Casă la țară, transformată radical de un arhitect cu experiență

E greu de înțeles de ce un arhitect cu trei decenii de experiență ar alege să transforme un grajd în casa sa de vacanță, dar, în general, oamenii creativi trăiesc din provocări și-și iau toată energia din genul acesta de proiecte. Culmea e că Sandra Tarruella e cunoscută în branșă, în special, pentru amenajarea unora dintre cele mai exclusiviste restaurante din Spania, multe dintre ele premiate la competiții de profil. Casa din Girona însă e complet diferită ca stil, căci tot conceptul de amenajare e conturat, de fapt, în jurul materialelor utilizate.

Fostul grajd a servit drept bază pentru o construcție nouă. Arhitecta a adăugat un etaj și o extensie în care funcționează bucătăria. Bineînțeles, suprafața locuibilă s-a mărit considerabil, dar mai mult decât atât, interiorul a căpătat volum și luminozitate. În zona de living, tavanul a fost înălțat prin eliminarea plafonului dintre etaje. A fost creat și un mezanin unde se află dormitorul.

Casa impresionează prin simplitate, prin aspectul rustic și prin materialele naturale folosite ca să adăuge căldură. La primul nivel, toată pardoseala este din microciment cu aspect mat. Pereții din chirpici prezintă denivelări intenționate care scot în relief frumusețea micilor imprefecțiuni.

Tavanele păstrează și ele aceeași linie rustică, deși aspectul diferă de la o încăpere la alta. În living, de exemplu, plafonul este îmbrăcat cu trestie. Nu oricum, căci tulpinile plantei sunt așezate în zig zag, creând un fel de panou decorativ. Bârnele sunt lăsate la vedere cam peste tot prin casă. Singura excepție este dormitorul de la parter unde observăm un tavan perfect finisat.

În dining, în schimb, plafonul atrage toate privirile, dând impresia că ar mai avea nevoie de reparații. Ideea de rustic este continuată și în bucătărie prin prezența tavanului vechi de lemn.

Ce e neobișnuit la casa din Girona, însă, este numărul mic de piese de mobilier. Arhitecta Sandra Tarruella a mizat, în schimb, pe texturi și pe fibre naturale. E adevărat că fără aceste elemente care să adauge căldură, casa ar fi riscat să semene, mai degrabă, a peșteră.

Când spun fibre naturale mă refer, în primul rând, la covoarele din iută, folosite în mai toată casa: living, dining, bucătărie, dormitorul de la parter. De asemenea, la toate împletiturile incluse în amenajare: abajururi, ghivece de flori, coșuri din răchită, pălării de paie, cu rol decorativ, chiar și scaunele tip fotoliu așezate în jurul mesei.

Iarăși, lemnul are același efect de a aduce căldură interioarelor, mai ales când are un aspect ușor învechit. Exemple, în acest sens, sunt blatul mesei din dining, tăblia de pat din dormitorul principal sau oglinda de podea din baie. Nici un detaliu nu a fost trecut cu vederea. Chiar și scăunele din lemn au fost alese special pentru a se încadra cu stilul rustic dorit de proprietară.

Cele mai multe piese de mobilier se regăsesc în living unde există și o zonă generoasă de conversații, alcătuită din două canapele dispuse sub forma literei L. Măsuțele metalice de cafea reprezintă nota urbană a decorului. La fel și balustrada de sticlă.

În dining, nu există o comodă clasică din lemn, ci niște rafturi deschise, făcute din ciment. La fel, și în bucătărie. Dormitoarele, în schimb, sunt mult mai calde datorită textilelor integrate subtil în amenajare.

Lucrările de artă de mari dimensiuni, expuse în diverse colțuri ale casei, au și ele rolul de a da personalitate spațiului. Fațada fostului grajd este înveselită cu obloane colorate din lemn. În zona în care este amenajată terasa, regăsim microcimentul atât de prezent în interior. Vara, colțul acesta este protejat de vegetația care acoperă bolta metalică. Ghirlandele luminoase au și un rol practic, nu doar decorativ, căci înlocuiesc corpurile de iluminat din exterior.

Recunosc că nu mi-ar plăcea neapărat să locuiesc într-o astfel de casă. E un pic prea rustică pentru gustul meu, dar apreciez simplitatea amenajării. Până la urmă e adevărată celebra zicală: less is more. 🙂

Arquitectura Y Diseno

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply