Cauți o pensiune ceva mai ”altfel” în nordul țării? Atunci trebuie să vezi Chalet Hovel din Mănăstirea Humorului!

Săptămâna trecută am stat de vorbă cu cei de la Tegola pentru a afla care sunt avantajele acoperişurilor din şindrilă bituminoasă. Aşa am dat peste Chalet Hovel, o minunăţie  de pensiune agroturistică, situată în localitatea Mănăstirea Humorului din judeţul Suceava. O căsuţă cochetă, cu finisaje contemporane, dar care se încadrează perfect în arhitectura zonei, prin proporţiile armonioase şi echilibrul volumelor. Pensiunea a fost proiectată de Elena şi Ciprian Hison, doi arhitecţi tineri și extrem de talentaţi, iar banii investiţi au fost obţinuţi, în mare măsură, din fonduri europene.

1 „Aveam terenul de la buncii soţului şi ne-am gândit că ar fi o idee bună să facem ceva cu el. Zona este foarte frumoasă şi liniştită, iar în jur sunt o mulţime de atracţii turistice”, povesteşte Elena. „Iniţial, luasem în calcul varianta unui restaurant, dar asta ar fi însemnat un alt tip de management şi mult mai mult timp pierdut. Amândoi avem un program încărcat şi ne-ar fi fost imposibil să ne ocupăm de un astfel de proiect. Ideea unei pensiuni a apărut  după ce ne-am întors dintr-o excursie în SUA. Am închiriat o cabană în Parcul Naţional Yellowstone. Am găsit cheia într-o cutie poştală, iar la final, am lăsat-o în acelaşi loc. Nici nu am cunoscut proprietarul. Ne-am zis că nu ar fi rău să încercăm să promovăm conceptul şi în România”, explică tânăra.

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea Humorului

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea HumoruluiÎnceputurile au fost cu oarecare emoţii pentru că îşi imaginau că cei care vin în zonă pun mare preţ pe gastronomia locurilor. Chalet Hovel nu are restaurant propriu, proiectul fiind gândit, mai degrabă, ca o casă de vacanţă. Cu toate acestea, din 2013, de când au inaugurat pensiunea, Ciprian şi Elena au găzduit o mulţime de turişti şi, spre surprinderea lor, au constatat că oamenii sunt foarte mulţumiţi de acest tip de cazare. „Sunt multe familii care vin la noi pentru câteva zile, împreună cu copiii sau cu prieteni apropiaţi. Poate că unii ar considera că este mai comod să ai pe cineva care să gătească sau să servească masa, însă turiştii ne-au spus că tocmai asta apreciază: intimitatea”, spune Elena.

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea Humorului

Dacă exteriorul te duce cu gândul la arhitectura tradiţională moldovenească, interiorul este total atipic comparativ cu pensiunile din zonă. Stilul clasic, elegant se îmbină surprinzător cu elemente industriale, iar amenajarea este deosebit de caldă şi prietenoasă. Parterul este compus dintr-un living generos, bucătărie şi dining.

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea Humorului

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea Humorului

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea HumoruluiS-a optat pentru o compartimentare de tip open space, tocmai pentru că este o zonă comună, destinată socializării. De decorarea interiorului s-a ocupat, în mod deosebit Elena. Şi-a petrecut zile în şir căutând pe internet lucruri de calitate la preţuri rezonabile, a vorbit cu furnizori cu care mai colaborase în trecut şi a vizitat diverse târguri de profil, în speranţa că va găsi piesele care să se intergreze în peisaj.

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea HumoruluiFabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea HumoruluiFabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea Humorului„Faptul că lucrez în domeniu m-a ajutat mult. Am ştiut exact ce vreau şi unde să caut şi pot să spun că am fost mulţumită de rezultat. Se întâmplă adesea să te saturi de lucruri care îţi erau dragi, la un moment dat. Aici nu a fost cazul. Totul îmi place la fel de mult ca şi atunci când am inaugurat pensiunea, în urmă cu trei ani”, mărturiseşte Elena.

Amenajarea este o îmbinare discretă între feminin şi masculin, între clasic şi contemporan.  În mod normal nu te-ai aştepta să găseşti, în acelaşi spaţiu, mobilier cu aspect patinat, corpuri de iluminat în stil retro şi ceasuri supradimensionate, în stil industrial. Asocierea de stiluri este însă nemaipomenită.

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea Humorului

Zona de living este ceva mai sobră, cu două canapele în nuanţe închise de maro şi o măsuţă metalică de cafea.

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea HumoruluiPeretele pe care este aşezat televizorul păstrează aceeaşi notă rustică.

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea HumoruluiPodeaua este acoperită cu gresie ce imită lemnul, o variantă practică, dar de mare efect. Fără doar şi poate, punctul forte al parterului este şemineul decorat cu piatră naturală. Bucătăria este micuţă, dar frumos lucrată, cu o atenţie deosebită pentru finisaje.

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea Humorului

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea HumoruluiLa parter mai găsim o baie şi un dormitor.

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea Humorului

La etaj sunt alte patru dormitoare, fiecare cu baie proprie. Capacitatea pensiunii este de maxim 10 adulţi.

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea Humorului

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea Humorului

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea HumoruluiFabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea HumoruluiFabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea HumoruluiExteriorul este, într-o oarecare măsură, asemănător caselor tradiţionale din  zonă, însă a fost adus în prezent prin materialele de construcţie folosite şi prin alegerea finisajelor.

TegolaAcoperişul este din şindrilă bituminoasă şi a fost realizat de cei de la Tegola. Mi-au plăcut mult lucarnele care amintesc de casele „cu ochi”  din Sibiu.

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea HumoruluiPrispa tradiţională a primit şi ea o înfăţişare modernă, partea sculptată fiind înlocuită cu un grilaj din lemn.

Fabrika de Case - Chalet Hovel

Şi ca să te convingi că Chalet Hovel este locul ideal pentru timp petrecut în familie, trebuie neapărat să vezi grădina! Foişorul atipic, acoperit tot cu şindrilă bituminoasă, este nemaipomenit în perioada verii. Este gândit nu numai ca spațiu de relaxare, ci și ca loc în care să îți exersezi talentul în bucătărie. Ai la dispoziție o sobă cu plită și un cuptor pentru a prepara ceva rapid.

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea Humorului

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea HumoruluiFabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea HumoruluiFabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea HumoruluiCei mici au și ei parte de tratament special, pensiunea dispunând de un loc de joacă pentru copii. Mi-a atras atenția și ciubărul din lemn. Îmi imaginez că este coadă aici în zilele de vară, când gradele urcă în termometre.

3

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea HumoruluiPrin spatele curţii trece pârâul Magherniţa, iar partea haioasă este că tocmai această denumire neaoş românească a dat numele pensiunii. Chalet, pentru că proprietarii voiau ceva cu rezonanţă pentru turiştii străini, iar Hovel, pentru este traducerea adaptată, în limba engleză, a cuvântului „Magherniţa”.

Fabrika de Case - Chalet Hovel, Manastirea Humorului

Fabrika de Case - Chalet HovelDeşi în momentul de faţă funcţionează ca pensiune, Chalet Hovel a fost gândit inițial ca o casă particulară. O parte din bani au fost obținuți din fonduri europene, aşa că destinaţia imobilului nu poate fi schimbată câţiva ani. „În momentul de faţă, privim totul ca pe o investiţie, iar lucrurile merg chiar mai bine decât ne aşteptam. A fost destul de dificil să accesăm fonduri europene, pentru că este multă birocraţie la mijloc, dar altfel nu am fi putut finaliza proiectul. Cunoşteam oameni care au obţinut finanţare de la Bruxelles, dar am apelat şi la un consultant pentru a face dosarul. Ştiam, în mare, despre ce e vorba, dar nu pot spune că ne-am fi descurcat fără ajutorul cuiva din domeniu”, explică Elena. „Chiar dacă am mai completat cu bani de la noi, fondurile europene ne-au ajutat mult. Într-adevăr, documentația este stufoasă, iar lucrurile avansează greoi, însă, în final, se merită. Important este să nu te lași descurajat”, crede tânăra.

În încheiere, te invit să vizitezi site-ul www.chalethovel.ro pentru mai multe informaţii. Pensiunea se închiriază în întregime. Dacă ajungi în zonă, îţi garantez că ai ce să vizitezi, de la celebrele mănăstiri din Suceava, unele dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult din ţară, până la muzee etnografice sau case memoriale. Iarăşi, un obiectiv ce trebuie bifat neapărat este Cetatea de Scaun a Sucevei.

Foto: Gabriela Sauciuc

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply cititor 1 August 2016 at 13:07

  un amestec de modernisme care irita ochiul

 • Reply Fabrika de Case 1 August 2016 at 20:12

  Mie mi-a plăcut tocmai pentru că se abate de la stilul clasic de amenajare al pensiunilor din zonă.

 • Reply Geta 1 August 2016 at 22:52

  Un loc minunat unde te poți relaxa cu adevărat.

  • Reply Dana 10 February 2021 at 18:27

   Bună ziua puteți să ne spune ți un pic dimensiunile casei?E superbă.

  Leave a Reply

  Share