Cabană modernă cu interior inspirat din peisajul de afară

Pentru că este îndrăgostită până peste cap de iernile petrecute în stațiunile montane din America de Nord, pictorița Maricel Blum a hotărât să-și construiască o casă de vacanță în Colorado. Și-a dorit o cabană ridicată de la zero, după propriul proiect, într-o zonă care să nu fie înțesată de turiști și care să fie, cât de cât, accesibilă pe piața imobiliară. Avea clar în minte ce arhitect vrea, pentru că îi văzuse portofoliul într-o revistă locală. Renée del Gaudio a fost persoana care a ajutat-o să-și îndeplinească visul din studenție, acela de a avea propriul loc de cazare într-o stațiune din Colorado.

Arhitecta a fost alături de Maricel Blum încă din etapa de alegere a terenului, iar asta a contat enorm. Artista a avut nevoie de consiliere pentru a găsi o zonă cu potențial. Își dorea mult un loc care să ofere intimitate, dar care să nu fie complet rupt de lume. Desigur, bugetul a avut și el o importanță majoră în alegerea făcută.

După îndelungi căutări, Maricel și Renée au descoperit locul perfect pentru cabana de munte, undeva, în Fairplay, Colorado. Pictorița a fost impresionată de frumusețea peisajului natural. Terenul este cocoțat pe o stâncă, deasupra râului South Plate, destul de aproape de Munții Stâncoși. Priveliștea este absolut încântătoare, fără nici un element urban care să strice armonia locului.

De altfel, atât arhitecta, cât și Maricel au căzut de acord încă de la început ca noua construcție să fie una cu impact minim asupra mediului înconjurător. Fundația clasică din beton a fost prelungită cu stâlpi metalici ce susțin o parte a construcției. Soluția a fost gândită pentru a reduce dimenisiunea lucrărilor de excavare. Clădirea are un aspect modern, ușor minimalist. Culorile folosite în exterior au rolul de a camufla construcția. Arhitectura seamănă, oarecum, cu fostele adăposturi în care locuiau cândva minerii din zonă, bineînțeles, într-o variantă actualizată. Pentru acoperiș, Renée del Gaudio a mizat pe tablă galvanizată fără luciu. Inițial, se gândise să o vopsească, dar după ce a discutat cu proprietara, a decis să continue ideea de industrial ce începea să capete contur.

Conceptul a fost dus un pas mai departe, odată cu instalarea unui grilaj metalic în locul unei podele exterioare clasice. Într-adevăr, aspectul e ciudat, dar soluția o scutește pe proprietară de efortul de a deszăpezi intrarea în cabană, în sezonul rece. Zăpada alunecă printre ochiurile metalice și nu se mai depune sub formă de strat. Nu este însă o suprafață pe care să te relaxezi, desculț, admirând apusul de soare. Nici să defilezi pe tocuri.

Cabana este alcătuită din două corpuri de clădire, unite printr-o terasă cu aspect industrial. Interiorul cabanei principale este deosebit de luminos, datorită imensei suprafețe vitrate. Geamurile au, totodată, rolul de a valorifica peisajul din jur, crestele munților Stâncoși fiind vizibile din aproape orice colț al casei.

Interiorul are 120 de mp și cuprinde un open space, format din bucătărie, dining, living, dormitorul matrimonial și baia, plus un mezanin folosit de proprietară ca atelier de pictură. La nevoie, loftul respectiv suplimentează spațiul de cazare.

Baia din dormitorul principal are o poveste interesantă. Întregul concept a pornit de la ideea unui duș exterior, dar, cum vremea din Colorado nu e neapărat potrivită pentru proiecte de acest gen, s-a ales soluția unor pereți din sticlă ce dau impresia că ești, de fapt, afară. Cada freestanding este din acril, o variantă mai prietenoasă ca buget, dar care arată impecabil din punct de vedere estetic. Are însă un mic dezavantaj: faptul că nu menține constantă temperatura apei.

Cabana are încălzire prin pardoseală și un șemineu modern, instalat în zona de living. Sursele de căldură fac față excelent în iernile friguroase din Colorado, pentru că pereții sunt bine izolați.

Cel de-al doilea corp de clădire este separat de cabana principală și este folosit, ocazional, de copiii proprietarei. Maricel Blum adoră să organizeze aici întâlniri și ateliere de pictură, în colaborare cu alți prieteni artiști. E de înțeles, pentru că frumusețea zonei chiar te inspiră să fii creativ.

Remodelista

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply