Cabană din anii ’50, readusă la viață după aproape doi ani de restaurări

Sinaia este orașul cu cel mai mare număr de monumente pe cap de locuitor din țara noastră, așa că dacă ești pasionat de istorie și de arhitectură, trebuie să vizitezi neapărat zona. Nu întâmplător, cocheta stațiune de pe Valea Prahovei era cunoscută pe vremuri drept Micul Versailles. Fostă reşedinţă regală şi capitală de vară a României, Sinaia vorbește prin frumusețea arhitecturii sale despre o eleganță pe care o regăsim din ce în ce mai rar în peisajul de astăzi.

O plimbare pe străduțele șerpuite, străjuite de brazi ce par să străpungă văzduhul cu vârfurile lor, reprezintă o adevărată întoarcere în timp. Casele, îndeseobi, sunt o dovadă excelentă a bunului gust specific epocii. De altfel, arhitecți celebri au proiectat aici somptuoase reședințe private destinate personalităților al căror destin s-a împletit, de-a lungul timpului, cu cel al Sinaiei.

Povestea Vilei Ambasadorului începe într-o perioadă mai recentă a stațiunii, mai exact prin anii ’50 – ’55. Casa cu fundație de piatră și pereți pe structură de lemn a fost folosită în perioada comunistă drept reședință de vară a șefului diplomației americane la București.

Da, de acolo și denumirea care a rezistat, printre localnici, ca punct de reper. Vila, așezată în apropiere de Cabana Schiorilor, a intrat recent în circuit privat, după ce a fost vândută de RA APPS, adică Regia Autonomă ce se ocupă de administrarea proprietăților statului.

Casa a fost renovată de la zero, iar lucrările au durat aproape doi ani. Partea bună e că proprietarul a avut grijă ca rezultatul final să respecte cât mai mult varianta inițială a cabanei. Atât interiorul, cât și exteriorul vilei au fost refăcute cu cei mai buni specialiști în domeniu, fiecare detaliu fiind tratat cu maximă atenție.

De exemplu, ușile și ferestrele au avut nevoie de reparații serioase până să ajungă în stadiul actual.

Ebenistul Irinel Gheorghe s-a ocupat de toată partea de partea de lemnărie a cabanei din Sinaia și recunoaște că proiectul a însemnat o reală provocare pentru echipa sa. Cea mai mare problemă a fost umiditatea ridicată din pereți care s-a extins, în timp, și spre ferestre. Nu s-au putut executa peste tot lucrări de restaurare, căci au fost situații în care  lemnul nu a mai putut fi salvat și atunci s-a impus înlocuirea lui. S-a folosit însă aceeași esență pentru ca rezultatul să fie cât mai autentic.

Ferestrele cu șprosuri arată nemaipomenit după restaurare, mai ales că s-a păstrat toată feroneria din bronz. Sticla a fost și ea schimbată, în unele cazuri, dar fără compromisuri la nivel estetic. Tocăria a fost montată exact ca la început, cu două rânduri de geam.

Bovindoul de la parter a fost și el complet refăcut de echipa ebenistului Irinel Gheorghe. Șantierul s-a încheiat oficial în primăvară, când au fost efectuate ultimele retușuri.

Vila Ambasadorului reprezintă doar unul dintre numeroasele exemple de arhitectură din stațiunea Sinaia. Chiar dacă orașul nu mai are grandoarea din timpul regalității, farmecul său e incontestabil. Nu doar prin prisma clădirilor sale cochete, a numeroaselor obiective turistice sau a piesajului montan, ci și prin însemnătatea lui în istoria țării. Este genul de loc în care revii, de fiecare dată, cu aceeași plăcere.

Dacă ai nevoie de lucrări de restaurare sau recondiționare a lemnului, ia legătura cu inginerul ebenist Irinel Gheorghe. Poți să îi vezi lucrările pe cele două site-uri pe care le administrează: www.restaurare-lemn.ro sau www.restaurare-mobila.ro. De asemenea, îi poți scrie la adresa office@restaurare-mobila.ro.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply