Ai observat cum se întâmplă uneori? Te apuci de un proiect, cu un buget clar în minte, dar ajungi să mărești investiția pe care o plănuisei la început, văzând felul în care evoluează lucrurile. Cam așa s-a întâmplat și la Parohia Romano-Catolică ”Adormirea Maicii Domnului” din Drumul Taberei. Lăcașul de cult a fost renovat în iarnă, iar băncile din stejar auriu au fost aduse în atelierul ebenistului Irinel Gheorghe pentru a fi curățate. Administratorii bisericii au ales, în cele din urmă, să le recondiționeze, văzând ce rezultate se obțin printr-o astfel de procedeu.
”Băncile au o poveste interesantă”, spune restauratorul Irinel Gheorghe. ”O parte au fost aduse de la o biserică din Dobroești. Altele au fost făcute de la zero acum șaisprezece, șaptesprezece ani. Iarna trecută, am fost rugați să le curățăm puțin în atelier, dar după ce am discutat cu cei de la biserică și le-am arătat ce diferență este între o simplă curățare și o recondiționare făcută ca la carte, am hotărât să mergem pe varianta din urmă. Mobilierul din Dobroești are în jur de șaizeci de ani, dar arată foarte bine după ce a fost recondiționat”, spune ebenistul.
Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Drumul Taberei a început să funcționeze acum 21 de ani, deși ideea proiectului există încă din 1992. ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București a fost cel care a hotărât înființarea parohiei, la scurt timp după Revoluție. Planul inițial era acela de a construi un complex care să cuprindă nu doar biserica, ci și o casă parohială și o grădiniță.
Până la concretizarea proiectului, însă, drumul a fost destul de sinuos. În 1994, Primăria a concesionat un teren de 2.300 de mp pentru începerea lucrărilor. Un an mai târziu, șantierul era oficial deschis odată cu obținerea tuturor avizelor necesare. Construcția complexului s-a făcut în perioada 1994-1999. În august ’98, când s-a oficiat prima slujbă, interiorul nu era încă gata. Ultimele retușuri s-au făcut în noiembrie 1999.
Din punct de vedere arhitectural, Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” are cu ce se mândri: pardoselile din marmură de Rușchița, zugrăvelile interioare sau crucifixul din fundalul absidei altarului, realizat de sculptorul Damian Gomez.
”E o biserică destul de spațioasă. Din câte am înțeles, are peste 2.000 de credincioși înscriși în evidențe. În interior există în jur de 40 de bănci, realizate integral din stejar auriu. În complex, funcționează și casa parohială. De asemenea, grădinița, inaugurată în septembrie 2000”, povestește Irinel Gheorghe.
În prezent, la Parohia Adormirea Maicii Domnului din Drumul Taberei slujește părintele Mihai Mărtinaș. Înaintea sa, parohul comunității a fost, timp de 16 ani, părintele Carol-Dominic Hîrja. Biserica are și o pagină de Facebook în cazul în care vrei să vezi mai multe imagini din interior.
Pentru lucrări de recondiționare sau întrebări despre salvarea mobilierului din lemn, ia legătura cu Irinel Gheorghe! Îl găsești în atelierul său din Prelungirea Giurgiului sau pe internet la următoarele adrese: www.restaurare-lemn.rosau www.restaurare-mobilă.ro.
Îți atașez mai jos un filmuleț ca să vezi cum a decurs procesul de recondiționare a băncilor din Biserica Adormirea Maicii Domnului din Drumul Taberei.
No Comments