Au pus suflet in renovarea unei case, fara sa stie ca le va fi lasata mostenire

Pe la jumatatea anilor 1800, arhitectul Decimus Burton uimea burghezia engleza cu proiectele sale elegante. De la arcul de triumf, Wellington Arch, pana la somptuoasele cladiri din Tunbridge Wells, Burton a reusit sa isi faca un nume in arhitectura engleza, ba chiar sa o duca un pas mai departe. Cand a fost rugat sa construiasca un cartier rezidential in St. Leonards on Sea, un orasel din sud-estul tarii, a ramas uimit de frumusetea locurilor, intr-atat incat a hotarat sa pastreze pentru el una din case. Nu a locuit niciodata aici, iar trecerea timpului a lasat semne vizibile, dar in urma cu 30 de ani, cladirea a fost readusa la viata de un diplomat german, cu origini englezesti, Manfred Müller. Lucrarile de renovare au presupus multa munca, mai ales ca proprietarul si-a dorit sa pastreze cat mai mult din aspectul original al casei, in semn de respect pentru faimosul arhitect care a proiectat-o. A angajat o echipa de profesionisti care s-au straduit, din rasputeri, sa ii indeplineasca dorinta.

1Ken si sotia sa Irene au fost cei care s-au ocupat de renovarea casei, de la cap la coada. Au avut mare noroc pentru ca diplomatul german le-a dat mana libera sa amenajeze totul pe gustul lor. “Cred ca singurul aspect asupra caruia nu am cazut de acord, la inceput, au fost cornisele”, marturiseste Ken. “Proprietarul si-a dorit sa redam opulenta epocii victoriene prin mici detalii. A insistat ca acele cornise ce realizeaza imbinarea dintre perete si tavan sa fie aurite. Recunosc că nu mi-a placut neaparat ideea, dar pana la urma a iesit cum trebuia. 25.000 de lire au costat acele cornise“, povesteste Ken. Renovarea casei a durat destul de mult timp, iar intre proprietar si cei doi soti, angajati sa se ocupe de lucrari, s-a legat o frumoasa prietenie.

2

Zona de living este cel mai bun exemplu al elegantei englezesti

Un muzeu in miniatura

Primul lucru pe care il observi in momentul in care treci pragul acestei case este impresionanta colectie de tablouri. Majoritatea sunt semnate de Alan Rankle, un artist britanic care imbina, in picturile sale, influente postmoderniste si abstracte. Ken a fost cel care a sugerat achizitionarea tablourilor. “Am avut un ochi bun”, povesteste, zambind, barbatul. ”Cand am inceput sa ii descopar lucrarile, Rankle era un artist cunoscut doar in cercuri restranse de colectionari britanici. Intre timp, a ajuns sa fie un pictor cu notorietate, cunoscut in intreaga lume”. Isi aminteste ca a cumparat primul tablou cu 600 de lire. A ajuns, in prezent, la 45 de lucrari, cea mai mare colectie privata din lume. Ii place sa investeasca in arta si mai ales, sa descopere artisti cu potential.

3

Cornisele aurite au costat o avere, dar arata extraordinar

4Un exemplu de eleganta englezeasca

Ken si Irene au reusit sa surprinda, in tot procesul de restaurare, eleganta epocii victoriene. Interiorul casei te trimite inapoi in timp intr-una dintre cele mai frumoase si mai prospere perioade din istoria Marii Britanii. Atentia pentru detaliu se regaseste la tot pasul, iar amenajarea reflecta, intru totul, un stil de viata aristocrat, elitist. Candelabrele din cristal, podelele din lemn masiv, mobilierul antic sau oglinzile cu rame aurite te trimit cu gandul la romanele lui Jane Austen.

56Din pacate, la inceputul anului, Manfred Müller, a decedat, insa a lasat mostenire casa din St. Leonards bunilor sai prieteni, Ken si Irene, fiind convins ca cei doi vor avea grija sa ii duca povestea mai departe. ”Am fost foarte surprinsi cand, la citirea testamentului, ni s-a spus ca aceasta casa va fi a noastra. E adevarat ca ne atasaseram mult de acest loc. Proprietarul calatorea foarte mult, asa ca noi aveam grija de tot. Mi se pare un vis ca putem sa locuim aici. Manfred a fost un om cu un suflet nobil”, povestește cu lacrimi in ochi, Ken.

7

Dormitorul matrimonial

8

Camera de pictura

Hai sa mai vedem cateva imagini!

910Sursa foto: Wealden Times

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply