Dintotdeauna cabanele izolate, ridicate pe vârf de munte, pe malul unui lac uitat de lume sau într-o pădure seculară, au avut un farmec aparte. Apropierea de natură dar, în egală măsură, şi sentimentul de siguranţă pe care ţi-l oferă în mijlocul pustietăţii un astfel de adăpost sunt unice. Iar când beneficiază şi de tot confortul posibil, cabana se transformă în casa de vacanţă perfectă. Pe astfel de principii a fost proiectată şi această cabană din Telluride, Colorado. Proprietarii, un cuplu de tineri din Massachusetts, au fost încântaţi de peisajele superbe din jur, dominate de munţii Wilson. Aşa au hotărât să ridice o casă de vacanţă aici. Înconjurată de o pădure de plopi tremurători ce pare că sclipeşte în razele soarelui, cabana se deschide către o pajişte cu iarbă neatinsă.
Cu un aspect destul de auster, la prima vedere, încăperile îmbină arhitectura tradițională vernaculară cu elemente contemporane. Simplu, dar totuşi sofisticat. Cabana se desfăşoară pe 200 de metri pătraţi, iar obiectivul cel mai important al proiectului a fost acela de a poziţiona casa astfel încât să surprindă cele mai frumoase privelişti către muntele Wilson. Însă calculele nu s-au făcut doar pentru a pune în valoare peisajele spectaculoase din jur. Proprietarii au dorit ca în camere să pătrundă cât mai multă lumină naturală.
Materialele de construcţie folosite reflectă întocmai specificul zonei, iar constructorii au avut grijă să o încadreze perfect în mediul înconjurător. De altfel, un punct în plus pentru această cabană este legat de respectarea principiilor ecologice, casa de vacanţă fiind independentă din punct de vedere energetic. Piatra se regăseşte din plin în faţada cabanei, fiind asociată cu lemnul şi oţelul, într-o combinaţie armonioasă de tradiţional şi modern.
De cum intri pe uşa principală, prima impresie pe care ţi-o lasă cabana este că poţi să comunici direct cu exteriorul. Ferestrele foarte mari din living lasă loc unei privelişti de vis, care te lasă fără cuvinte, către Muntele Wilson. Deşi suprafaţa nu este extraordinar de mare, parterul a fost amenajat în plan deschis, aşa că s-a câştigat foarte mult spaţiu.
Arhitectul a optat pentru un proiect fără prea mulţi pereţi care să despartă încăperile. În aceeaşi idee, şi ferestrele sunt foarte mari, iar casa câştigă mult la capitolul lumină naturală. Impresionant este şi şemineul din piatră, care te duce cu gândul la iernile pline de zăpadă petrecute la gura focului. Corpurile de iluminat, realizate pe comandă, reflectă frunzele plopilor tremurători din jur.
Chiar dacă există doar două dormitoare, mansarda şi camera supraetajată le permit oricând celor doi proprietari să-şi găzduiască prietenii peste noapte.
Foarte mult îmi place patul de la etaj, amenajat inspirat, oferind o perspectivă peste întreaga încăpere.
Designul interior respectă o rețetă a bunului gust, combinând stilul contemporan într-un mod inedit, în timp ce căldura și confortul sunt induse în spațiu prin intermediul elementelor din lemn și piatră.
O idee foarte reușită a arhitectului este acoperișul a cărui formă este inspirată de munții ce se zăresc în depărtare. Câștigul nu este însă doar unul estetic pentru că tavanele înalte adaugă mai mult volum cabanei, făcând-o să pară mai spațioasă. Ferestrele, care încep în podea și se termină în tavan, încadrează priveliștea către Muntele Wilson din camera de zi, sala de mese și dormitorul matrimonial.
Și pentru ca întreaga familie să se bucure de aerul curat, în exterior a fost amenajată o verandă, care interconectează încăperile.
No Comments