Ce lucruri minunate reusesc sa confectioneze doi tineri craioveni!

Intr-o lume in care scrisul de mana pare sa fie pe cale de disparitie, doi craioveni simpatici se incapataneaza sa creada in placerea oamenilor de a-si asterne gandurile pe hartie, asa cum se intampla odinioara, pe vremea cand tehnologia nu acaparase inca totul. De cativa ani, Marius si Alex „mesteresc” jurnale cu coperti din piele si hartie invechita, adevarate bijuterii ce spun o poveste prin fiecare mic detaliu. Prima pagina a jurnalului skooBooks a fost scrisa in 2009 cand Alex a vrut sa ofere cadou prietenei sale, un jurnal. A tot cautat…si pe net si prin oras, insa nu a gasit ceva care sa-l multumeasca, asa ca s-a hotarat sa-l faca el, de la zero. A facut un pic de documentare inainte, s-a uitat la cateva tutoriale pe youtube si a incropit singur, pe genunchi, fara masinarii si unelte speciale, primul sau jurnal. Si acum, privind in urma, spune cu mandrie, ca acela este unul dintre cele mai frumoase jurnale care i-au iesit din maini. Reusita lui nu a trecut neobservata si, in scurt timp, oameni care vazusera neobisnuitul cadou l-au rugat sa le faca si lor astfel de jurnale. Acesta a fost inceputul unei frumoase aventuri care poarta astazi numele skooBooks. Si apropo de denumire, skooBooks vine, de fapt, de la englezescul „Books” (carti) vazut in oglinda.

1

Echipa skooBooks: Alexandru Andrei (stanga) si Marius Pandelea (dreapta) – Foto: Lucian Prejbeanu

Coperti impodobite cu mecanisme de ceas sau coji de nuca

Intre timp, echipei i s-a alaturat si Marius, un tanar la fel de tonic si de creativ si, din fericire, pe aceeasi lungime de unda cu Alex. Cei doi pierd sirul orelor petrecute in atelier, nascocind modele noi, experimentand si transpunand in realitate franturi de vis. Nu, nu exagerez deloc, pentru ca jurnalele facute de mainile dibace ale celor doi craioveni sunt cu adevarat exceptionale. De la catarame, lacate sau mecanisme de ceas, pana la brose, frunze presate sau chiar coji de nuci, totul prinde viata si capata un sens neasteptat in conceptia celor de la skooBooks.

2

3

4

„Inspiratia nu vine de undeva anume”, explica Alex. „Pur si simplu, ne apucam de munca si vedem pe parcurs cum evolueaza. Acesta este esenta, sa te apuci de ceva; daca stai sa astepti inspiratia, s-ar putea sa astepti cam mult. Bineinteles ca exista si factori externi care ne inspira: case vechi si parasite, antichitati, diferite culturi si anumite carti”, adauga tanarul. Intr-adevar, aspectul nefinisat al copertilor din piele, imprimate cu harti complicate, hartia ingalbenita, atentia pentru detaliu, toate vorbesc despre o lume trecuta, o lume in care fiecare obiect cu utilitate practica era transformat intr-o mica bijuterie.

56

„Eu cred ca oamenii inca apreciaza frumosul. Multi s-au saturat sa cumpere chinezarii si cauta ceva personalizat care sa ii reprezinte. Ne adresam oamenilor care prefera lucrurile lucrate de mana, care cauta un cadou special pentru alti oameni speciali. In doua cuvinte, ne adresam oamenilor frumosi”, sustine Alex.

7

Au deprins tainele confectionarii de jurnale fiind autodidacti

Cei doi tineri recunosc ca domeniul handmade-ului, destul de la moda in Romania ultimilor ani, nu este tocmai o treaba la indemna oricui. In ciuda informatiilor existente in spatiul virtual, creativitatea joaca un rol decisiv. Partea tehnica se deprinde in timp, e adevarat, prin perseverenta si mult exercitiu. „Am invatat totul incercand si gresind, incercand si gresind, incercand si reusind! Asa am reusit sa pricepem micile secrete”, marturiseste Alex.

8

Cat despre timpul dedicat fiecarui jurnal, aici totul depinde de complexitate. Poate dura cateva ore sau cateva zile, in functie de model. Partea buna e ca daca iti place un model, dar vrei sa ii dai o nota personala, baietii de la skooBooks te pot ajuta sa pleci acasa cu ceea ce ti-ai dorit. Nu au o problema in a modifica produsele din catalog, ba dimpotriva, isi incurajeaza clientii sa vina cu propriile lor idei. „Majoritatea isi aleg ca baza un jurnal creat de noi, iar apoi ne cer sa-l personalizam dupa placul lor. In felul acesta, toata lumea e multumita. Ei se aleg cu un jurnal unicat, creat si personalizat special pentru ei, iar noi sarim peste monotonia de a face acelasi model de zeci de ori”, spune Alex.

9

De ce am cumpara un astfel de obiect? „In primul rand, pentru ca lucrul creat de mana are personalitate. Chiar daca aparent doua modele par asemanatoare, ele sunt diferite, fiecare are personalitatea lui. Exista o particica din creator in fiecare rezultat. In al doilea rand, este vorba de calitate. Fiecare jurnal este intors pe toate fetele si lucrat cu atentie si rabdare, astfel rezultatul final nu poate fi decat de calitate superioara”, explica tanarul. Nu numai ca ii dau dreptate, ci sunt absolut convinsa ca un astfel de accesoriu nu va trece neobservat.

10

Un hobby transformat intr-o mica afacere

Alex si Marius isi petrec cea mai mare parte a zilei mesterind prin atelier. Cand unul se ocupa de confectionarea propriu-zisa a jurnalelor, celalalt are grija sa promoveze produsele online, sa tina legatura cu clientii, sa cerceteze noi posibilitati de a face cunoscuta afacerea. Niciunul nu considera insa ca vine la un loc de munca. Pentru amandoi, skooBooks este o joaca, un proiect care le-a dat posibilitatea sa cunoasca o multime de oameni interesanti, sa isi foloseasca la maxim creativitatea si sa transforme in realitate un vis. Au participat la o multime de targuri de specialitate si peste tot unde s-au dus au reusit sa faca o impresie buna, insa recunosc ca cel mai apropiat de sufletul lor ramane Festivalul Medieval de la Sighisoara. In timp, proiectul skooBooks s-a transformat dintr-un simplu hobby intr-o mica afacere. Una dintre cele mai mari satisfactii a fost „incropirea” atelierului, un pas urias pentru Alex si Marius care se bucura de un spatiu propriu in care isi pot pune in aplicare toate ideile ce le trec prin minte.

11

„La inceput a pornit ca un hobby, dar de vreo doi ani a inceput sa capete nuante de mica afacere in plina dezvoltare. Am observat, in timp, ca oamenii au incredere in noi si in munca noastra, iar asta ne-a ajutat mult. Ne-a ambitionat sa punem totul la bataie pentru acest proiect, pe care il consideram mai mult decat un loc de munca. Poate fi chiar esenta si linistea noastra”, marturiseste Alex. Puteti sa va alegeti jurnalul skooBooks preferat de pe site-ul lor, http://skoob.ro/. Produsele mai sunt disponibile si pe site-uri adresate in mod special creatorilor de handmade, precum Breslo.ro, Crafty.ro si Fauritorii.ro. Exista, de asemenea, o pagina de Facebook, dar si un cont de Pinterest, daca vreti sa fiti la curent cu toate noutatile. Pe langa jurnale, veti mai gasi albume foto, carti de oaspeti, dar si accesorii, toate lucrate manual.

12

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply