Cabană rustică, desprinsă parcă din filmele western

 

O cabană în mijlocul sălbăticiei a fost dintotdeauna visul lor. Își doreau nespus un refugiu de munte rustic în care să se simtă bine alături de familie și prieteni atunci când mergeau la schi. Așa a pornit ideea unei reședințe la doar doi pași de orășelul Wilson din statul Wyoming (SUA), într-un peisaj superb a cărui supremație o deține încă natura cu forța ei dată de munți, râurile repezi și nesfârșitele păduri. Rezultatul a fost mai mult decât își puteau imagina cei doi soți Davenport: un conac din lemn și piatră, înconjurat de pădure din toate părțile.

Fabrika de Case - Cabana rustica in Wyoming, SUA

Inspirați de vechile turnuri ce erau pază bună împotriva incendiilor în Munții Stâncoși, pe vremea în care indienii cutreierau cărările, arhitecții au pus în operă un plan foarte îndrăzneț. Au unit turnul de clădirea principală și celelalte anexe gândite să fie case de oaspeți printr-un coridor suspendat, îmbrăcat în lemn de stejar, cu ferestre de sticlă.

Fabrika de Case - Cabana rustica in Wyoming, SUA

Familia Davenport și-a dorit o cabană rustică, pregătită să primească oaspeți, însă nu foarte mare. ”Ne-am dorit o casă care să poată găzdui o mulțime de oameni pentru vacanțe și petreceri, dar și un loc intim pentru familie. Așa am decis ca aripa de oaspeți se fie separată cumva de casa principală, cea care cuprinde trei dormitoare și este perfectă pentru noi și copii. Pe de altă parte, trebuie să vă spun că la petrecerea de Anul Nou  aici au fost prezenți 75 de oameni. Este un compromis între o casă mare și cuib confortabil, numai bun pentru un cuplu de pensionari”, mărturisește proprietarul, Kirk Davenport.

Fabrika de Case - Cabana rustica in Wyoming, SUA

Efortul depus a fost unul uriaș. Piatra cu care sunt îmbrăcate până la brâu toate corpurile de clădire a fost aleasă manual și s-a dat foarte multă atenție fiecărui detaliu. Înainte de toate însă, constructorii au analizat care este cel mai potrivit loc pentru a ridica din temelii cabana, mai ales că vorbim de o proprietate ce depășește 6,5 hectare. Au fost nevoiți să taie 20 de copaci putrezi. Cu toate acestea proprietatea își păstrează aerul sălbatic așa că, nu de puține ori, oaspeții s-au trezit cu câte un elan rătăcind printre copacii uriași, aflați la doar câțiva metri depărtare.

Fabrika de Case - Cabana rustica in Wyoming, SUA

Continuând ideea de rustic și în amenajarea interiorului, s-a optat pentru folosirea lemnului de stejar vechi, recuperat, în băi și dormitoare.

Fabrika de Case - Cabana rustica in Wyoming, SUAPe de altă parte, blatul din marmură de carrera oferă senzația de mai mult spațiu și lumină în baie, în vreme ce în dormitor, culoarea alb evidențiază ferestrele cu șprosuri.

Fabrika de Case - Cabana rustica in Wyoming, SUA

În living, nuanțele calde ale tapițeriei ce îmbracă fotoliile și canapelele sunt în rezonanță cu tonurile roșu-brun din lemn, cu podeaua și pereții. Elementul central al camerei de zi este totuși șemineul pentru care s-au utilizat bucăți mai mari din piatră la bază, îngustându-se, treptat, spre partea de sus.

Fabrika de Case - Cabana rustica in Wyoming, SUA

Casa are şi destule elemente fanteziste. Spre exemplu, un pasaj secret ce duce din camera copiilor direct spre sala de biliard. Desigur, uşa este ascunsă în spatele unei biblioteci glisante.

Fabrika de Case - Cabana rustica in Wyoming, SUA

Eleganța și măiestria sunt la ele acasă în cabana amenajată în stil western. De la covoarele personalizate, confecţionate de artizani locali, la plăcile vesele de ceramică, expuse în majoritatea băilor, proprietarii au dat dovadă de mult bun-gust şi simţ estetic.

Fabrika de Case - Cabana rustica in Wyoming, SUA În bucătărie, masa a fost realizată din piatră, fiind comandată tocmai în Belgia, iar dulapurile au fost realizate din lemnul unor vechi butoaie folosite în trecut pentru a ţine…murăturile.

Fabrika de Case - Cabana rustica in Wyoming, SUA

Mare parte din pereţii interiori sunt îmbrăcaţi în lemn vechi, recuperat, pe care meșteri pricepuți l-au readus la viață. Designerii de interior care s-au ocupat de amenajarea casei au venit însă cu ideea de a completa toată această atmosferă rustică printr-o combinație de lemn și oțel expus.

Fabrika de Case - Cabana rustica in Wyoming, SUA

Zona de relaxare de pe terasă face legătura cu trecutul, aducând aminte de vânătorii ce cutreierau aceste ținuturi, câștigându-și existența din comerțul cu blănuri de animale. Mobilierul este realizat din lemn cioplit.

Fabrika de Case - Cabana rustica in Wyoming, SUA

Clbarchitects

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply