Casa Altringen, o bijuterie ascunsa in dealurile Banatului

Pitita printre colinele inverzite ale Banatului, la o aruncatura de bat de Timisoara, Casa Altringen este refugiul perfect pentru cei care vor sa uite, macar pentru un weekend de vanzoleala orasului. Pensiunea pastreaza acel aer nostalgic al locuintelor taranesti de altadata, imbinand discret elemente traditionale ale arhitecturii svabesti, specifice zonei. De fapt, intreaga pensiune a fost construita in jurul unei case cu o vechime de peste un veac. Cladirea originala, ridicata din vaiuga la sfarsitul anilor 1890, era compusa din doua dormitoare si o bucatarie, avand intrari separate. In prezent, aici se afla receptia si un apartament cu doua camere duble si baie proprie.

23354Casa a fost reconditionata cu mare atentie pentru a-i pastra autenticitatea. Intre anii 1996-1998, cladirii principale i s-a adaugat o sala de conferinte cu terasa, ridicata deasupra unei crame. Ulterior, crama a fost transformata intr-un spais racoros, numai bun pentru depozitare.

28Casa de la tara a devenit o pensiune, in adevaratul sens al cuvantului abia in 2004-2005, atunci cand au fost ridicate cladirile noi. „Daca la inceput, spatiul din partea dreapta l-am alocat pentru stupi de albine si cuptor de paine, ulterior am construit un corp cu mansarda, care gazduieste acum opt camere duble cu baie proprie. In locul corpului dedicat pranzitorului, bucatariei si salii de conferinte am construit, initial, o sura”, povesteste doamna Annika Sandor, administratorul pensiunii, detaliind evolutia acestui loc minunat.

Marea provocare: pastrarea aspectului autentic

Din pacate, la noi, nu exista o preocupare majora pentru conservarea cladirilor vechi, iar acest lucru se vede si in mentalitatea oamenilor. De cele mai multe ori, preferam sa construim de la zero, decat sa refacem o casa batraneasca. Nu este insa si cazul proprietarilor Pensiunii Altringen. Dimpotriva. Acestia au facut tot posibilul sa pastreze frumusetea arhitecturii de odinioara, chit ca nu a fost deloc o sarcina usor de pus in practica.

8911Dorinta de a pastra stilul autentic svabesc in ridicarea si finisarea corpurilor noi s-a dovedit a fi cea mai mare provocare in “lupta” cu mesterii angajati sa ne ajute cu lucrarile”, confirma Annika Sandor. „A fost nevoie de multa munca de convingere ca tencuiala peretilor nu trebuie masurata cu bolobocul si ca noul nu trebuie etalat, ci mascat, pentru a se integra in specificul zonei”. Rezultatul final a depasit insa toate asteptarile, iar „marea staisfactie este atunci cand cineva intreaba daca pensiunea este o casa veche, reconditionata”. Arhitectul Boltres a realizat partial designul fatadei si designul de interior, iar spre finalul proiectului s-a inceput colaborarea cu sotii Corina si Sorin Saftescu, proprietarii studioului de design Cass Design (www.cass-design.com) din Timisoara. „Ambii au fost foarte implicati si ne-au ajutat enorm, nu numai cu designul. Sorin a contribuit si la partea de constructie, iar Corina s-a axat pe design interior, note de exterior, mobilier si motivele de pe peretii incaperilor”, povesteste Annika Sandor.

19 „A fost si este o cautare infinita de stil si de detalii ca sa surprindem farmecul si traditia zonei, sa ii respectam bogatia. Punctul de echilibru gasit e o armonie intre ce ofera zona ca si cultura si traditie, dar ne reprezinta si pe noi, personalitatea locului oglindind familia noastra”.

Interior de poveste, in stil rustic elegant

Interiorul Casei Altringen are un rafinament aparte, insa deloc ostentativ, imbinand elemente traditionale cu mobilier de calitate. A fost dorinta proprietarilor sa mentina acel aer familiar de casa de provincie. Pe langa finisajul peretilor si barnele expuse din lemn, nota de rustic este accentutata si de piesele de mobilier, comandate de la o firma de antichitati din Timisoara.

13 1415„Am transmis ceea ce vrem si ne-a fost livrat exact ceea ce am visat – de la stil, la paleta de culori in care sa fie realizate picturile. Atelierul de design a ales mobila, apoi noi am decis cromatica. Proprietarii magazinului strabat lumea in cautarea obiectelor cu personalitate, pe care ulterior le reconditionează si le vand amatorilor”, explica Annika Sandor. Scaunele au fost comandate de la un producator authton de mobila, in timp ce paturile au fost realizate pe comanda de un tamplar din zona.

161718Unele piese au venit ca zestre odata cu cumpararea casei – cum ar fi biroul din sala de conferinte de la mansarda. Desi rezultatul amenajarii a fost pe placul proprietarilor, detaliile reprezinta o preocupare cotidiana, asa cum se intampla, de fapt, in orice casa care traieste.

23242526Casa Altringen, un refugiu pentru cei care cauta cateva zile in afara orasului

Pensiunea a inceput sa primeasca oaspeti in aprilie 2006, insa conceptul fusese testat cu cateva grupuri de turisti inca din 2005. La inceput, cei care treceau pragul pensiunii erau angajati ai firmelor din Timisoara sau Arad ce participau aici la diverse conferinte si team building-uri. In timp, insa, la Altringen au ajuns sa poposeasca foarte multe familii cu copii, tinerilor dornici de deconectare sau grupuri de prieteni care vor sa petreaca timp in aer liber.

35“Ne trec pragul straini din toate colturile lumii, fie in concediu prelungit, fie in tranzit catre o alta destinatie din Romania sau din Europa. Avem atat clienti care innopteaza, cat si clienti care vin la noi doar pentru a servi masa – bucataria autentic svabeasca si retetele redescoperite ale copilariei devenind una din bogatiile locului”, spune Annika Sandor. Daca vrei sa organizezi un eveniment restrans intr-o ambianta deosebita, Casa Altringen poate fi o varianta, pensiunea putand acomoda grupuri de pana la 70 de invitati.

29 30Pensiunea dispune de noua camere care pot sa fie inchiriate atat in regim single, cat si in regim double si de un apartament compus din doua camere duble. Fiecare camera a pensiunii e dotata cu baie proprie si are un decor unic. Exista si doua sali de conferinta pentru companiile care organizeaza diverse evenimente, o gradina de peste 3000 mp, terasa si spatiu amenajat pentru foc de tabara. Oaspetii primesc chiar si biciclete pentru a putea explora imprejurimile.

31323Ce se poate vizita in zona?

In secolul al XIII-lea, localitatea banateana era un sat romano-sarbesc ce se numea Recasel sau Recasu Mic. Intre 1770 – 1771 vechiul sat este supus colonizarii cu germani de generalul Johann Altringen, de aici venind si denumirea. Altringen a fost intotdeauna o localitate micuta, in 1900 fiind inregistrata populatia sa maxima – 217 locuitori. La recesamantul din 2002, erau inregistraţi doar 27 de locuitori: 24 de romani, 3 maghiari si niciun german. Populatia svaba a parasit Romania dupa Revolutie. In ciuda numarului mic de locuitori, satul ramane o oaza fermecatoare de liniste, un loc ideal pentru a-ti incarca bateriile. Printre obiectivele pe care trebuie sa le bifezi daca ajungi in zona se numara Charlottenburg, sat declarat monument istoric de catre Ministerul Culturii si Cultelor datorita formei sale circulare, Basilica Maria Radna, cel mai mare loc de pelerinaj din vestul tarii sau Cetatea Soimos, din judetul Arad. Daca vrei sa iti rezervi o camera la Casa Altringen, poti gasi toate detaliile pe site-ul pensiunii, www.casaaltringen.ro/ sau pe pagina de Facebook.

6

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Michael Spetcu 10 August 2016 at 18:34

    Va rog sa-mi dati lista de preturi. Multumesc!

  • Reply Fabrika de Case 10 August 2016 at 19:40

    Michael, prețurile sunt disponibile pe site-ul pensiunii http://www.casaaltringen.ro. Există acolo o secțiune în care sunt specificate tarifele. Am și un număr de telefon: 0724 538 640. Poate te ajută!

  • Leave a Reply