De la apartamente cu priveliști ce-ți taie răsuflarea, până la cabane din lemn, ascunse printre munți cu creste semețe, ai cu siguranță ce să alegi când vine vorba de cazări în România prin Airbnb. Și nu trebuie neapărat să scoți din buzunar o avere pentru o astfel de experiență. Prețurile pornesc de undeva de la 20, 30 de dolari pe noapte, și urcă, într-adevăr, până la câteva sute, dacă vorbim de cabane care se închiriază integral. Stilurile de amenajare sunt cât se poate de diverse, dar ai ce să împrumuți, ca inspirație, pentru acasă, fie că vorbim de lucrări de artă, asocieri neobișnuite de obiecte sau, pur și simplu, atmosferă.
Iată câteva exemple de cazări de vis din România, găsite prin intermediul platformei Airbnb.
Apartament eclectic în inima ”Micului Paris”
Dacă ești din provincie și cauți un loc aparte în București, n-ai cum să nimerești mai bine decât în acest cuibușor eclectic din Centrul Vechi. De cum pășești în interior, ești cucerit iremediabil de culorile vibrante folosite în decorarea spațiului, dar și de obiectele vechi, adunate de peste tot din țară. Cufărul săsesc din dormitor, de pildă, este pictat manual și a fost adus în Capitală din satul Cobor (județul Brașov).
O poveste interesantă are și ușa de lemn, agățată pe peretele din living. A fost recuperată de la o biserică din Bucovina. Banca veche din lemn, scaunul de piele, dar și obloanele transformate în uși de dulap sunt detalii care adaugă mult la capitolul originalitate. Bineînțeles, avem și câteva influențe industriale, pentru un look urban: corpurile de iluminat suspendate, ușile care separă dormitorul de zona de living, scaunele de bar sau micile accente de cupru.
Apartamentul este ideal pentru două persoane, dar poate găzdui, la nevoie și patru, canapeaua din living fiind extensibilă. Se închiriază cu prețul de 63 $ pe noapte.
Atelier transformat în cameră de oaspeți
Nimic nu poate egala, ca experiență, o noapte petrecută într-o casă construită în 1775. La Cloașterf, în județul Mureș, ai senzația că timpul, pur și simplu, s-a oprit în loc.
Cu atât mai pregnant gândul acesta la Dominique Boutique Atelier, căci interiorul respiră istorie prin fiecare obiect folosit în amenajare. Piesele au fost restaurate cu migală și respect pentru trecut. La fel, finisajele vorbesc despre eleganța vremurilor de odinioară. Pereții din piatră, podelele și tocăria din lemn sau bârnele la vedere fac din cocheta căsuță locul perfect pentru o escapadă în doi.
Cei cazați aici pot socializa într-un spațiu comun, alcătuit din living și bucătărie. Este perfect de vizitat vara, pentru că ai parte de multă vedeață. De altfel, în apropiere, există și o livadă de meri. Căsuța se închriază cu 30 $ pe noapte.
Loc de poveste în Râșnov
Ferestrele uriașe care dezvăluie panorame de vis asupra Carpaților sunt, din punct de vedere arhitectural, punctul forte al cabanei Green Cottage din Râșnov. Te poți conecta cu natura chiar și în zilele friguroase de iarnă, când preferi să admiri frumusețea peisajului, cuibărit lângă geam. Primăvara, când razele soarelui încep să încălzească pământul amorțit, locul cel mai ”vânat” îmi imaginez că este acea terasă din lemn. Cum o fi să îți clătești ochii cu asemenea priveliști?
La capitolul amenajare interioară, lucrurile stau la fel de bine. Vorbim de o cabană din lemn rotund, așa că influențele rustice sunt prezente la tot pasul, dar mixul de piese de mobilier și elementele etnice, folosite cu moderație, fac ca spațiul să pară elegant și, totodată, primitor. Cabana se închiriază integral, la prețul de 206 $ pe noapte. Este compusă din două dormitoare, două băi și un living și poate găzdui până la șase persoane.
Partea bună e că ai la o aruncătură de băț toate punctele turistice: Dino Parc la 5 km depărtare, Bran-ul la vreo zece. Poiana sau Brașovul sunt și ele destul de aproape, la o distanță de aproximativ 20 de km.
Cazare în căsuța din copac
Da, ai auzit bine! La Peșteana (județul Hunedoara), turiștii pot petrece câteva nopți într-o căsuță în copac, așa cum visam cândva, în copilărie. Dar nu este căsuța aceea pe care o ne-o imaginam noi pe la cinci, șase ani, ci mai degrabă o încăpere suspendată pe o platformă trainică din lemn, construită cu ingeniozitate în jurul unui nuc. Pentru a trimite cu gândul la ideea aceasta de simplitate și de slow living, proprietarii au integrat în decor și câteva elemente recuperate, respectiv ușile și ferestrele cabanei.
Interiorul este încălzit cu un radiator, așa că te poți caza aici și în sezonul rece. Singurul inconvenient este toaleta. Cred că o să-ți aducă aminte de vacanțele la bunici, fiind construită, ca la sat, în exterior. Prețul unei nopți petrecute în căsuța din copac este de 37$. Cabana poate găzdui cel mult trei persoane.
Sper să-ți prindă bine recomandările și, de ce nu, să îți servească drept inspirație pentru acasă.
4 Comments
si chiar am mai fotografiat eu cateva locatii super wow pe parcursul anilor 🙂
crestem si noi.. incet incet.. vin turisti..
Da, chiar suntem pe creștere, în ultimii ani. S-a mai lucrat puțin pe strategia de marketing și se vede. Sunt o grămadă de locuri frumoase în România care merită vizitate. 🙂
Superbe…fără cuvinte…
Super lista, aia din Rasnov mi-a placut cel mai mult, insa pe 2022 nu mai au nimic liber… pfuu