Casă tradițională, transformată într-un centru de artiști. Se întâmplă la Țopa, în Mureș

Teofilia Juravle (Teli Iacşa) este genul de artist pentru care conexiunea cu publicul său reprezintă totul. Prin lucrările sale a reuşit, de-a lungul timpului, să transmită nu doar emoţie, ci şi energie, puritate, optimism. Acest mod de a privi viaţa a ajutat-o să adune laolaltă oameni cu aceeaşi deschidere, artişti care trăiesc pentru a aduce bucurie celor din jur. Astfel, a apărut ideea unui mic atelier, un loc de creaţie adresat tuturor celor care caută  să aducă în prim-plan frumosul.

“Vorbisem cu bunul meu prieten, Jorj Dimitriu care este meşter olar, să căutăm un spaţiu în Bucureşti. Ne doream un atelier al nostru, un centru în care să desfăşurăm activităţi culturale, sociale ş.a.m.d”, povesteşte artista. “Eu am rude în Banat, aşa că luasem în calcul şi această variantă, dar distanţa era prea mare”.

La nici două săptămâni de la respectiva discuție, Teli a descoperit pe internet un anunţ care i-a atras atenţia: casă de vânzare, în Ţopa, judeţul Mureş, la 8 km de Sighișoara.

”Când am văzut căsuța din Țopa, l-am sunat pe Jorj să îi povestesc, însă o știa deja, pentru că el și Mark, fostul proprietar, se cunoșteau de la târguri. Mark îi povestise de mult de casă și, când a auzit că e de vânzare, Jorj s-a arătat interesat. A fost extrem de entuziasmat să audă că vreau să o cumpăr și chiar am fost împreună să o vedem. Este foarte dedicat proiectului. A zis că ar fi în stare să renunțe la munca lui, pentru un an, ca să o ‘punem pe picioare’. Habar n-aveam că Mark și Jorj se cunosc. La telefon am descoperit că avem câțiva prieteni comuni”, spune Teli.

Micuţa gospodărie din chirpici, cu cerdac din lemn şi muşcate agăţate la streaşină s-a dovedit locul perfect pentru atelierul lor. Și-au dat seama de asta din fotografiile publicate pe Facebook, însă sentimentul a devenit mult mai clar când au văzut casa, în realitate.

“Toţi prietenii mi-au spus că trebuie să o cumpăr, că este făcută pentru mine”, spune Teli. “L-am sunat pe Mark Tudose, fostul proprietar şi am hotărât să merg până la Ţopa să văd despre ce este vorba. Nu aveam nici transport, nimic. A fost ceva spontan, însă era ceva ce visasem dintotdeauna”, povesteşte artista.

Teli nu a fost singura persoană care s-a îndrăgostit de bătrâna casă. La câteva ore de la publicarea pe Facebook, anunţul fusese distribuit de 1.300 de ori şi 600 de persoane se arătaseră interesate să o cumpere. Cineva din Constanţa ceruse chiar numărul de cont să vireze banii.

„Mark m-a avertizat că este posibil să nu poată să o păstreze, dar i-am zis că dacă Dumnezeu vrea să am casa asta, atunci aşa va fi”, îşi aminteşte Teli. „Când am văzut-o, în realitate, mi-au dat lacrimile. A fost dragoste la prima vedere. Casa este mult mai frumoasă decât în fotografii. Satul, oamenii, obiectele din casă, toate aceste mici detalii alcătuiesc o lume aparte”.

Mark a fost de acord ca Teli să fie cea care va continua povestea micuței gospodării, mai ales că și el vine dintr-un mediu creativ, cel al sculpturii în lemn. Gândul că bătrâna casă, pe care a renovat-o cu propriile mâinile în ultimii trei ani, va deveni muzeu și rezidență de artiști i-a făcut alegerea mult mai ușoară.

”Am o grămadă de planuri, dar lucrurile s-au desfășurat foarte repede, așa că mai sunt încă destule detalii de pus la punct”, povestește, entuziasmată, Teli.

”De mult îmi doream un loc în care să îmi expun lucrările, pentru că nu mai voiam să le vând, dar și un spațiu pentru taberele de creație. Am vorbit deja cu mai mulți prieteni și vom colabora pentru materializarea tuturor ideilor. Îi avem deja pe Silviu Flețan – lucrează accesorii din piele și lemn, pe Alexandru Grama de la Connecticity, promoter cultural-artistic și pe Mark Tudose, fostul proprietar care și-a exprimat dorința de a rămâne alături de noi”.

Casa mai are nevoie de unele reparații, însă colegii din ”cooperativă”, așa cum îi alintă Teli, sunt hotărâți să o restaureze, așa cum se cuvine.

Au deja o listă a meșterilor din zonă, pe care i-a recomandat Mark. Au contactat și un specialist muzeograf care îi va ajuta cu lucrările. De la fostul proprietar, au ”moștenit” costume populare autentice și obiecte vechi, adunate de-a lungul timpului, chiar și mobilier pictat din 1906. ”Casa este o adevărată bijuterie”, spune Teli. ”Mark intenționase, la un moment dat, să transforme locul în muzeu, așa că a adunat o mulțime de lucruri valoroase. Ni le-a lăsat nouă și i-am dat asigurări că toate aceste obiecte vor rămâne, în continuare, aici. Weekendul viitor vom merge să demarăm lucrările de pregătire a căsuței pentru iarnă”.

Chiar dacă planurile abia acum încep să prindă contur, Teli are încredere deplină că visurile sale se vor transforma în realitate, mai ales că are alături oameni la fel de entuziaști și pozitivi. Promit să te țin la curent cu evoluția lucrurilor!

Teli Iacşa (Teofilia Juravle)      

Teli Iacşa debutează cu pictură pe sticlă în 2010. Născută pe 28 Februarie 1976 în Bucuresti, a expus, până de curând, atât în țară, cât și în străinătate, sub numele de Teofilia Juravle. Descoperă tehnica picturii pe sticlă la Școala Populară de artă în 2003-2005, perioadă în care primește Premiul III la Expozitia-concurs național de icoane „Rugamu-ne Ție!” 2004, pentru interpretare icoană pe sticlă. În cursul anului trecut, câștigă Premiul de excelență la Concursul Internațional de creație EMINESCIANĂ, ediția a VI-a din Iași.

Din 2012 până în prezent are șase expoziții personale (din care două în Elveția) și a participat la numeroase expoziții de grup, bienale, saloane de artă și tabere de creație în orașe din România, Bulgaria, Maroc, India, Franța și Elveția. Dintre acestea, merită menționate Bienala de artă “Danubiana” din Bulgaria, ArtPosition – Fribourg, Elvetia, Semne – expoziție inițiată de artista la Galerie Cathedrale din Elvetia, Salon d’Art Contemporain à Essaouira (SACE), Maroc, «À nous Brancusi», Galerie Paul Amarica, Paris, Franța, Proiectul ‘Add To Address Book’ CABARET VOLTAIRE – Zurich, Suisse și Bienala de carte obiect din India, Goa și Tokyo, Japonia precum și taberele de creație în Grecia (Asprovalta) și Franta (Ige) – unde și expune.

În decursul acestor 7 ani a pictat despre: ce iubește și prezent (T.I.!), dor și trecut (Dor de zbor/Girueta zburătoare), viitor și lumi de vis (Vise și visuri), iubire și singurătate (Iubesc Iubirea), Semne cusute, semne de la Dumnezeu, cicatrice (Semne) și identitate națională (Identitate). În prezent, lucrează la o serie ce face referire la identitate spirituală, unicitate, la oameni și măștile ce îi impiedică să fie unici.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Daniel cismas 6 September 2017 at 7:16

    Dacă ați şti cât ne bucurăm. Topa are nevoie ca aceasta casă să rămână aşa şi totodată ne bucurăm că oameni deosebiți se mută la noi .Vă aşteptăm şi vă îmbrățişăm!

  • Reply Teli 22 February 2018 at 0:27

    Multumim frumos, Daniel! A trecut ceva vreme de cand ne-am cunoscut si deja suntem prieteni, iar noi ne simtim cu adevarat acasa! Abia astept sa facem treaba buna!
    UPDATE: s-au intamplat atatea lucruri minunate in aceste 6 luni! Vecinii nostri sunt cei mai faini! Idei sunt multe si ne-am si apucat sa lucram.

  • Leave a Reply