Am tot vorbit despre conversia clădirilor vechi, industriale în locuințe de familie în toată regula. Exemplul de astăzi pornește de la aceeași idee, însă destinația imobilului renovat (o veche fermă din suburbiile Barcelonei) este un pic diferită, în sensul că spațiul urmează să fie folosit ca loc de cazare pentru un grup de opt studenți. Biroul de arhitectură Coblonal este cel care s-a ocupat de coordonarea proiectului. Clădirea, dispusă pe patru niveluri, a fost gândită special pentru oameni tineri cărora le place să socializeze. În același timp, însă, componenta de confort nu a fost neglijată câtuși de puțin. Nevoile fiecărui student în parte au modelat, invariabil, rezultatul final al renovărilor.
Arhitecții de la Coblonal s-au pus un pic în locul tinerilor care urmează să locuiască aici, analizându-le stilul de viață. Au ținut cont de modul lor de socializare, de activitățile comune, de lucrurile care sudează legăturile dintre ei. Pornind de la aceste criterii, au început să compartimenteze cei 390 de mp ai clădirii, alternând zonele comune cu încăperi individuale.
Imobilul a fost împărțit în opt dormitoare micuțe, fiecare cu baie proprie. Mobilierul este unul minimal, compus dintr-un pat de o persoană, dulap și birou. În rest, arhitecții și-au concentrat toată atenția pe modul în care poate fi folosit spațiul comun.
Bucătăria, de exemplu, este o încăpere folosită de toți studenții cazați aici, dar, cu siguranță, nimeni nu trebuie să stea la rând pentru a-și pregăti mâncarea. În încăpere există două plite electrice și două cuptoare incorporabile. De asemenea, spațiul pentru depozitarea alimentelor e mai mult decât suficient, dacă ne uităm la frigiderele duble, integrate în mobilier.
Bucătăria comunică liber cu alte două spații comune: o zonă de dining și una de socializare. Arhitecții spun că amenajarea interiorului și felul în care au fost compartimentate încăperile au ca sop final interacțiunea umană. Clădirea este administrată exclusiv de cei opt studenți, așa că fiecare tânăr trebuie să învețe să se gospodărească singur: de la partea de gătit, până la menținerea curățeniei. Interesant este și felul în care unele încăperi își pot schimba destinația, în funcție de tipul de activitate practicat. Diningul, de pildă, este folosit și ca zonă comună de studiu.
Iarăși, trebuie remarcată ”cafeneaua” de lângă bucătărie, un loc care te face să nu mai ieși din casă cu zilele. 🙂 Din punct de vedere al amenajării, arhitecții de la Coblonal au încercat să păstreze cât mai mult din aspectul original al clădirii. De aceea, mulți pereți din cărămidă au rămas nefinisați, la fel și câteva tavane. O parte din plăcile decorative, găsite aici la cumpărarea casei, au fost păstrate de designeri și integrate în decor. În rest, pardoselile sunt din microciment sau gresie care imită teracota.
Atenția pentru detalii a cântărit mult în rezultatul final al proiectului. Pereții au cel mai mare impact vizual și impresionează prin diversitatea finisajelor aplicate. În unele încăperi, aspectul lor este unul ușor clasic, datorită profilelor decorative folosite. În alte colțuri ale casei, dimpotrivă, predomină aspectul brut cu cărămidă roșiatică la vedere sau placări cu paleți din lemn. Corpurile de iluminat se încadrează și ele în tematica industrială propusă de arhitecți.
Din punct de vedere cromatic, interiorul este destul de monoton. Obiectele nu sunt vedete ale amenajării, așa cum se întâmplă de obicei. Proiectul este modelat, în schimb, de volumetrii, de modul de configurare al spațiilor, de detaliile de arhitectură și asocierea de texturi. Tot mobilierul din casă este realizat pe comandă, din lemn de pin. I-a fost păstrată culoarea naturală, cu toate imperfecțiunile lemnului. Deschiderea dulapurilor se face printr-un sistem. Absența mânerelor este un detaliu care completează look-ul minimalist dorit de cei de la Coblonal.
Mi-a plăcut propunerea studioului de arhitectură din Barcelona. Evident, nu vorbim de o cazare obișnuită în campusul facultății, însă e o variantă care se apropie destul de mult de idealul oricărui tânăr aflat în perioada studenției.
Coblonal
No Comments