Ai sacrifica spațiul de depozitare pentru a avea o bucătărie minimalistă?

Mă tot uit, în ultima vreme, la bucătăriile acelea cu puține dulapuri. Nu mă înțelege greșit, îmi place mult ideea de spațiu, dar nu-mi dau seama cât de practică ar fi o astfel de soluție în viața reală. În fond, chit că gătești zilnic sau doar ocazional, tot se adună o grămadă de lucruri în bucătărie: toaster, expresor de cafea, mixer, blender, slow cooker, mașină de pâine, oale, tăvi, tigăi etc. Lista poate să continuie la infint. Ce vreau să spun e că nu înțeleg cum faci loc atâtor vase și ustensile dacă sacrifici spațiul de depozitare. Ideal ar fi să dispui de o bucătărie imensă, astfel încât să nu se simtă neapărat sacrificarea câtorva dulapuri. Sau, există și varianta a doua, să împuținezi ”arsenalul” din dotare. Hai, mai bine, să îți explic prin fotografiile de mai jos la ce tip de bucătărie minimalistă mă refer.

Acasă la designerul Kristina Dam

Poate că numele brandului nu îți sună neapărat cunoscut, dar îți garantez că o să-l reții în momentul în care vezi obiectele create de Kristina. Apropo, o parte dintre ele sunt disponibile și în România, prin intermediul magazinului The Edit. Liniile simple, sculpturale se regăsesc nu doar în produsele sale de design, ci și în amenajarea propriei locuințe. Bucătăria, căci ea este vedeta articolului de astăzi, nu este foarte spațioasă, așa că decizia de a elimina complet dulapurile din partea superioară a peretelui  se poate dovedi, în timp, nu foarte practică. În schimb, din punct de vedere estetic, lucrurile arată ireproșabil. Mobilierul este unul în stil minimalist, deloc surprinzător pentru o casă scandinavă (Kristina locuiește în Copenhaga). Totul este alb imaculat, cu mici accente de negru, gri și auriu. Dacă observi, blatul are aceeași culoare cu dulapurile bucătăriei și se continuă apoi cu polița albă, montată pe doi pereți ai încăperii. Raftul sub forma literei L devine un spațiu în care sunt expuse atât obiecte funcționale, cât și unele pur decorative.  Iarăși, interesantă  este folosirea a două tipuri de finisaje în dreptul blatului, respectiv marumură și plăci ceramice.

amenajare bucătărie

Foto: Anitta Behrendt pentru Boligmagasinet

Raft deschis, dar și  dulap pentru depozitare

Exemplul următor ar putea fi mai aproape de realitate, pentru că avem acel raft lung,  deschis pentru expunerea lucrurilor dragi, dar și un dulap încăpător pentru depozitare. Ca să fim sinceri, nu toate obiectele din bucătărie sunt atât de atrăgătoare, încât să le ții permanent la vedere. Pun pariu că și tu ai pe acasă farfurii de toate felurile, cănuțe care nu-ți mai plac în mod deosebit, dar pe care nici nu-ți vine să le arunci sau vase cu semne evidente de uzură. Pentru astfel de situații, corpurile închise sunt indispensabile. Iar dacă ai dulap atât de încăpător cum este cel din imagine, îl poți transforma în cămară sau într-o mică debara în care să ții aspiratorul vertical, mătura sau mopul.  Și aici blatul și peretele din spate au o cromatică similiară. În schimb, raftul plutitor este confecționat din lemn. Îmi plac detaliile aurii: mânerele dulapurilor, aplica, robinetul și micile detalii decorative. De asemenea, arată bine de tot marmura folosită pentru placarea peretelui din dreptul blatului de lucru.

bucatarie raft deschis

Casă în Londra, de închiriat prin airbnb

O altă opțiune ar fi să unești raftul deschis cu hota, ca în exemplul de mai jos. Singura obiecție aici  este peretele pe care sunt așezate chiuveta și plita incorporabilă, pentru că nu există plăci ceramice care să protejeze zidul. Știu că sunt disponibile pe piață mai multe tipuri de vopsele rezistente la murdărie, dar parcă nu aș fi dispusă să încerc.

mobilier minimalist bucatarie

Casa din Brooklyn a arhitectei Jess Thomas (Shapeless Studio). Foto: Kate Sears

Aceeași idee ca în imaginea de mai sus, dar de data asta, avem protecție pentru perete.  De remarcat și hota care este îmbrăcată în lambriuri.

Casa arhitectului Daniel Boddam – Foto: Andy Macpherson

Bucătăria Athenei Calderone de la Eyeswoon

O bucătărie care mie îmi place foarte mult este cea a Athenei Calderone, autoarea cărților Cook Beautiful și Live Beautiful. De fapt, dacă mă gândesc bine, de la acest proiect a pornit și ideea articolului de astăzi. La un simplu scroll pe Pinterest, o să găsești amenajarea, preluată de sute de site-uri de lifestyle din întreaga lume. Dovadă că nu doar mie mi-a picat cu tronc. Îmi place, în mod deosebit, continuitatea la nivelul finisajelor. Mă refer, în special,  la marmura folosită pentru blat, perete și raftul plutitor. Ai impresia că totul este făcut dintr-o singură bucată. Inclusiv chiuveta  este turnată în blat. Hota este un element de design, în sine. Își depășește, cu mult, rolul funcțional. De asemenea, piese de rezistență sunt aplicele cu braț, montate deasupra raftului. Cromatica nu este  ieșită din comun, dar tocmai în asta constă frumusețea: să reușești să obții o amenajare atipică, mizând doar pe detalii. Nu vorbim neapărat de o bucătărie minimalistă, ci mai degrabă de una în stil clasic, dar cu un twist modern. Micile accente aurii subliniază discret eleganța decorului.

Bucătăria autoarei Athena Calderone (eye-swoon)

Iată, mai jos, o altă bucătărie minimalistă, cu un concept similar de amenajare. Avem însă un alt tip de marmură folosit ca fundal. Și mobilierul este unul modern, cu fronturi fără mânere, amănunt care face ca toată atenția să fie concentrată în partea de sus a peretelui, unde avem acel model deosebit al marmurei.

Bucătărie într-un apartament din New York. Proiect: Elizabeth Roberts Architecture & Design

O variantă ceva mai accesibilă este placarea peretelui cu plăci ceramice care imită piatra naturală. La fel de bine poți să folosești, în zona blatului,  lambriuri rezistente la umezeală.

Apartament în Stockholm, foto: Fredric Boukari

Foto: Pinterest

bucătărie minimalistă albastră

Hotelul Lokal Philadelphia – Foto: Heidi Bridge

Apartament Nordic – Foto: Alvhem

bucătărie minimalistă cu puține dulapuri

Andshufle kitchen Danemarca

Ce zici? Ai fi dispus să împuținezi numărul dulapurilor pentru o bucătărie minimalistă?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mia Coman 1 July 2020 at 11:50

  Da, as sacrifica… cu conditia sa am o camara in apropiere!
  Pana nu demult, in bucatarie ma coplesau corpurile mobilierul, pe jos si pe sus. Ma simteam ca si cand as fi fost o bucatareasa cu norma si loc de munca. Mai ales ca mancam ceea ce gatim in casa si gatim, cam… tot a doua zi! Nu ma deranjeaza deplasatul pe distanta scurta (pana la camara/pivnita) si chiar il consider… minimul de miscare!
  Pentru mine este importanta marimea blatului de lucru combinata cu… senzatia de spatiu! Niste oale mari, cutite bune si pofta de gatit sunt cheia intr-o bucatarie, ha-ha-ha!
  Stii povestea mea… daca mai ai o masuta si un fotoliu in dreptul ferestrei… asa… pentru o asteptare relaxanta a finalizarii mancarii, ar fi super!
  Cele mai bune ganduri si imbratisari,
  Mia

  • Reply Alina (Fabrika de Case) 18 July 2020 at 14:18

   Depinde de cât spațiu dispui. Nici mie nu îmi place să am dulpauri greoaie pe toți pereții. Pe de altă parte, nici fără depozitare, nu poți să stai. Îți întorc gândurile bune, Mia. Multe salutări. 🙂

  Leave a Reply

  Share