Case la țară, în varianta modernă

Nu știu cum a fost pentru voi perioada stării de urgență, dar eu am început să analizez tot mai serios posibilitatea de a mă muta la curte. Nu mă văd locuind într-un ansamblu rezidențial. Îmi doresc, mai degrabă o casă bătrânească, într-o zonă rurală autentică, nu foarte departe de oraș. Recunosc că este o dorință mai veche. Întotdeauna m-am visat înconjurată de animale, pomi fructiferi și verdeață cât cuprinde. Sunt lucruri pe care le-am trăit în copilăria petrecută la țară, o etapă a vieții mele de care îmi aduc aminte cu mare drag. Deși încântătoare pe exterior, multe dintre casele din mediul rural sunt depășite din punct de vedere al confortului. Este de înțeles. Oamenii trăiau foarte diferit la țară acum câteva zeci de ani. Din păcate, în continuare, lipsa utilităților de bază este o realitate tristă a satului românesc. Sunt însă variante care pot să suplinească inactivitatea autorităților, dacă ții la confortul tău. Mă refer aici, desigur, la apă curentă, încălzire și canalizare, lucruri absolut indispensabile în secolul în care trăim. În articolul de astăzi m-am gândit să îți arăt câteva exemple de case construite în mediul rural. Sunt locuințe din mai multe colțuri ale lumii, dar nu vorbim neapărat de case tradiționale în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă de exemple de bună practică în ceea ce privește adaptarea noilor construcții la specificul local. Am trecut pe listă și o căsuță din România care o să îți placă sigur. Hai să vezi cum arată pentru mine locuința ideală din mediul rural!

Villa Snow din nordul Spaniei

Proiectul semnat de firma de arhitectură Laura Alvarez pornește de la reintepretarea arhitecturii tradiționale din munții Cantabrici și pune un accent deosebit pe sustenabilitate. Casa este construită pe ruinele unei foste cabane, tipică pentru această regiune montantă din nordul Spaniei. Arhitecții și-au propus să folosească în mod deosebit materiale locale, cât mai prietenoase cu mediul înconjurător, dar nu au neglijat componenta confortului.

case la țară

cărămidă expusă Foto: David Montero

Foto: David Montero

Dacă exteriorul este rustic, cu pereți din piatră și obloane mari de lemn, interiorul este unul minimalist, cu linii simple și spații care comunică armonios. Casa este compusă dintr-un open space (bucătărie, living și dining), plus două dormitoare, fiecare cu baie proprie. Ce-mi place la acest proiect este felul în care este pus în valoare peisajul natural. Suprafața vitrată face ca interiorul și exteriorul să se contopească, mai ales vara când ușile glisante stau mai mult deschise. Încălzirea este una prin pardoseală și se face cu ajutorul unei pompe de căldură. De asemenea, arhitecții au ales izolație de bună calitate și ferestre care să asigure o temperatură constantă a interiorului, indiferent de sezon. Iarăși, interesant este acoperișul din piatră, specific caselor din zonă. Villa Slow este o reședință de vacanță și poate fi închiriată în regim hotelier.

case la țară cu dotări moderne

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Zilele acestea a apărut pe youtube și un tur video al casei. Îți recomand să îl vezi, pentru că o să descoperi părți ale cabanei care nu sunt sunt incluse în fotografiile din articol, plus o mulțime de detalii interesante despre ocupațiile și stilul de viață din munții Cantabrici.

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Casă de piatră în apropiere de Madrid

Cel de-al doilea exemplu de case la țară în variantă modernă vine tot din Spania, însă vorbim de o construcție mult mai mare, cu o suprafață de 400 de mp. Firma de arhitectură Lado Blanco a avut misiunea de a transforma construcția din piatră într-o locuință destinată familiei și prietenilor apropiați. Cea mai dificilă parte din tot procesul de renovare a fost îndepărtarea tencuielii, astfel încât pereții, interiori și exteriori, să revină la forma lor originală.

Foto: Carla Capdevila, Inés Gaytán

Foto: Carla Capdevila, Inés Gaytán

Atmosfera casei este una degajată, cu spații aerisite și mobilier minimal. Predomină materialele naturale, lemnul și piatra, precum și țesăturile din fibre organice. Structura clădirii nu a fost modificată în mod deosebit. Singurele intervenții au apărut la nivel de fațadă, unde regăsim detalii metalice moderne ce contrastează puternic cu stilul casei. În ceea ce privește amenajarea interiorului, regăsim aceeași împletire de nou și vechi, culori neutre și finisaje cu aspect brut.

Foto: Carla Capdevila, Inés Gaytán

Foto: Carla Capdevila, Inés Gaytán

Pardoseala este din microciment, un material ce câștigă tot mai multă popularitate în ultimii ani. Îmi plac piesele din ratan din dormitor și bucătărie, dar și ușile interioare, confecționate din lemn.

Foto: Carla Capdevila, Inés Gaytán

Casă în stil colonial în Tasmania, datând din secolul XIX

Ferma figurează în documente încă din anul 1839 și a fost construită de o familie de coloniști britanici. Interesant este că șapte generații, descendenți ai primilor proprietari, au trăit aici până în 2011, când au hotărât să vândă bătrâna casă în stil georgian și terenurile aferente. Clădirea a fost reconfigurată complet de firma de arhitectură Cumulus Studio, însă specialiștii au avut mare grijă să păstreze o bună parte din elementele originale de arhitectură ale fermei tasmaniene.

Foto: Anjie Blair

Foto: Anjie Blair

Casa principală și două anexe aflate în apropiere au fost conectate printr-o structură modernă din sticlă, cu cadru metalic. În felul acesta, spații folosite în trecut exclusiv pentru depozitarea cerealelor sau a utilajelor agricole, au devenit acum extensii locuibile ale casei. Recunosc că interiorul nu-mi place neapărat. Stilul industrial, în forma lui brută, nu este preferatul meu, dar apreciez compartimentarea spațiului și modul în care a fost gândită fiecare zonă în parte.

case la țară în varianta modernă

Foto: Anjie Blair

 

case la țară cu interior din cărămidă

Foto: Anjie Blair

Căsuță tradițională, cu twist modern, în Bedeciu, Cluj

Ultimul exemplu pe care l-am ales este unul autohton și este, de departe, preferatul meu. Știu, pot fi acuzată de subiectivism, dar am o mare slăbiciune pentru casele tradiționale de la noi, renovate cu bun gust. Proiectul este semnat de firma de arhitectură Zenbox. Casa, cu o vechime de aproape 80 de ani, a avut nevoie de reparații serioase pentru a ajunge la forma pe care o vedem astăzi.

Foto: arh. Adriana Beca

case la țară cu interior boho

Foto: arh. Adriana Beca

Foto: arh. Adriana Beca

Arhitecții au realizat o centură la nivelul acoperișului cu scopul de a consolida structura și apoi au decopertat parțial planșeul în zona de living pentru a amplifica senzația de spațiu. Sentimentul este accentuat, totodată, de lucarna inserată în acoperiș. Casa a fost compartimetată pe două niveluri: parterul unde se află bucătăria și zona de zi, plus mansarda unde este amenajat dormitorul.Toate finisajele din casă și piesele de mobilier au fost realizate din lemn vechi, rămas după finalizarea lucrărilor de renovare. Astfel ferestrele, ușile, podelele și scăra interioară au fost realizate integral din elemente recuperate.

case la țară din lemn

Foto: arh. Adriana Beca

case la țară modernizate

Căsuța poate fi închiriată în regim hotelier, prin intermediul platformei airbnb, având o capacitate de cazare de până la cinci oaspeți. Zona este, și ea,  încântătoare.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Ileana-Maria Balanescu 8 April 2021 at 16:23

  Si visul meu, inca neimplinit este tot o casuta la tara. Dar traditionala, cu prispa si eciologica, dar moderna! Problema este ca nu stiu cam care ar fi costurile…

 • Reply stefan 6 June 2021 at 12:33

  Buna ziua, ma intereseaza sa fac o casa de vacnta din lemn in forma de A cu un livig, chicineta, baie jos si dormitor la etaj si 6 case tot in forma de A tip studio mai mici , numai pe parter undeva la 20 mp.
  multumescstefan

 • Leave a Reply

  Share