Casa ecologică sub formă de arahidă, construită de arhitectul Javier Senosiain

Lumea a considerat o excentricitate casa organică, sub formă de arahidă, construită de arhitectul Javier Senosiain în suburbiile metropolei Mexico City. Asta pentru că în 1985, când a început realizarea proiectului, arhitectura verde nu se bucura, nici pe de parte, de popularitatea pe care o cunoaște în prezent. Arhitectul mexican și-a dorit să proiecteze o locuință care să aibă un minim impact asupra mediului înconjurător, folosind drept sursă de inspirație, natura, în toate formele sale. Casa este ca o vizuină de animal, perfect camuflată de vegetație, cu linii curbe și spații fluide. O oază de verde intens ce se înalță ciudat deasupra clădirilor gri din Mexico City.

Din depărtare, ți-e imposibil să vezi casa arhitectului Javier Senosiain

Lucrurile nu arătau deloc așa în urmă cu trei decenii. Terenul cumpărat de arhitect dădea spre zona industrială a metropolei care începuse deja să se dezvolte haotic. Construcția casei a durat cam cinci ani, mai mult decât estimase Javier, inițial. Lucrările au stagnat o vreme din cauza lipsei de fonduri, dar au fost reluate și adaptate, ulterior, nevoilor familiei arhitectului.

Nișele în pereți înlocuiesc dulapurile standard

”În natură, nu prea există linii drepte, dacă stai să te gândești”, explică Senosiain. ”Înainte să ne naștem, plutim în pântecul mamei, asemenea astronauților în spațiu. Apoi, toată viața noastră se mută dintr-o cutie în alta: de la pătuțul în care stăm în primele noastre zile, până la dormitoarele dreptunghiulare, în locuințe precum niște cutii”, spune arhitectul.

Locuința organică din Mexico City este compusă din două zone: una aerisită și luminoasă în care se adună toți ai casei, și o alta, mai intimă, destinată relaxării și odihnei. Cele două spații sunt unite printr-un hol ca un tunel.

Formele interiorului, ingenios sculptate sunt inspirate, în bună măsură, de modernismul lui Antoni Gaudí. Pe de altă parte, legătura cu exteriorul trimite cu gândul la lucrările lui Frank Lloyd Wright.

Podeaua din living este acoperită cu o mochetă care imită culoarea pereților

Zidurile, tavanul și mobilierul casei sunt făcute din mortar și plasă metalică. De aici și posibilitatea de a crea asemenea forme. Finisajul e un amestec de praf de marmură și ciment alb. Culoarea crudă a pereților îți dă senzația că te afli într-o peșteră subterană, dar sentimentul se schimbă total sub lumina caldă a razelor de soare.

Canapea din spumă cu memorie

Nu ți-ai imagina niciodată că o astfel de construcție poate fi atât de luminoasă, dar poziționarea fără reguli a ferestrelor a ajutat la obținerea acestui efect. Privite din exterior, geamurile par niște ochi uriași, ce sticlesc din iarbă.

”E o casă pe jumătate îngropată în pământ, dar care se bucură de mai multă lumină naturală decât oricare locuință standard”, explică arhitectul Javier Senosiain. ”Ferestrele pot fi montate oriunde, iar domurile permit pătrunderea soarelui prin plafon. Forma aerodinamică facilitează ventilația și circulația aerului”.

Casa este compusă din living, dining, bucătărie și zonă de dormit, cu dressing și baie. Este un spațiu în care să dormi, dar și unul pe care poți să-l împarți cu ceilalți, explică proprietarul.

În exterior, arhitectul a folosit arbuști și copaci pentru a filtra lumina soarelui și a menține o temperatură scăzută în interior. ”Bariera” verde protejează, în același timp, casa de praf, poluare și zgomot. Nu mai vorbim de impactul vizual…

Vegetația luxuriantă camuflează impecabil casa. E aproape imposibil să o distingi pe terenul deluros, care tronează deasupra metropolei Mexico City. Dunele verzi îmbrățișează construcția de 170 de mp, ferind-o de ochii curioșilor. Tot ce vezi, din depărtare, sunt dealuri line, flori și copaci. O plimbare în grădină înseamnă, de fapt, să mergi pe acoperișul casei fără ca măcar să-ți dai seama.

Arhitectura lui Javier Senosiain este unică, deși prea puțin înțeleasă. De-a lungul anilor, mexicanul a construit case sub formă de șerpi, ciuperci sau flori uriașe, exeprimentând cu forme și materiale neobișnuite. Nu degeaba are o grămadă de clienți în rândul artiștilor excentrici.

”Când am început să construiesc casa organică, ecologia nu era o temă dezbătută, în mod deosebit. De aceea, mulți nici nu au înțeles ideea din spatele proiectului. Proiectul a  fost văzut, mai degrabă, ca o ciudățenie”, recunoaște arhitectul. ”În ultimii ani, percepția oamenilor față de mediul înconjurător s-a schimbat mult în bine, dar, mai sunt încă lucruri de pus la punct. Arhitectura verde nu este numai despre inginerie, tehnică sau eficiență, din punctul meu de vedere, ci și despre sensibilitate spațială. Este un domeniu care ar trebui să fie, înainte de toate, distractiv”.

Dwell

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply