Apartament întunecos, transformat într-o locuință aerisită și primitoare

Ornamentele din ipsos sunt singurele detalii care au fost păstrate în apartamentul din Madrid. Plus mozaicul original din baie și de pe hol. În rest, tot spațiul a fost complet reconfigurat de arhitectele de la Estudio Hoc Volo. Compartimentarea ciudată, tipică apartamentelor vechi, a fost marea provocare a proiectului. În forma sa orginală, locuința era o înșiruire de camere mici și întunecoase, imposibil de amenajat.

A fost nevoie așadar de eliminarea mai multor pereți despărțitori pentru a crea spații confortabile și aerisite. Totul s-a făcut în strânsă colaborare cu proprietara care s-a implicat trup și suflet în renovarea apartamentului.

Cea mai mare transformare a fost în zona de living. Aici arhitectele au unit două camere pentru a crea un open space, cu bucătărie, dining și zonă de conversații. În ceea ce privește stilul de amenajare, proprietara a spus clar că nu vrea o rețetă standard, copiată din reviste. Și-a dorit ca locuința să-i reflecte întru totul personalitatea, pasiunile și dragostea pentru trecut.

De altfel, apartamentul nu a fost cumpărat întâmplător. A fost ales pentru că este situat într-o clădire istorică, de la 1924 și păstrează încă în interior detalii care amintesc de anii săi de glorie. Amenajarea este echilibrată, deși asocierea de obiecte e destul de neobișnuită. Gândește-te, de exemplu, că în zona de living avem elemente industriale, nordice și art deco. Cu toate acestea, spațiul este coerent și elegant.

Biblioteca clasică a fost înlocuită cu rafturi din aluminiu și polițe de sticlă. Accente metalice regăsim peste tot: vezi cadrul mesei, lampadarul din colț sau corpul auriu de iluminat din dining. Chiar și rama oglinzii poate fi luată în calcul, dacă stau să mă gândesc bine.

În mod normal, o astfel de amenajare ar fi părut destul de impersonală, dar spațiul capătă căldură datorită lemnului. Vedeta încăperii este, de departe, vitrina antică, recuperată dintr-un târg de vechituri.

Pentru că apartamentul nu este foarte spațios, arhitectele au fost nevoite să găsească soluții ingenioase de depozitare. Astfel, în zona de living a fost făcut un dulap pe comandă care să înlocuiască dressingul standard. Ideea de a-l acoperi cu un tapet cu imprimeu botanic a avut un efect neașteptat pentru că reușește să mascheze un corp masiv nu tocmai estetic.

Mobilierul din bucătărie este minimalist și funcțional, cu electrocasnice incorporabile care să nu aglomereze inutil. Albul a fost ales pentru a continua cromatica pereților, deși nu este neapărat o culoare ușor de întreținut. Oricum, nu cred că se gătește prea des în bucătăria asta. Tot spațiul de lucru este concentrat în zona mesei tip insulă, care are un pic de blat liber între chiuvetă și plită. Barul este făcut pe comandă și e prevăzut cu rotile.

Dormitorul matrimonial este o altă cameră care nu mai seamănă deloc cu varianta originală. În primul rând, baia nu exista înainte de renovare. Încăperea respectivă era folosită, în trecut, pe post de dressing. Arhitectele au improvizat un dulap din rigips, pentru că un dulap standard nu ar mai fi încăput în dormitor. Ușile au fost înlocuite cu o perdea de in, detaliu care dă un ușor aer romantic încăperii. Patul nu are tăblie. În schimb, peretele este protejat de un tapet cu harta lumii. Proprietara apartamentului călătorește foarte mult, așa că propunerea arhitectelor i s-a potrivit la fix.

Pardoseala din baie este cea originală, dar arată nemaipomenit. Mobilierul este unul clasic, din lemn masiv. Corpul din stânga lavoarului nu are sertare standard, ci coșuri împletite, folosite pentru depozitarea mărunțișurilor.

În toată casa, regăsim plantele naturale. A fost dorința proprietarei să aducă un strop de natură în interior prin intermediul plantelor de apartament. Mi-a plăcut amenajarea. Nu e nici minimalistă, nici industrială, nici vintage. Are un pic din toate. Dovadă că în designul de interior nu e musai să respecți un stil anume. Contează să știi să aduni laolaltă lucrurile care îți plac, într-un mod coerent.

El Mueble

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply