Cazare într-o moară de vânt, construită la 1800

Adevărul e că doar un artist s-ar fi putut gândi să transforme o moară de vânt într-o locuință de familie. Pictorița Clare Winchester a avut curajul să-și investească toate economiile într-o ruină veche de două sute de ani, care ajunsese să fie folosită ca depozit de diverse ateliere locale. A mers să vadă moara din Benenden (Kent) la insistențele fiului său care găsise anunțul de vânzare pe internet. Inițial, clădirea nu inspira mare lucru. Arăta ca un un turn de cărămidă, cu interior degradat și sumbru. Lui Clare i-au plăcut însă atât de mult împrejurimile încât a decis să-și asume, pe cont propriu, renovarea bătrânei mori.

Lucrările au început în 2011 și s-au întins pe durata mai multor ani, căci investiția s-a dovedit a fi una considerabilă. Multe detalii au apărut pe parcurs și au avut nevoie de soluții costisitoare, dar în final, tot sacrificiul a meritat. Moara este astăzi o casă în adevăratul sens al cuvântului, cu încăperi bine delimitate și cu tot confortul asigurat.

Frumos e însă că noii proprietari nu au încercat să ascundă destinația anterioară a clădirii. Ba dimpotrivă. Toate mecanismele metalice, folosite pentru măcinarea grâului, sunt acum integrate în decor.

Partea cea mai dificilă a fost decuparea ferestrelor în pereții groși de piatră. A fost singura soluție pentru a scăpa de aspectul de grotă al interiorului. Lumina naturală a transformat complet fiecare încăpere în parte, dezvăluind un farmec nebănuit al clădirii. Bârnele recuperate și-au găsit loc în noul concept de amenajare, iar aspectul lor, ușor deteriorat, a ajutat, din plin, la imprimarea aerului nostalgic pe care Clare și l-a dorit de la bun început.

Lemnul și piatra sunt principalele materiale folosite în renovarea morii din Benenden. Mobilierul ales este unul clasic, specific caselor din Marea Britanie. Albul pereților și culorile vii, folosite doar ca accent, fac ca interiorul să fie unul cochet și primitor.

Doar câteva rămășițe din fosta mașinărie industrială mai trimit cu gândul la destinația originală a clădirii. În rest, n-ai zice că nu te afli într-o locuință obișnuită.

Casa este alcătuită din bucătărie, dormitor living și baie, dispuse pe trei niveluri ale turnului. Confecționarea scării de lemn care face legătura între toate încăperile a fost o adevărată provocare din cauza spațiului îngust și formei ciudate a clădirii.

Parterul este locuit de Clare și de soțul său. Restul morii se poate închiria în regim airbnb. Nu se pune problema lipsei de intimitate, pentru că turiștii au o intrare separată. Bucătăria și zona de living se află la primul etaj al casei. Nivelul al doilea este rezervat dormitorului matrimonial, în timp ce baia a fost amenajată în cel mai înalt punct al construcției.

Terasa de la primul etaj este locul preferat al celor care se cazează aici, spune Clare, pentru că e spațioasă și dezvăluie o panoramă de vis. În plus, adaugă pictorița, este locul ideal din care poți să admiri apusul de soare.

Moara a fost construită în anul 1800 și a funcționat la capacitate maximă până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În perioada respectivă, turnul ajunsese să fie folosit ca adăpost și punct de observație de către armata britanică. A urmat o perioadă de abandon care a dus la degradarea clădirii.

Când a fost cumpărată de actualii proprietari, moara nu mai avea acoperiș, iar zidurile prezentau fisuri adânci. Acum Clare își dorește din tot sufletul să investească într-o alice pentru a simți ca a finalizat cum trebuie lucrările de renovare.

Neobișnuita casă poate găzdui doi turiști. E gândită special pentru cuplurile care caută să se bucure de clipe de liniște și relaxare. Cei care vin aici se pot bucura de un peisaj autentic englezesc și își pot prepara singuri mâncarea cu legume culese din grădina lui Clare.

Rezervările se pot face prin airbnb sau pe site-ul www.oldsmockmill.com. 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply