Apartamentele Farrier, istorie și eleganță în inima Sibiului

Pentru Marius Gruncă “acasă” înseamnă Sibiu, Cetatea Roşie cu case vechi de meşteşugari, cu pasaje şi poduri medievale, cu pieţe largi care amintesc de vremurile când jucau rolul de centru al comunităţii. A revenit în țară după mai bine de opt ani în care a lucrat în Elveția, cu dorința de a crea ceva nou, de la zero. Face parte din generaţia tânără care crede cu tărie că societatea, cu toate imperfecţiunile ei, poate fi schimbată, din temelii, prin puterea exemplului, prin toleranţă, optimism, dar mai ales, prin spirit civic.

“Traiul mai bun peste hotare, de multe ori înseamnă o viaţă în bogăţie materială şi sărăcie sufletească, făcând lucruri cu mică valoare adăugată, făcând parte dintr-un sistem pus la punct cu mult timp în urmă şi care, de multe ori, îţi dă mulajul, iar tu trebuie doar să-l foloseşti, nu să-l modifici, nu să creezi în adevăratul sens al cuvântului”, crede Marius.

 “În Sibiu, oamenii sunt mai senini şi mai puţin agitati decât în alte părţi. Vezi un zâmbet pe faţă şi la cei mai oropsiţi ai sorţii”, spune tânărul. “Când vreau să mă încarc cu bună dispoziţie, fac o plimbare pe strada Azilului şi Faurului, dimineaţa, când se trezeşte oraşul şi când soarele iluminează străzile. Văd zâmbete, e linişte, sunt maşini mai puţine, întâlnesc oameni care mă salută şi cu care mai schimb două vorbe sau o glumă”.

Marius a finalizat recent amenajarea a două apartamente de pe  strada Faurului, situate într-o clădire istorică, ce datează din jurul secolelor XVI-XVII, pe care le închiriază, în regim hotelier, prin intermediul platformei Airbnb. Nu vede acest proiect ca pe o afacere, ci mai degrabă ca pe un experiment făcut cu multă pasiune. Până la Primul Război Mondial, imobilul, care aparţinuse lui Schenker Georg junior, era folosit ca depozit de băuturi. În perioada interbelică aici funcţiona măcelăria lui Ioan Mânzat şi o bodegă.

Numele apartamentelor, “Farrier” (potcovar) a fost ales pentru că este mai uşor de reţinut de către turiştii străini şi are, bineînţeles, legătură cu istoricul zonei. Strada Faurului era cunoscută, pe la 1751, sub denumirea de Schmidtgasse. Aici se aflau trei ateliere ale fierarilor.

Clădirea, formată iniţial din trei corpuri, două spre str. Faurului (sec. XVIII) şi unul spre str. Azilului (XVI-XVII), are acoperiş  în trei ape, coamă perpendiculară pe stradă, o lucarnă tip ochi şi un coş de fum tradiţional.

A fost restaurată pe durata a zece ani, iar interiorul a păstrat, în bună măsură, elementele autentice de arhitectură. “Am încercat să păstrez tot ce e vechi şi funcţional, fără să ţin cont de trenduri. Tavanele boltite din corpul cel mai vechi al clădirii sunt cele originale. Bineînţeles că au necesitat reparaţii, dar nu am vrut să renunţ la ele”, spune Marius. “La fel, nu am vrut să pun geamuri cu termopan, nici măcar acelea care sunt de lemn sau imită lemnul. Am ales să le repar pe cele existente, să se închidă şi să izoleze cât se poate de bine. Îmi place patina timpului, îmi plac imperfecţiunile, iar geamurile acestea vechi, cu îndoiturile şi crăpăturile lor, sunt mult mai autentice decât orice geam perfect drept, cu sticlă termopan”.

Fabrika de Case - Farrier Apartments

Foto: Marius Grunca

Marius s-a ocupat în detaliu de amenajarea celor două apartamente, căutând obiecte care să se integreze în decor sau personalizând piese găsite prin bazaruri.

Fabrika de Case - Farrier Apartments

Foto: Marius Grunca

Recunoaşte că a colaborat şi cu sora sa care este pasionată de acest domeniu. Mobilierul din fier forjat a fost cumpărat parţial de la IKEA, Mobexpert şi Somproduct, şi chiar dacă nu vorbim despre piese cu istorie, ele se încadrează perfect în peisaj.

Fabrika de Case - Farrier Apartments “Dulapurile pictate şi banca sunt elemente de mobilier vechi, din 1890, pe care le-am achiziţionat de la o firmă care restaura astfel de mobilier. Din păcate, firma a dat faliment“, spune tânărul.

Fabrika de Case - Farrier Apartments

O parte din vaze au fost achiziţionate din diverse târguri de profil.

Fabrika de Case - Farrier ApartmentsBaia este extrem de colorată, podeaua fiind îmbrăcată cu plăci decorative din ciment. Fabrika de Case - Farrier ApartmentsApartamentul dispune şi de o mică bucătărie deschisă, pentru a asigura tot confortul turiştilor care se cazează aici.

Fabrika de Case - Farrier ApartmentsFarrier ApartmentsCu adevărat spectaculos este tavanul din lemn, cu grinzi groase, suprapuse. Este un element arhitectonic original care păstrează patina secolelor trecute.

Fabrika de Case - Farrier ApartmentsDin camera cu şemineul se vede biserica Azilului, lăcaş de cult menţionat pentru prima dată în 1292 şi turnul bisericii Evanghelice, iluminat noaptea.

Fabrika de Case - Farrier Apartments

Fabrika de Case - Farrier Apartments

Fabrika de Case - Farrier Apartments, Sibiu

Foto: Marius Grunca

În apartamentul de pe Faurului 11, regăsim aceeaşi atmosferă caldă şi boemă.

Fabrika de Case - Farrier Apartments

Fabrika de Case - Farrier Apartments, SibiuFabrika de Case - Farrier Apartments

Fabrika de Case - Farrier ApartmentsFabrika de Case - Farrier ApartmentsFabrika de Case - Farrier ApartmentsDulapul, pictat manual cu scene ce ilustrează cele patru anotimpuri, a fost achiziţionat de la Delta Wood, o firmă din Piatra Neamţ.

Fabrika de Case - Farrier ApartmentsFabrika de Case - Farrier ApartmentsCandelabrul simplu, cu finisaj de metal mat, a fost transformat de Marius, după ce l-a vopsit în culori de ulei.

Fabrika de Case - Farrier Apartments

Fabrika de Case - Farrier ApartmentsCele două apartamente se află la doar 70 de metri de Podul Minciunilor, prima construcţie de fontă, de acest gen, realizată în România. Legenda spune că podul are urechi şi o putere greu de imaginat astfel că, la fiecare minciună auzită, el începe să geamă din toate încheieturile şi se prăbuşeşte, aducând mincinosul cu picioarele pe pământ.

Fabrika de Case - Podul Minciunilor

Foto: www.lapensiuni.ro

Pasiunea lui Marius pentru arhitectură şi amenajare a spaţiului se vede şi în cazul propriei sale locuințe. Casa, construită de la zero, într-o zonă retrasă din Daia Nouă, este cochetă și luminoasă, cu spații deschise și ferestre generoase.

Fabrika de Case - Daia Noua

Foto: Marius Grunca

Fabrika de Case - Daia Noua

Foto: Marius Grunca

Fabrika de Case - Daia Noua

Foto: Marius Grunca

Albul predominant dă senzația de prospețime, iar detaliile din cărămidă și fier forjat te duc cu gândul la o casă ce are o istorie de secole.

Fabrika de Case - Daia Noua

Foto: Marius Grunca

Fabrika de Case - Daia Noua

Foto: Marius Grunca

Fabrika de Case - Daia Noua

Foto: Marius Grunca

Dormitorul este amenajat la mansardă, însă are deschidere către zona de living.

Fabrika de Case - Daia Noua, M. Grunca

Foto: Marius Grunca

Fabrika de Case - Daia Noua

Foto: Marius Grunca

Fabrika de Case - Daia Noua

Foto: Marius Grunca

Fabrika de Case - Daia Noua

Foto: Marius Grunca

Baia păstrează o notă retro și elegantă.

Fabrika de Case - Daia Noua

Foto: Marius Grunca

Dacă ți-au plăcut apartamentele Farrier, îl poți contacta pe Marius la numărul de telefon 0742 064 488 sau să faci rezervare pe Airbnb. Mai multe imagini găsești și pe pagina de Facebook. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply