Pe Ligia și pe Raoul Pop îi știi, cu siguranță, mai ales dacă ești adeptul unui stil de viață echilibrat. Cei doi au organizat ani de zile evenimente menite să popularizeze ideea de alimentație sănătoasă. De altfel, Ligia este autoare a numeroase cărți de nutriție pe care sunt convinsă că le-ai văzut în libării, peste tot prin țară.
Anul trecut, cei doi au decis să se implice într-un proiect diferit care își propune promovarea satelor mai puțin cunoscute din Transilvania. Au început prin înființarea Asociației P.A.T.R.U. (Patrimoniu, Arhitectură, Tradiție, Rit și Universalitate) și au în plan să contribuie la renovarea bisericii fortificate și a casei parohiale din Magarei sau Pelișor, denumirea românească a localității. Satul nu este ales întâmplător. În 2016, Ligia și Raoul au cumpărat aici o căsuță abandonată pe care au de gând să o renoveze. Mai au de lucru, pentru că vor să îi respecte arhitectura specific săsească și sunt dispuși să îi acorde tot timpul necesar.
Perioada petrecută în Pelișor i-a determinat să se implice în salvarea zonei căci, spun ei, problemele comunității de aici sunt aceleași ca peste tot. Ligia și Raoul au în lucru o mulțime de proiecte prin care vor să revitalizeze fermecătorul sătuc, de la acțiuni de voluntariat, până la brunch-uri sau concerte cu muzică clasică.
”Ne dorim să punem în valoare satele transilvănene care nu sunt atât de cunoscute și, totodată, să atragem atenția asupra stării în care se află multe monumente istorice din regiune. Ne doare sufletul că acestea efectiv se sting, iar o mare parte din bisericile fortificate săsești prezente aproape în fiecare sat — adevărate monumente istorice — au nevoie de ajutor”, spune Ligia.
”Din 2009, am început să facem eforturi pentru a ne apropia de aceste spații de poveste și de a ne aduce contribuția prin donații și diferite forme de ajutorare. Ne-am luat angajamentul să renovăm biserica fortificată din Pelișor și casa parohială, folosind tehnici tradiționale de construcție. Biserica este una în stil gotic, cu elemente interioare în stil baroc și datează din anul 1357. Ultimul turn rămas, din cele patru existente inițial, sunt pe poziție, însă trebuie consolidate și lucrat intens la acoperiș. Zidul este într-o stare avansată de degradare și sperăm să îl susținem și întări cât putem de mult în primă fază. Căutăm la acest punct donații și sponsorizări în domeniu, fiindcă ne este teamă să nu cumva să le pierdem”, adaugă Ligia.
Pelișorul pitoresc din județul Sibiu nu mai are comunitatea de sași de odinioară. De fapt, un singur sas mai trăiește în zonă. Casele, cândva mândre și îngrijite, trăiesc astăzi consecințele migrației masive din ultimii ani. La fel, și monumente istorice valoroase ce au ajuns să se degradeze din lipsă de investiții sau, mai grav, din lipsă de interes.
Ligia și Raoul au început, în vară, să se ocupe de renovarea bisericii fortificate. Împreună cu nepoții lor, au făcut curățenie și au adunat tot molozul din interior. Trei oameni pe care i-au angajat se ocupă, aproape zilnic, de întreținerea grădinii uriașe, întinsă pe o suprafață de 10.000 de mp. Tinerii speră să conteze anul acesta și pe sprijinul voluntarilor. Până acum, doar prietenii și familia le-au întins o mână de ajutor. Sunt convinși însă că situația se va schimba în momentul în care vor putea oferi masă și condiții de cazare.
”E un volum foarte mare de muncă, e adevărat, dar încet-încet lucrurile încep să se miște”, spune Ligia. ”Anul trecut, am strâns molozul și mizeria din interiorul bisericii; ne-am dorit să fie ordine atât pentru noi, cât și pentru turiștii care urmau să o viziteze. Au fost curățate cărările către biserică, s-au tăiat uscăturile, copacii căzuți, iar cei existenți au fost toaletați. Încă se lucrează în acest sens. Am pus fotografiile pe site ca să se vadă ce am reușit să facem până acum”.
Vara aceasta, Asociația P.A.T.R.U va organiza tabere pentru studenți, arhitecți sau elevi ai școlilor de meserii. Proiectul este realizat în colaborare cu Asociația Monumentum și cu Fundația Biserici Fortificate din România și își propune să promoveze păstrarea tehnicilor tradiționale de construire. Atelierele se vor desfășura sub supravegherea unor ghizi, meșteri și profesori universitari cu expertiză în domeniul restaurării.
De asemenea, pe 8 septembrie va fi organizat un brunch, în colaborare cu Asociația MyTransylvania. Peste 100 de invitați din întreaga lume vor participa la eveniment. Înscrierile se fac aici.
”Este o idee frumoasă de a promova satul și de a-i ajuta pe oamenii de aici. În ultimii ani, brunch-urile au oferit cadrul perfect pentru socializare și redescoperire a specificului local, prin intermediul gastronomiei. Vom miza, bineînțeles, pe produse naturale din zonă și pe gusturi autentice”, spune Ligia. ”Avem foarte multe planuri. Ne dorim să se întâmple lucruri frumoase, cu caracter cultural, care să nu afecteze scopul acestui spațiu atât de frumos. Vrem să organizăm concerte clasice de sărbători și nu numai, târguri cu producători locali din Pelișor, dar și din împrejurimi. Am început să creăm legături și să facem planuri și avem speranța că vor fi evenimente frumoase, de suflet”.
Pentru ca toate aceste proiecte să devină realitate, Asociația P.A.T.R.U are nevoie de susținere. Și tu poți contribui, dacă ești interesat de salvarea monumentelor istorice din Transilvania. Care sunt pașii?
În primul rând, poți face o donație direct pe site-ul asociației, unde există un buton în acest sens. De asemenea, poți fi de folos cu produse și mâncare pentru voluntari sau cu materiale de construcții tradiționale. Firmele mari au opțiunea de a direcționa cei 2% din impozitul pe salariu/pensie etc.
Ca să mai adune fonduri, Ligia a început chiar să vândă o parte din valoroasa colecție de costume românești pe care le-a cumpărat de-a lungul anilor. Le poți admira aici. Fiecare persoană va primi contractul de sponsorizare și chitanța pentru orice sumă trimisă către asociație.
”Ne dorim să lăsăm ceva în urmă, ceva de care urmașii noștri se vor putea bucura pe viitor”, spune Ligia. ”Avem o pasiune pentru lucruri frumoase și asta ne dă energie să ne implicăm în proiecte de suflet”.
Pentru a fi la curent cu acțiunile care urmează, nu uita să verifici periodic site-ul asociației, site-ul Ligiei și paginile lor de Facebook.
No Comments