Cabană eco friendly pe care o poți asambla singur, în doar câteva zile

Cabana sub formă triungiulară, acoperită cu panouri tip oglindă a fost construită pe o insulă restrasă, aflată la vreo 20 de minute depărtare de Helsinki. Prototipul creat de designerul Robin Falck pentru compania Neste este gândit ca o alternativă ecologică la unitățile clasice de cazare incluse în circuit turistic. Ideea se adresează oamenilor care nu pun accent pe lux într-o vacanță, ci vor să se bucure de tot ce are mai frumos de oferit natura. Cabana se închiriază prin intermediul platformei airbnb, la prețul de 35$ noapte. Imediat după listare, sute de oameni s-au îngrămădit să facă rezervări pentru a  tasta această formă neconvențională de cazare.

Cabană eco friendly in apropiere de Helsinki

Ce e atât de spectaculos la o cabană triunghiulară, de nici 10 metri pătrați, mobilată doar cu două paturi de camping și o noptieră? În primul rând, conceptul său inedit. Construcția e realizată din placaj, fără nici un fel de structură. Bucățile care o alcătuiesc sunt prinse între ele doar cu șuruburi. Robin Falck, designerul ”responsabil” de arhitectura cabanei, s-a gândit la un model care să poată fi reprodus, mai târziu, de oricine, fără ajutorul unei firme specializate. O casă de vacanță, gata în câteva zile, care să asigure un minim de confort și care să poată fi amplastă oriunde, fără autorizație de construcție. Cabana nu are fundație, și asta pentru a diminua impactul negativ asupra mediului înconjurător. În schimb, construcția se sprijină pe niște picioare de lemn care o înalță un pic deasupra pământului.

Proiectarea modelului Nolla (sau ”zero” în traducere din finlandeză) a durat doar câteva săptămâni. Atenția tânărului designer a fost îndreptată, în principal, pe eficiența construcției. Panourile solare asigură energia electrică în interior, în timp ce oglinzile montate pe cealaltă parte a acoperișului au rolul de a reflecta razele soarelui, menținând temperatura constantă în interior.

Cabana eco friendly proiectata de Robin Falck

Robin Falck spune că și-a dorit mult să demonstreze că poți trăi fericit fără toate lucrurile  de care ne înconjurăm inutil. Nolla este despre întoarcerea la natură și la simplitate, și mai puțin despre design. Partea de confort nu este la standardele unei unități obișnuite de cazare și asta pentru că nu există un duș în interior. Nici măcar grup sanitar. Designerul spune că a vrut să lase totul off grid, astfel încât turiștii să simtă cu adevărat conexiunea cu natura.

fereastra cu vedere la mare - cabană eco friendly

Cabana se află pe insula Vallisaari, în apropiere de Helsinki. Este un loc care și-a păstrat frumusețea autentică pentru că nu a fost expus turismului de masă. Partea și mai bună este faptul că Falck a știut exact cum să valorifice peisajul sălbatic al zonei. Fereastra uriașă din policarbonat transparent face ca interiorul de mărimea unui dormitor obișnuit să pară mult mai spațios decât e în realitate. În plus, suprafața vitrată s-a dovedit a fi o soluție excelentă pentru a face conexiunea cu exteriorul.

Întrebat dacă ar folosi cabana Nolla pe post de reședință permanentă, Robin Falck  spune că da, mai ales că este genul de persoană care adoră să-și petreacă timpul în aer liber. De altfel, crede el, numai oamenii care iubesc cu adevărat natura pot aprecia frumusețea și simplitatea prototipului pe care l-a creat. Neobișnuita căsuță mai are nevoie de timp pentru a-și dovedi eficiența din punct de vedere energetic. Placajul folosit de designerul finlandez este unul de proveniență locală, are durabilitate și nu cântărește mult. De aceea a și fost ales ca material principal de construcție. Totuși, are nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru a-și dovedi pe deplin calitățile. Modelul nu este proiectat pentru a fi folosit ca locuință permanentă. Este gândit, mai degrabă, ca un refugiu destinat weekend-urilor. Marele avantaj al cabanei Nolla este acela că se asamblează și se transportă fără prea multe bătăi de cap.

Dezeen

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply