Desi multa vreme acoperisul din stuf a fost asociat cu arhitectura „saracilor”, acest tip de invelitoare incepe sa fie din nou popular, mai ales in randul nostalgicilor sau a celor care isi doresc sa traiasca in armonie cu natura.
Acoperisurile din stuf asigura o izolatie maxima, reducand astfel considerabil costurile de incalzire si climatizare. Pentru a afla toate avantajele si dezavantajele acestui tip de invelitori, am stat de vorba cu Robert Uszkai, manager la Acoperis din stuf, firma cu o experienta de peste opt ani in domeniu.
„Spre deosebire de acoperisurile clasice, din tigla, unde vantul mai poate strecura apa de ploaie sau zapada, in acest caz nu vom mai avea de a face cu astfel de probleme, intrucat stuful asigura impermeabilitate. De asemenea, si izolarea fonica este foarte buna. Rezista la conditii meteo vitrege, furtuni sau ploi cu gheata de orice dimensiune”, explica Robert. Din punct de vedere estetic, acoperisul din stuf se poate realiza sub orice forma.
Stuful se monteaza in straturi, pornind de la baza acoperisului. Grosimea ideala este de 30 de cm. „In Anglia, de exemplu, unde clima este umeda, cu ploi zilnice, stratul de plante este ceva mai gros, de 50-60 de cm”, spune managerul. Totodata, invelitoarea trebuie sa aiba o panta destul de mare, de cel putin 45 de grade, astfel incat apa sa se scurga rapid si sa nu se infiltreze in acoperis.
Rezistenta invelitorii, in timp, depinde de mai multi factori: indemanarea echipei de mesteri, calitatea materiei prime si unghiul de cadere. Odata cu cresterea inclinatiei, creste si durata de viata a acoperisului. Daca este ingrijit corepunzator, un astfel de invelis poate rezista mai bine de 50 de ani. „In Danemarca, am intalnit un acoperis cu o vechime de 80 de ani. Nu exista nici o urma ca ar fi patruns apa”, povesteste Robert.
Trebuie tinut cont de faptul ca invelitorile din stuf au nevoie de ingrijire periodica. „In timp, se formeaza muschi care absorb apa si nu lasa acoperisul sa respire. Din aceasta cauza, stuful de sub putrezeste si apar gropi. O data la 5-10 ani este necesar sa indepartam muschii. De asemenea, coama acoperisului are nevoie de lucrari de intretinere, mai ales daca este din paie sau stuf, dupa metoda traditionala. Ar trebui schimbata tot asa, cam la 5-10 ani. Exista insa coame de tip ceramic, importate din Olanda, foarte des folosite in vestul Europei. Acestea rezista intre 30 si 50 de ani”.
Stuful este, fara indoiala, solutia cea mai indragita de iubitorii de arhitectura verde. Cea mai mare temere este legata, de obicei, de riscul de incendiu. Exista insa solutii ignifuge care se aplica, prin pulverizare, pentru a preveni accidente nedorite. „Intotdeauna avem grija sa nu montam cabluri de curent in structura de stuf, mai ales daca nu sunt izolate corespunzator”, adauga Robert. „In cazul in care casa ce trebuie acoperita este mai inalta decat gospodariile din jur, se poate pune si un paratraznet. Atunci cand in interior exista seminee sau sobe cu foc deschis, atunci montam in horn o sita metalica oteloasa, cu orificii foarte mici, prin care sa nu treaca scanteile”.
Prin tehnologiile de ultima generatie si prin raportul bun calitate-pret, cei de la „Acoperis din stuf” si-au castigat reputatia atat in tara, cat si in afara. Au avut lucrari in tari europene precum Danemarca, Franta, Belgia, Germania sau Olanda, dar au fost contactati inclusiv de firme din SUA sau Japonia pentru schimb de experienta. Robert spune ca are alaturi o echipa de 4 oameni, care poate acoperi cu stuf in jur de 10/15 mp din invelitoarea casei.
Preturile pentru Romania sunt de 50 euro/mp, pret in care este inclusa materia prima de cea mai buna calitate, manopera si transportul. Pentru tarile din UE, pretul creste considerabil, ajungand la 100 euro/mp.
Daca ai nevoie de mai multe informatii privind acoperisurile din stuf, iata cateva date de contact care te vor ajuta! In Romania, Robert poate fi gasit la numerele de telefon +40 0746 158 160 si +40 0740 907 207, iar in Ungaria, numarul valabil este +36 70 542 6577. Poti cere detalii si prin e-mail la urmatoarele adrese: acoperisdinstuf@yahoo.com si ruszkaii@yahoo.com.
Acoperisurile din stuf, emblematice pentru peisajul din Delta Dunarii
La noi, acoperisurile din stuf sunt prezente indeosebi in Delta Dunarii. Casutele din chirpici si var, cu ferestre mici si tocarie vopsita in nunante azurii fac parte din patrimoniul cultural al acestui colt de tara. Principalul avantaj este dat, firesc, de pozitia geografica.
In Delta Dunarii sunt intrunite toate conditiile pentru dezvoltarea trestiei cu care sunt acoperite casele localnicilor. De altfel, stuful este ”aurul verde” al zonei, insa, din pacate, nu stim sa exploatam suficient aceasta resursa. Cea mai mare parte a recoltei ajunge la export, tari precum Franta sau Olanda cumparand anual, din Romania, mii de tone de stuf. Grav este ca multe casute arhaice au fost inlocuite cu pensiuni moderne care distrug armonia peisajului. Desi inca din 2008 este in vigoare un regulament care stabileste normele de construire in Delta, sunt foarte putini cei care il si respecta.
In plus, mestesugul realizarii acoperisurilor din stuf este o meserie care se pierde, incet-incet. De exemplu, in comuna C.A. Rosetti, localitate cu o mie de locuitori din Delta Dunarii, mai exista doar un mester care inveleste casele cu stuf, folosind tehnicile traditionale locale.
In ultimii ani, au existat numeroase campanii care si-au propus sa protejeze rezervatia naturala, nu numai fauna si vegetatia, dar si arhitectura vernaculara, specifica zonei. In urma cu un an, Asociatia Letea cerea includerea mestesugului realizarii acoperisurilor din stuf din Delta Dunarii in patrimoniul universal UNESCO.
Mic istoric al caselor acoperite cu stuf
In trecut, oamenii apelau la alternativa invelitorilor din plante uscate din considerente practice: materialul era la indemna, iar invelitoarea prezenta avantajul greutatii reduse, putand fi astfel sustinuta, fara probleme, de peretii din pamant sau lemn ai caselor specifice mediului rural.
Acoperisurile din stuf sunt reprezentative pentru o multime de tari europene. In state precum Germania, Olanda, Franta, Ungaria sau Irlanda, acest tip de invelitori este tot mai cautat de proprietari de pensiuni sau de oameni cu un respect deosebit pentru arhitectura de altadata. In Marea Britanie, de exemplu, multe dintre casele acoperite cu stuf au devenit obiective turistice, in adevartul sens al cuvantului.
Mestesugul a fost pastrat din generatie in generatie, insa a cunoscut declinul in perioada Revolutiei Industriale. Stuful recoltat mecanic si-a pierdut din calitate, nemaiputand fi utilizat pentru invelirea locuintelor.
Totusi, o multime de case cu acoperis vegetal au rezistat, in timp, si dau, chiar si astazi, un farmec aparte satelor britanice.
In plus, aceste casute cochete sunt bine cotate pe piata imobiliara, asa ca proprietarii investesc in intertinerea perioadica a invelisului. Pe de alta parte, multe astfel de locuinte traditionale au fost transformate in muzee, cafenele sau chiar pensiuni, cautate de truristi din lumea intreaga.
No Comments