Cele mai frumoase sate din România

România are multe zone care abia așteaptă să fie descoperite, mai ales în mediul rural unde se mai păstrează încă farmecul și simplitatea vieții din trecut. Casele mândre care amintesc de vacanțele petrecute la bunici, ulițele acoperite de praf, oamenii calzi și mâncarea cu gust, toate sunt motive să te convingă să faci următoarea escapadă în România. M-am gândit să te ajut cu câteva recomandări, unele mai cunoscute, altele mai puțin. 🙂 Am ales sate pitorești, care încântă prin peisaje și legende, oameni calzi și mâncare gustoasă. Pe listă sunt trecute și sate promovate mai puțin, însă la fel de frumoase. Iată, mai jos, recomandările mele!

Peștera, satul de sub nori

Înconjurat de munți, într-o zonă cu priveliști ce te lasă fără cuvinte, satul Peștera (Brașov) este destinația perfectă pentru un weekend în care să nu auzi nimic altceva decât zgomotul naturii. Casele simple din lemn, răsfirate ici-colo pe dealuri înverzite, transformă peisajul într-o adevărată carte poștală. Nu degeaba satul este un adevărat paradis al pasionaților de fotografie. Peștera este locul perfect pentru plimbări cu  bicicleta, drumeții sau cățărări pe munte. O să întâlnești, cu siguranță, turiști din întreaga lume, cu rucsacul în spate, admirând frumusețea zonei.

Charlottenburg, satul cu formă circulară din Timiș

Charlottenburg este o localitate situată la vreo 50 de km de Timișoara. Deși nu se numără printre destinațiile clasice de vacanță, satul impresionează prin forma sa rotundă. Este singura localitate de acest gen din România, fiind inclusă, de altfel, pe Lista Monumentelor Istorice. Aşezarea a fost înfiinţată în 1771, în timpul celui de-al doilea val de colonizări realizat de administraţia habsburgică. Guvernatorul Banatului de la acea vreme, contele Karl Ignaz Clary-Aldringen, a dispus ca satul să fie populat cu 32 de familii (171 de persoane) provenite din provinciile Trento, Lorena, Baden-Württemberg, Renania şi Palatinat. Conform legendei, localitatea a fost denumită astfel după soţia contelui Aldringen, Charlotte.

Rimetea, satul premiat pentru felul în care a conservat arhitectura rurală

Când spui ”Rimetea”, ai în minte imaginea caselor albe cu ferestre verzi. Satul, ascuns într-o mare căldare de granit, la poalele Munților Trașcău este asociat adesea cu oameni harnici și meșteri populari pricepuți. Se spune că aici soarele răsare de două ori: prima oară la linia orizontului, iar a doua oară după Piatra Secuiului. Rimetea este singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.

Breb, tărâmul de basm din Maramureș

Nu puteam exclude din listă satul Breb, din Maramureș. Este un loc în care oamenii respectă cu sfințenie tradițiile. În zilele de duminică, de exemplu, sătenii merg la biserică, îmbrăcați în straie populare. Căsuțele cu prispă, vechi de sute de ani, porțile din lemn sculptate cu migală sau bucatele alese transformă Breb-ul într-o destinație de vacanță de neratat.

Nu degeaba străinii se înghesuie în fiecare vară pe ulițele prăfuite ale satului. Lucrurile se desfășoară în tihnă, cu naturalețe și simplitate. Probabil de aici și farmecul inegalabil al zonei.

Ciocănești, satul muzeu din Bucovina

Fațadele ornate cu motive tradiționale sunt prinicipala atracție din Ciocănești, județul Suceava. Totul a început în anii 50, când o localnică a hotărât să înfrumusețeze exteriorul casei sale, pictând pe pereți modele inspirate din costumul popular din Bucovina. Vecinii i-au urmat exemplul, văzând câtă lume apreciază originalitatea fațatei încondeiate. În urmă cu câțiva ani, Consiliul Local a decis ca fiecare om care își construiește casă nouă în Ciocănești să își pună și motive populare pe casă. Sătenii spun însă că obiceiul ar fi continuat și fără intervenția autorităților. Casele ornate cu motive populare sunt un specific al locului de care sunt tare mândri. Fiecare motiv pictat are o semnificație aparte. De exemplu, rombul este simbolul înțelepciunii, cercurile reprezintă infinitul și eternitatea, în timp ce pătratul este simbolul inteligenței. Ciocănești a fost declarată comună-muzeu în 2004.

Case cu brâu tradițional, în satul Ciocănești

Jurilovca, satul de pescari lipoveni din Deltă

Arhitectură tradițională autentică, peisaje de vis, oameni calzi și bucate delicioase  găsești, cu siguranță, și în Jurilovca, poarta Raiului de la intrarea în Delta Dunării. Casele albe, cu tocărie albastră și acoperiș de stuf sunt de o frumusețe greu de pus în cuvinte.

Foto: Marius Donici

Multe gospodării au fost restaurate cu grijă și au fost introduse apoi în circuit turistic. Jurilovca sau capitala apelor e colţul acela de lume pe care nu îl descoperi pe de-a întregul nici după ce l-ai înconjurat a zecea oară.

Cam asta este lista mea de sugestii. Bineînțeles, alegerile sunt subiective și, cu siguranță, sunt zeci de alte exemple de adăugat. Tu ce crezi? Ce alt sat ar mai merita să fie trecut în clasament?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply