Bucătărie de vară cu acoperiș verde, un proiect încântător, realizat de designerul Cristina Bordoiu

Proiectul ”Hangarul cu amintiri” a pornit de la dorința proprietarilor de a avea o bucătărie de vară pe care să o poată folosi și în sezonul rece. Anexa trebuia să fie suficient de încăpătoare pentru serile petrecute în compania prietenilor, să fie utilată complet și să comunice cu exteriorul, mai ales că urma să fie construită în apropierea piscinei. Cristina Bordoiu, designerul care s-a ocupat de proiect, a avut grijă să bifeze toate criteriile ce au ținut de funcționalitatea spațiului, fără sacrificii la nivel estetic. Ba  chiar a reușit să reflecte în amenajare firea veselă a beneficiarilor.

”Este un loc cu o poveste aparte”, spune Cristina. ”Proprietarii au avut înainte un foișor de lemn care a fost distrus complet de o furtună puternică. Au hotărât să îl refacă, folosind, de data aceasta, materiale mai rezistente. Așa ne-a venit ideea să facem o bucătărie de vară care să poată fi folosită pe tot parcursul anului. Am încercat să integrăm toate lucrurile necesare într-un astfel de spațiu: electrocasnice, sanitare, chiar și un loc generos de dining. Soba este o piesă importantă a încăperii și are rol dublu: ajută la încălzirea spațiului pe timp de iarnă și este folosită, din plin, pentru testarea celor mai gustoase rețete”.

bucătărie de vară, interior

Legătura interior-exterior a fost un criteriu asupra căruia s-a insistat, în mod deosebit (dacă vezi împrejurimile, ai să înțelegi imediat de ce). Cristina a venit cu o grămadă de soluții ingenioase pentru a fluidiza comunicarea dintre interiorul noii construcții și exteriorul său. În primul rând, designerul s-a folosit de ferestre. Practic, poți admira grădina din orice colț al bucătăriei. În al doilea rând, avem ușile de sticlă ce se deschid larg către piscina aflată la doar câțiva metri depărtare. Nu în ultimul rând ar fi de menționat minibarul unde observăm acel sistem cu scripeți și sfoară care ajută la fixarea ferestrelor. Este un  detaliu util, mai ales în sezonul cald, când bucătăria devine punct de întâlnire pentru prieteni și familia lărgită.

bucătărie de vară lângă piscină

Interesant este și acoperișul verde al anexei. Nu vorbesc doar de o variantă prietenoasă cu natura, ci și de una eficientă din punct de vedere al confortului termic. ”Este o soluție care ajută la menținerea unei temperaturi plăcute în interior, în timpul verii”, spune designerul. ”Bugetul pentru acoperiș a fost în jur de 2.000 de euro, însemnând manopera, plus toate materialele necesare instalării. Pământul a costat, și el, undeva la 200 de euro”.

acoperiș verde bucătărie de vară

 acoperiș verde

În ceea ce privește colaborarea cu clientul, Cristina se declară o norocoasă. Proprietarii s-au dovedit a fi oameni extrem de îndemânatici și de receptivi la tot ce înseamnă bricolaj. De altfel, multe decorațiuni le-au făcut singuri, după fotografiile și ideile designerului. Proprietara s-a ocupat și de acoperișul verde al construcției, având grijă ca totul să iasă perfect. Interiorul bucătăriei este de-a dreptul încântător, cu obiecte colecționate din diverse călătorii sau primite moștenire. Oriunde ai întoarce privirea, găsești câte ceva interesant: de la cărți sau almanahuri, până la fotografii vechi de familie.

bucătărie de vară, ghivece flori

”Am încercat să aducem la viață fel de fel de amintiri, de aceea am hotărât să expunem  foarte multe lucruri cu valoare sentimentală”, spune Cristina. ”Avem reviste și cărți din copilărie, inclusiv Șoimii Patriei, primul radio al proprietarului sau cana de apă, folosită pe front de bunicul său. Tot pentru a crea acea armonie între interior și exterior, am ales să decorăm fațadele similar și să lăsăm loc pentru alte suveniruri și amintiri care vor fi adăugate în viitor. Pe lângă micile șopârle și păsări ceramice aduse din concedii, am găsit pe undeva, prin curte, o ramă veche de lemn pe care am vopsit-o și am creat un fel de tablou cu scoici și steluțe de mare, de asemena, colecționate în diverse călătorii”.

ușă de intrare colorată

Interiorul este personalizat, până în cele mai mici detalii, nu doar la nivelul obiectelor decorative, ci și a finisajelor alese. De exemplu, grinzile aparente, făcute de un tânăr din Arad (Andrei Cîtescu pe numele său) au rolul de a expune, ordonat, avioanele în miniatură și numerele de mașini, aduse de proprietari dintr-un concediu petrecut în SUA. În dreptul blatului de lucru, zidul este protejat cu plăci de gresie cu model french pattern în nuanțe neutre. În rest, pereții sunt albi, dar cu texturi diferite ce te trimit cu gândul la vacanțele în Grecia. Interesant este și mobilierul realizat pe comandă după proiectul Cristinei. Ușile dulapurilor au fost înlocuite cu o draperie veselă care dinamizează tot spațiul.

bucătărie rustică

 bucătărie de vară rustică

bucătărie de vară grinzi aparente

Iarăși, galeriile sunt un element surpriză, fiind confecționate ingenios din crenguțe de copac. În categoria proiecte DIY, intră și cele două corpuri de iluminat din dreptul canapelei, un lampadar și o aplică de perete. Sunt făcute din crengi alese cu grijă, becuri edison și cabluri textile de la Tiffany Art.

”Structura canapelei este făcută din grinzi, de același Andrei Cîtescu”, spune Cristina. ”Pernele de șezut și cele decorative sunt realizate pe comandă, într-un atelier de tapițat. Stofa am cumpărat-o de la Sofa Mob. În ceea ce privește zona de dining, am optat pentru o masă extensibilă și am așezat opt scaune de la Mobirom de jur-împrejur. Lustra cu ventilator este perfectă, mai ales în perioada verii. Proiectul are și o denumire interesantă – hangarul B 747, în cinstea celui mai frumos avion din lume. Proprietarul lucrează în domeniul aviației și ne-a tot povestit despre modelul Boeing 747, Queen of the skies, cum îi spune el. Bucătăria de vară este, practic, un hangar cu amintiri al întregii familii, un loc vesel în care să vii și să-ți încarci bateriile”.

bucătărie de vară, grădină

Foto: Sorin Popa

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply