Daca pentru majoritatea dintre noi, locuinta visurilor inseamna un apartament cochet, in zona istorica a orasului sau o casuta, cu prispa, in suburbii, exista si o categorie de oameni care adora sa sparga tiparele, inclusiv cand vine vorba de spatiul in care traiesc. Pana unde poate ajunge imaginatia acestora? Iata cateva exemple mai jos!
Casa din mijlocul raului
Undeva in Serbia, in imediata apropiere a orasului Bajina Basta, o micuta casa de lemn si-a facut loc, agatata pe o stanca, fix pe mijlocul raului Drina. Constructia a fost ridicata de cativa localnici cu un scop precis: loc de relaxare. Nu s-au gandit nicio clipa ca proiectul lor va deveni, in scurt timp, una din principalele atractii ale zonei. Totul a inceput in urma cu 45 de ani, cand o mana de localnici, mari amatori de inot si scufundari, au hotarat sa ridice o platforma de lemn pe stanca aflata in mijlocul raului. Zis si facut. Numai ca, la scurt timp, dornici sa beneficieze de tot confortul, cei cativa prieteni au construit pe platforma o casa in toata regula. Au adus cu barcile placi de lemn, reconditionate dintr-un vechi hambar si au incropit casa de pe stanca, devenita intre timp una dintre cele sapte minuni ale Serbiei. In mai multe randuri, constructia a fost distrusa de ape, insa localnicii au dat dovada de perseverenta si au luat-o de la capat. Un singur neajuns are casa din mijlocul raului: nu e nici de inchiriat, nici de vanzare.
Acoperisurile vii din Islanda
Casele verzi din Islanda sunt dovada perfecta ca omul inca poate trai in armonie cu natura. La prima vedere, constructiile acoperite cu gazon par desprinse dintr-o lume de basm. Sunt insa cat se poate de reale si cu timpul au devenit una din amprentele lasate de tarile nordice asupra arhitecturii internationale. In Islanda, totul a pornit de la lipsa de materiale de constructie. Este principalul motiv pentru care localnicii au apelat la varianta acoperisurilor verzi. Confectionate din straturi de crengi groase de jumatate de metru, acestea erau acoperite cu un strat de pamant si iarba. In alte situatii, materia prima a acoperisului verde era, de fapt, scoarta de mesteacan, suficient de dura, impermeabila, si usor de decojit de pe trunchi. Abia apoi se adaugau mai multe straturi de pamant. Este insa foarte important ca acesta să nu fie mai subtire de 15 cm – pentru ca in cazul unei veri aride sa nu se distruga – dar nici mai gros de 20 cm – pentru ca greutatea lui risca sa rupa acoperisul.
Dincolo de aspectul lor ciudat, casele cu acoperisuri verzi raman nu doar o dovada de ingeniozitate inginereasca ci si de eficienta energetica si respect pentru natura.
Casuta de hobbit in Tara Galilor
Nu, nu este casuta lui Bilbo Baggins, ci o locuinta in toata regula, construita in inima padurii, undeva, in Tara Galilor. Casa a fost ridicata in numai patru luni de zile, de Simon Dale si de socrul sau, dar au intins o mana de ajutor si cativa prieteni de familie. Casuta de hobbit este un exemplu excelent de arhitectura verde. De altfel, dragostea pentru natura a fost punctul de plecare al acestui proiect. In constructie, au fost folosite numai materiale prietenoase cu mediul inconjurator. Privita din exterior, neobisnuita locuinta pare, mai degraba, o movila acoperita cu un covor des de verdeata.
Pentru Simon, construirea acestei case a fost o adevarata aventura, dar si o calatorie spirituala care i-a schimbat radical felul in care priveste lumea. A invatat sa traiasca simplu, armonios si sa puna pret pe lucrurile cu adevarat importante. Incearca acum sa promoveze acest stil de viata, prin diverse workshop-uri, aratandu-le oamenilor ca nu este obligatoriu sa fie datori bancilor pe zeci de ani, pentru a avea propria locuinta.
Casa de vacanta, intr-un turn de veghe
Un turn de veghe, datand din anul 1900, a fost transformat intr-o spectaculoasa casa de vacanta, in Livorno, pe malul Marii Tireniene.
Proprietarul, un excentric designer de moda italian, a incercat sa pastreze cat mai mult din aspectul original al cladirii, punand insa un accent deosebit pe tot ceea ce inseamna confort si relaxare. Suprafata turnului este destul de modesta, spatiul de locuit fiind de doar 48 de metri patrati.
Locul fusese abandonat de multa vreme, insa i s-a oferit oportunitatea inedita de a fi folosit ca resedinta de vara. Turnul nu este gandit ca o casa in care sa poti primi prieteni, ci ca un refugiu in care sa iti incarci bateriile dupa o perioada agitata. Tocmai de aceea, sufrageria a disparut din amenajare. Turnul este dispus pe trei nivele, plus mansarda, insemnand o bucatarie la parter, dormitor la primul etaj, baie si dressing.
Amenajarea interiorului este una in stil minimalist, cu accente industriale. Proprietarul, impreuna cu echipa de designeri, au incercat sa utilizeze cat mai multe materiale recuperate, in semn de respect pentru istoria cladirii. Din acest punct de vedere, un mare castig il reprezinta usile de la intrare.
Terasa este locul preferat al proprietarului si nici nu e de mirare, avand in vedere privelistea impresionanta pe care o poti admira de aici.
No Comments