Pentru Alia și Daniel de la Val Decor, momentele de maximă fericire sunt cele petrecute în livingul lor, cu ferestre uriașe ce dau către grădina cochetă din fața casei. Aici își petrec cea mai mare parte a timpului, pictând sau lucrând la proiecte de design, realizate de studioul lor. S-au mutat la 15 km de Capitală din dorința de a fi mai aproape de natură. A fost decizia lor să traseze alte reguli după care să-și trăiască viața. Au simțit că orașul nu poate să le ofere liniștea după care tânjeau, nici acea conexiune cu lucruri mărunte pe care nu le poți experimenta în peisajul urban. Sunt deja zece ani de când s-au stabilit aici, dar nu regretă nici o secundă decizia de a părăsi orașul.
”Cred că cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este că nu ai nevoie de multe lucruri pentru a fi fericit”, spune Daniel. ”Timpul petrecut aici ne-a făcut mai responsabili, mai atenți cu tot ce este în jurul nostru. Avem o grădină cu fructe și legume pentru consum propriu. Reciclăm tot ce se poate, de la hârtie, lemn sau sticlă, până la resturi organice pe care le transformăm în compost. Vorbesc de lucruri mărunte, de zi cu zi, pe care nu le poți trăi, locuind într-un apartament de bloc. Schimbările s-au potrivit foarte bine cu felul nostru de a fi și cu modul în care ne raportăm la tot ce ne înconjoară”.
Casa celor doi designeri are o suprafață de 90 de mp și este dispusă pe parter. Din punct de vedere al compartimentării spațiului, avem un hol, bucătărie, baie, dormitor cu dressing inclus, plus un living spațios de 50 de mp. Ferestrele uriașe, orientate spre sud, asigură maximum de eficiență energetică, menținând o temperatură confortabilă în interior pe parcursul iernii. Alia și Daniel și-au propus ca dragostea lor pentru mediu să se reflecte în amenajarea casei, așa că au ales să integreze în decor multe materiale naturale. De exemplu, podeaua, blatul de lucru și peretele cu polițe din bucătărie sunt realizate din lemn de pin, în placaj de 12mm. Iarăși, mobilierul din baie este făcut din lemn de mesteacăn. La fel și pervazul și rama ferestrei. Amenajarea este un amestec de stiluri și texturi contrastante care reflectă minunat personalitatea celor doi designeri. Plantele sunt prezente la tot pasul, dând impresia că te afli în aer liber.
”Cea mai mare parte a timpului ne-o petrecem în living”, spune Daniel. ”Este un spațiu care servește drept birou, loc de întâlniri, atelier de creație. Am împărțit încăperea în mai multe zone, în funcție de activitățile pe care le desfășurăm. Avem aici biroul, biblioteca, zona de lucru pentru proiectare, șemineul. Iarăși, avem o zonă pe care o folosim ca atelier de pictură. De asemenea, am optimizat spațiul pentru a face loc mostrelor și eșantioanelor pe care le primim, dar și picturilor noastre”.
Fiecare colțișor al studioului a fost gândit extrem de pragmatic de către Alia și Daniel, fără a fi neglijată însă estetica spațiului. Este un loc boem, croit pe nevoile celor doi designeri, un loc al contrastelor și al pasiunilor ce îi definesc. Din punct de vedere cromatic, predomină petele de verde pe fundalul alb al pereților. În bucătărie, toate privirile se îndreaptă către peretele îmbrăcat în tapet cu imprimeu botanic, iar ca textură, remarcăm împletirea neobișnuită de lemn și ciment, o combinație care arată nemaipomenit. Și pentru că vorbeam de contraste, nu am cum să nu amintesc de zona de living unde avem elemente industriale (tavanul cu aspect nefinisat, accentele metalice, corpurile de iluminat). Pe de altă parte, avem un spațiu primitor și cochet prin prezența picturilor celor doi artiști și a numeroaselor plante naturale, integrate în decor.
Baia este un alt colț al casei, proiectat în detaliu. Mașina de spălat este integrată în mobilier, iar corpul de iluminat este un DIY ingenios, realizat din țevi reciclate, îmbinate în așa fel încât să asigure distribuirea uniformă a luminii. În loc de cadă, Alia și Daniel au optat pentru un duș spațios, o alegere făcută pentru a evita risipa. Vasul de toaletă este unul eco friendly, având un consum de 3-5 litri de apă la un ciclu de folosire.
”Conceptul de amenajare nu s-a rezumat doar la felul în care arată spațiul. Am încercat, totodată, să gândim pe termen lung, să luăm decizii care să ne ajute să avem un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător”, explică Daniel. ”De exemplu, ferestrele orientate spre sud sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic. Pe timpul verii, temperatura în casă este una confortabilă, datorită glicinei care îmbracă fațada. O avem deja de vreo șapte ani. Iarăși, plantele din interior nu au doar rol decorativ, au și calitatea de a purifica aerul”.
În spatele casei, mai există un atelier de 25 de mp în care cei Alia și Daniel realizează piese de mobilier sau piese din beton. Și aici vorbim de un spațiu multifuncțional, pentru că locul mai este folosit pentru pregătirea răsadurilor și transplantarea plantelor. Pădurea de mesteceni, din apropiere, este și ea o binecuvântare pentru doi oameni îndrăgostiți de natură.
No Comments