Aurirea și argintarea obiectelor, un procedeu migălos, cu rezultate spectaculoase

Despre restaurarea mobilierului de artă am avut prilejul să vorbesc, pe larg, în câteva articole publicate pe blog. Ratasem însă o ramură importantă a acestui domeniu, și anume, procesul de aurire și argintare. Recunosc că nu știam neapărat ce presupune acest meșteșug până să stau de vorbă cu restauratorul Irinel Gheorghe. Cert e că lucrurile nu sunt atât de simple cum ar putea să pară pentru un ochi neavizat. Aurirea nu se face cu un spray cumpărat de la magazinul de bricolaj. E un procedeu complex ce ține nu doar de îndemânare, ci și de cunoștințe temeinice de chimie.

Aurirea se aplică, de obicei, obiectelor valoroase, așa că recomandarea mea ar fi să apelezi la cineva priceput pentru a fi sigur că lucrurile ies așa cum trebuie. Produșii folosiți necorespunzător pot face mai mult rău decât bine. Asigură-te, așadar, că îți lași obiectele de suflet pe mâna unui profesionist și vei fi scutit de orice emoție.

La fel ca în cazul restaurării lemnului, suprafața care urmează să fie decorată prin poleire cu aur trebuie pregătită bine anterior. Asta înseamnă îndepărtarea oricărei urme de praf sau grăsime prin proceduri specifice.

Aurirea se poate face prin două metode: prima ar fi aplicarea unei foițe de aur care se fixează apoi cu un adeziv special, iar cea de-a doua este aurirea prin electroliză. Ambele proceduri sunt extrem de migăloase și presupun repetarea etapelor până la obținerea rezultatului dorit. În general, se utilizează aurul de 24 de karate, dar există, desigur, și varianta folosirii unor înlocuitori, în funcție de bugetul fiecărui client în parte.

Aurirea se poate realiza pe orice tip de suprafață. Depunerea minimă este de 180 de microni, ceea ce înseamnă că operațiunea făcută de specialist va rezista ani buni, fără nici un fel de problemă. Aici contează mult și felul în care întreții obiectul poleit. De exemplu, curățarea cu substanțe abrazive nu va aduce nici un fel de beneficiu, pe teremen lung. Ba dimpotrivă. Există toate șansele ca suprafața să se zgârie iremediabil.

La capitolul obiecte care pot fi supuse procedurii de aurire, lista este extrem de cuprinzătoare. Intră cam tot, de la rame de tablouri, sfeșnice sau obiecte bisericești, până la detalii arhitecturale, stucaturi sau ornamente din ipsos.

Tot atât de solicitată este și argintarea obiectelor. Procedura e la fel de complexă ca în cazul poleirii cu aur, iar rezultatul, la fel de spectaculos. În atelier, lucrurile nu durează foarte mult, fiind făcute de un personal cu experiență. O tavă de argint, de pildă, poate fi gata în  doar două zile. Termenul variază, desigur, de la un caz la altul.

Dacă ai nevoie de servicii de acest gen, ia legătura cu restauratorul Irinel Gheorghe. Îl poți conacta pe mail la următoarea adresă: office@restaurare-mobila.ro. Te invit să-i urmărești și pagina de Facebook/Aurire și argintare obiecte de artă ca să vezi care sunt etapele întregului proces.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply