În urmă cu trei ani, Bartek şi Dorothy s-au hotărât că, măcar pe timpul verii, să lase aglomeraţia şi zgomotul oraşului pentru un trăi mult mai liniştit într-o zonă ce abundă de verdeaţă şi aer curat. Nu au stat prea mult pe gânduri şi au cumpărat o casă din lemn, veche de peste o sută de ani, în Otwock, un sătuc polonez din apropierea capitalei Varşovia. Pentru că vila avea nevoie de reparaţii urgente, au apelat la o echipă de specialişti.
Deși mulți dintre prieteni i-au sfătuit să renunțe la structura din lemn a casei sau măcar să folosească materiale noi, cei doi tineri nici nu au vrut să audă. Timp de zece zile, într-un ianuarie geros, au locuit într-o rulotă și au supravegheat cu atenție lucrările. Lemnul vechi a fost refolosit pentru că proprietarii și-au dorit să păstreze autenticitatea casei vechi de peste un secol.
„Probabil că era mai simplu să folosim materiale de construcții actuale. Cred însă că ar fi fost o mare greșeală. Noi am hotărât ca aceasta casă să respire același aer ca în urmă cu mulți, mulți ani. Așa am decis să recondiționăm lemnul. Nimic nu se compară cu ce lucrau meșterii de altădată”, explica Bartek. Proprietarii au ales ferestre cât mai mari prin care razele soarelui să pătrundă nestingherite. În plus, una din ușile de acces este din sticlă, ceea ce face ca încăperile să fie luminoase, chiar și în timpul iernii. Bartek și Dorothy au ales tocăria de culoare alb, iar în interior se regăsesc o mulțime de elemente din lemn neprelucrat.
Foarte bine încadrate în peisaj sunt grinzile solide, care dau impresia ca nimic nu s-a schimbat de mai bine de o sută de ani.
În camera de zi, nu pot fi trecute cu vederea masa rotundă din mijloc și corpurile de iluminat în stil industrial. Un loc special îl ocupa cufărul vechi, recondiționat de Dorothy. Aceasta a avut grijă să-l integreze în decor alături de alte obiecte la care ține foarte mult, cum ar fi șevaletul sau cele câteva picturi așezate pe pereții din lemn.
Soba albă, tipic poloneză, este locul perfect de stat la povești în timpul iernilor friguroase.
Tot în stil rustic a fost amenajată și bucătăria. Mobilierul a fost înzidit în cărămidă roșie, iar pentru un efect deosebit un ștergar țărănesc a fost agățat chiar lângă ușa cuptorului încorporat. Foarte inspirată a fost transformarea unei vechi coveți într-un corp de iluminat, suspendate de tavan cu ajutorul unui lanț solid.
Pe peretele din cărămidă roșie și-a găsit locul și un raft din lemn, vopsit în alb, pe care au fost așezate câteva căni din lut cu motive tradiționale.
Dacă bucătăria și camera de zi sunt amenajate în stil rustic, cu mici influențe industriale, o adevărată surpriză este dormitorul.
Proprietarii au dorit ca acesta să fie despărțit de baie printr-o simplă bucată de pânză albă. Mai mult decât atât, cada a fost amplasată în dormitor și este îmbrăcată în sfoară groasă, de iută.
Elegantele case din împrejurimile Varșoviei au în spate și o poveste deosebită. În urmă cu mai bine de 150 de ani, aristocrația locală căuta să evadeze din monotonia urbană, în împrejurimile capitalei poloneze. Świdermajer – stilul architectural în care au fost ridicate mai toate casele de lemn din zonă – a fost brevetat de faimosul ilustrator Michael Elwiro Andriolli în a doua jumătate a secolului al-XIX-lea, odată cu dezvoltarea marilor orașe și cu boom-ul demografic. Casele în stil Świdermajer sunt puternic influențate de arhitectura elevțiană, iar această amprentă se poate se observa mai ales la corpul principal al clădirii. Andriolli a reușit să îmbine armonios elemente specificei dachelor rusești cu arhitectura alpină.
Werana Country
No Comments