Au renunţat la viaţa la oraş pentru o casă sub formă de dom

Când am văzut pentru prima dată această casă, recunosc, mi s-a părut cel puțin ciudată. Este imposibil ca forma sferică să nu te facă măcar curios să vezi cum este amenajat interiorul. Pe lângă efectul vizual deosebit, trebuie spus, construcția este realizată apoape în totalitate din materiale naturale (constructorul se laudă cu un procent de 95%) și este de două ori mai rezistentă decât una obișnuită. În plus, încăperile sunt mult mai frumoase decât ai bănui privind casa din exterior.

Neobișnuita locuință aparține lui Dmitri și Nataliei, un cuplu de tineri proaspăt căsătoriți, care au decis să scape de ritmul frenetic și obositor al Moscovei, alegând să se mute într-un sat, aflat la doar câțiva kilometri de suburbiile capitalei ruse. Povestea nu este chiar atât de simplă. Inițial și-au dorit un apartament în metropolă, însă după ce s-au întors din Bali, acolo unde și-au petrecut luna de miere, și-au dat seama că își doresc să fie mai aproape de natură. ”În Bali am stat într-o casă foarte aproape de plajă. Ne-a plăcut tare mult că avea uși mari din sticlă, fără verandă sau scări, care se deschideau direct în curte. Așa ne-a venit ideea să cumpărăm o casă și nu un apartament. Când ne-am întors, am început căutările”, povestește Natalia.

Au renunțat la ideea de apartament și au cumpărat un teren de 600 de metri pătrați într-o zonă frumoasă, departe de agitația orașului. Când a venit timpul să se gândească la proiectarea casei și-au stabilit împreună câteva priorități: locuința să fie una rezistentă, mai ales la intemperii – se știe că iernile rusești sunt foarte aprige -, să le ofere tot confortul necesar și, nu în ultimul rând, să fie prietenoasă cu mediul. Într-un târg de imobiliare au găsit casa perfectă, așa cum o visaseră, la standul cu construcții de tip dom. Au vorbit cu dezvoltatorul și au decis.

Fabrika de Case - Casa sub forma de dom

În doar șase luni, totul a fost gata, iar Dmitri și Natalia se bucură acum că au ales o astfel de locuință inovativă. Cheltuielile au ajuns undeva la 8 milioane de ruble (aproximativ 105.000 de euro) pentru o suprafață de 170 de metri pătrați și patru camere.

Fabrika de Case - Casa sub forma de domPereții casei sunt în totalitate din lemn, așa că au fost ignifugați și tratați împotriva dăunătorilor și mucegaiului. Pe exterior, domul fost căptușit cu șindrilă din lemn de larice, iar ca materiale izolante s-au folosit pluta, inul și algele marine. ”Acum culoarea șindrilei din lemn de larice este arămiu, dar odată cu trecerea anilor exteriorul va deveni argintiu și, eventual, va dobândi o nuanță de antracit”, explică Dmitri.

Fabrika de Case - Casa sub forma de dom

Foarte mult mi-au plăcut tavanele înalte. De fapt, intrând în casă greu îți poți da seama unde se termină pereții și unde începe cupola, tocmai datorită zidurilor exterioare care au fost rotunjite. În schimb, pereții interiori au fost proiectați să fie drepți ceea ce permite poziționarea fără probleme a mobilierului. Locuința pare foarte aerisită, și asta se datorează, în mare măsură, compartimentării ingenioase a interiorului. Pe lângă spațiul disponibil la parter, proprietarii au mai câștigat 60 de metri pătrați la etaj.

Fabrika de Case - Casa sub forma de dom in Rusia

Fabrika de Case - Casa sub forma de dom in Rusia

Fabrika de Case - Casa sub forma de dom in Rusia

Pe timpul iernii, forma sferică a casei, dar și numărul mai mic de ziduri în interior, reduc pierderile de căldură fapt ce contribuie serios la diminuarea cheltuielilor de întreținere. Încălzirea se face prin podea, cu ajutorul unei centrale termice pe peleți, o soluție ecologică foarte eficientă.

Fabrika de Case - Casa sub forma de dom in Rusia

Fabrika de Case - Casa sub forma de dom in Rusia”Căldura care vine de jos în sus este distribuită uniform pe întreaga suprafață a clădirii. Am optat pentru acest tip de încălzire cu centrala pe peleți, deorece costul este comparabil cu cel al gazului”, mărturisește Dmitri.

Fabrika de Case - Casa sub forma de dom in Rusia

Proprietarii au adăugat o notă personală și au decorat interiorul cu obiecte confecționate chiar de ei: un corp de iluminat, dar și o masă în jurul căreia se adună toți prietenii în weekenduri.

Fabrika de Case - Casa sub forma de dom in Rusia

Fabrika de Case - Casa sub forma de dom Fabrika de Case - Casa sub forma de domSingurul lucru pe care şi-l mai propun ar fi să acopere casa cu gazon. Natalia și Dmitri s-au integrat rapid în comunitate chiar dacă, la început, vecinii au privit cu suspiciune neobișnuita construcție. ”Vecinii nu au știut ce vrem să construim aici. Au fost tot felul de zvonuri. Dar ne-am împrietenit rapid. Acum le împărtăşim din experiența noastră”, povestește amuzată Natalia.

The Village

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply