Casă în stil neoromânesc, în comuna Berceni. Minunat proiectul semnat de arhitectul Adrian Păun

În urmă cu câțiva ani, arhitectul Adrian Păun a acceptat propunerea unui dezvoltator imobiliar de a construi o casă în stil neoromânesc, în comuna Berceni, la câțiva kilometri de Capitală. Deși își câștigă existența din ridicarea de locuințe, proprietarul își dorea pentru sine ceva mai altfel. O casă cochetă, care să amintească de frumusețea arhitecturii de odinioară, cu ferestre arcuite, uși din lemn masiv și detalii decorative care să dea viață fațadei. Arhitectul spune că proprietarul fost dispus chiar să suplimenteze puțin bugetul, numai să aibă locuința pe care o visase.

”Casa are o suprafață utilă de 128 de mp, fiind dispusă pe două nivele, respectiv parter și mansardă. A fost construită în proporție de 80% în 2014. La parter avem livingul, bucătăria cu loc de luat masa, o baie și cămară. Tot aici avem pridvorul, un hol  și scara ce duce către mansardă. La etaj, se află dormitorul matrimonial cu dressing, dormitorul copiilor și baia”, explică arhitectul Adrian Păun, prezentând dispunerea încăperilor.

Pentru proprietarul casei, detaliile au fost însă foarte importante. De la ancadramentele din jurul ferestrelor, până la dantelăria pridvorului sau ușa arcuită de la intrare, toate amănuntele au fost respectate întocmai ca în schița făcută de arhitect.

”Mulți preferă să renunțe la ornamentația fațadei pentru că adaugă la costul final de execuție, probabil un procent de 20%. Cred însă că tocmai aceste elemente fac diferența în aspectul final al casei”, este de părere Adrian Păun.

Pentru partea de înfrumusețare a exteriorului, s-a lucrat cu cei de la CoArtCo, despre care am mai avut prilejul să discutăm, în trecut. Tehnologia folosită de firma din București ajută la recrearea oricărui tip de element decorativ. Chiar dacă vorbim de profile făcute din polistiren, rășinile speciale aplicate ulterior fac ca ornamentele să pară cât se poate de autentice, iar prețurile nu sunt deloc exagerate.

Mai greu a fost să găsească un meșter iscusit care să se ocupe de elementele din lemn, dar, în cele din urmă, lucrurile au ieșit bine. Cum să nu te îndrăgostești, de exemplu, de minunăția de ușă de la intrare, la care arhitectul a muncit o săptămână întreagă să o proiecteze. Nici nu mai vorbesc de elementele pridvorului.

Căsuța din câmpie, căci așa se numește proiectul din comuna Berceni este, din punctul meu de vedere, locuința ideală pentru cei care se mută de la apartament. Nu este foarte mare, implicit, nici așa greu de întreținut. În cazul de față, proprietarul se bucură și de o curte spațioasă, cu o bucătărie de vară de invidiat. Costul unei astfel de case ajunge undeva la 90.000 de euro.

Alte lucrări semnate de arhitectul Adrian Păun găsești și pe site-ul său www.case-frumoase.ro. Mi-a plăcut mult proiectul din Berceni. Rar vezi locuințe noi care să arate așa.

Foto: Case Frumoase

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply