Cabană modernă în sudul Poloniei

Arhitectura tradițională poate fi pusă într-un context modern, iar casa pe care urmează să ți-o prezint este un exemplu admirabil în acest sens. Proiectul, semnat de studioul Hola Design, a câștigat premiul A’Design Award în 2016 pentru modul ingenios de reinterpretare a arhitecturii rurale poloneze. Forma casei este una modernă, cu suprafețe mari vitrate care să facă legătura cu exteriorul. De fapt, împrejurimile au influențat în mare măsură întregul proiect. Este și firesc, având în vedere frumusețea zonei. Casa este așezată pe marginea lacului Czorsztyn din sudul Poloniei, fiind înconjurată de munți. Două castele medievale se află în apropiere, la fel și un muzeu în care sunt expuse case tradiționale, construite în secolul al XIX-lea.

Arhitecții Monika și Adam Bronikowscy susțin că au vrut să creeze o variantă modernă a casei de munte, folosind materiale, tehnici și culori specifice Poloniei rurale. Casa este construită din lemn și are o suprafață de 160 de mp. Este gândită ca o locuință de vacanță pentru o familie cu copii. Parterul este compus din living, dining, bucătărie, dressing și două băi. Vorbim de un spațiu deschis, cu zone care comunică. Ce este cu adevărat impresionant este felul în care interiorul și exteriorul par să se contopească. Ușile culisante din sticlă se deschid către terasa spațioasă, lăsându-i pe proprietari să se bucure de frumusețea peisajului. De altfel, canapeaua uriașă sub formă de L este poziționată strategic către lac, invitând  la visare cu ochii deschiși.

Lemnul folosit pentru construcția casei este prezent și în interior, la nivelul tavanului și al câtorva pereți. Are un aspect intenționat învechit, cu trimitere spre trecutul locurilor. Podelele din ciment și accentele de negru riscau să creeze o atmosferă austeră, însă lemnul și lumina naturală au reușit să ofere o căldură neașteptată întregii amenajări. Arhitecții au integrat în proiect și motive tradiționale, inspirate din folclorul polonez. De exemplu, floarea uriașă de pe peretele din bucătărie este confecționată din metal și simoblizează viață în cultura populară. Motive etnice regăsim, de asemenea, și pe fronturile dulapurilor, pe uși sau pe contratreptele scării interioare.

Mobilierul minimalist capătă personalitate și prin asocierea cu piese ieșite din tipar: masa din zona de dining cu picioare sculptate, corpurile de iluminat realizate pe comandă, bușteanul folosit pe post de măsuță de cafea. Toate electrocasnicele sunt încorporate sau ascunse pentru a păstra aspectul compact al amenajării. Încălzirea se face prin pardoseală, așa că nu o să vezi pe nicăieri țevi sau calorifere.

Mansarda este alcătuită din două camere pentru copii și dormitorul matrimonial. La demisol, există o cameră de oaspeți, toaletă și un mic spațiu tehnic.

”Forma, culorile și materialele folosite în realizarea proiectului se inspiră din tot ce înseamnă arhitectură tradițională poloneză”, spun cei de la Hola Design. ”La câteva sute de metri depărtare, există un muzeu în care sunt expuse case specifice zonei, ce datează din secolul al XIX-lea. Ne-au servit, desigur, ca sursă de inspirație. Sunt case de aici care au fost mutate în momentul în care s-a construit lacul artificial Czorsztyn”, adaugă arhitecții.

Acoperișul din draniță pare să coboare până spre fundație, căci dacă privești fațada, ți-e imposibil să delimitezi pereții de învelitoare. Șindrila este specifică nordului Poloniei, iar în acest proiect a fost folosită inclusiv pentru a placa pereții exteriori. Datorită formei acoperișului, montarea jgheaburilor de scurgere nu a mai fost necesară.  Cromatica este, iarăși, un element care ajută la menținerea echilibrului vizual. Negrul intens a fost folosit de arhitecți atât în exterior, cât și în interiorul cabanei, bineînțeles, în proporții diferite. La nivel de fațadă, ușa principală reprezintă elementul de contrast pentru că păstrează culoarea autentică a lemnului.

Terasa este, din punctul meu de vedere, cel mai mare atu al proiectului. Vorbim de o punte uriașă din lemn care înconjoară cabana, pe trei laturi și care pare să creeze o zonă comună cu livingul, în momentul în care sunt trase ușile culisante din sticlă. Ce să mai zici de priveliște…

În mod evident, casa este gândită ca un cuib de weekend sau un loc în care să aduni loaltă toți oamenii dragi. Spațiile sunt ample, așa că poți găzdui aici, fără probleme, întreaga familie. Îmi place mult compartimentarea  interiorului și modul în care arhitecții au reușit să pună în valoare împrejurimile de vis.

Dezeen

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply