesită multe finisaje și implicit multă muncă. De aceea, noi dorim să oferim oamenilor aceste obiecte calitative”, spune Andreea.

Creațiile Ceramic Sparrow pot fi admirate la târgul Made in Ro care va avea loc în weekend la Impact Hub Bucharest (Splaiul Unirii 165, Timpuri Noi Square, Clădire 2, etaj 1. Dacă nu ai trecere prin zonă, poți comanda produsele direct de pe site www.ceramicsparrow.com sau prin intermediul paginii de Facebook. Vrăbiile ceramice sunt prezente și pe Instagram, în magazinele Dizainăr, la Cărturești și Alb Alb din Capitală. Atelierul Ceramic Sparrow este în discuții și cu câteva magazine din străinătate, interesate să le comercializeze produsele.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply