Cabana de vis in fiordurile norvegiene

Cine nu si-ar dori sa petreaca macar o data-n viata o vacanta in tinuturile scandinave unde apele Marii Nordului au taiat muntii in sute de fiorduri? Cu ape albastre si clare, cu munti inalti si impaduriti, de pe crestele carora curg zeci de cascade, regiunea norvegiana Hallingdal este cu siguranta una dintre cele mai atractive. Vara turistii vin aici pentru a vedea ghetarii, muntii sau cascadele, pentru a campa in mijlocul naturii sau pentru a face lungi plimbari cu motocicleta sau bicicleta. Iarna, marea atractie o reprezinta, bineinteles, sporturile albe.

9

Ani buni, Inger si Per au venit in aceasta zona sa schieze pe partiile excelent amenajate si, indragostiti de peisajele nemaipomenite, s-au hotarat sa cumpere o cabana ce fusese construita in anii 70. Zis si facut. In 2007 au achizionat-o si aproape imediat au trecut la reparatii. Au dorit sa aiba tot confortul fara a renunta insa la traditiile norvegiene in materie de constructii. Asadar, au pastrat o armonie perfecta intre interiorul intim specific caselor nordice si imprejurimile fabuloase.

4Initial cabana nu avea mai mult de 38 de metri patrati, insa au extins-o cu inca un corp de cladire in partea din stanga si a ajuns astfel la 105 metri patrati. Anexa cuprinde o camera de zi, doua dormitoare, doua bai, dintre care una este spalatorie, hol si loc la mansarda. Nu au uitat sa doteze aceste spatii cu toate facilitatile: apa curenta, canalizare sau energie electrica. In hol si baie, s-a instalat un sistem de incalzire prin pardoseala. Cum Inger este fascinata de obiectele de artizanat norvegiene si a finalizat mai multe cursuri de tehnica in pictura veche, ei i-a revenit sarcina de a decora casuta.

7Pasionata de utilizarea materialor naturale in designul interior – lemnul, pielea, piatra sau lana, Inger a integrat mobila traditionala, fara a face insa rabat de la confortul oferit de dotarile moderne. „Interesul pentru artizanatul norvegian si mobilierul vechi l-am mostenit de la tatal meu. Pe cand aveam doar 13 ani, am participat impreuna la o licitatie si a ramas impresionat de pasiunea mea pentru mobilier”, povesteste ea.

2

3O adevarata incantare este soba pe lemne din bucatarie pe care cei doi proprietari o folosesc indiferent de anotimp, mai ales ca vorbim de clima rece din Norvegia. „Atunci cand, peste noapte, temperaturile sunt mai coborate, in bucatarie, dimineata, este destul de racoare. Punem cateva lemne pe foc si, treptat, pe parcursul micului dejun se incalzeste. Este foarte placut! Ca si cum ai trai un pic mai aproape de  natura”, explica Per.

1

5Nici semineul nu a trecut neobservat, arhitectura sa fiind inspirata de la vechile ferme norvegiene. Pentru a accentua senzatia de caldura, nu au uitat sa astearna in fata semineului si un covor traditional din lana, foarte colorat, cumparat de la un butic de antichitati.

6La inceput, tatal lui Inger s-a temut un pic de faptul ca tot mobilierul vechi si sculpturile sale vor fi indepartate din cabana. A fost insa surprins sa vada ca intreaga familie ii apreciaza munca si au integrat perfect obiectele traditionale in spatiile avute la dispozitie.

8 Fiecare are locul sau preferat in casuta. Inger prefera fotoliul cu vedere spre munti, unde poate sa savureze in liniste o ceasca de cafea sau sa rasfoiasca o carte buna. Iar Hallingdal este locul perfect sa petreci clipe minunate in natura. „Inca din prima clipa, ne-am imaginat cum o sa arate si iata…A iesit exact cum ne-am dorit. Am consultat multe reviste de interior si carti inanite de a decide cum sa decoram. Noi credem ca este locul perfect, mai ales in timpul vacantelor si in weekend, indiferent de anotimp”, marturiseste Inger.

Klikk.no

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply