Apartament din București, decorat ca-n inima Transilvaniei de Irina Dițu, fondator Vizualist

Irina Dițu, fondatoarea Vizualist a avut mână liberă în decorarea apartamentului cu două camere, situat într-un bloc vechi, de lângă Sala Palatului. Singura cerință a proprietarilor a fost să integreze în decor elemente folclorice care să te trimită cu gândul la tradiții autentic românești, chit că te afli în mijlocul orașului. Apartamentul urmează să fie închiriat în regim booking și airbnb, așa că originalitatea amenajării a contat mult. Desigur, tematica a fost reinterpretată într-o manieră modernă. N-ar trebui să te mire, așadar, să vezi în același spațiu mobilier săsesc și piese minimaliste, coexistând armonios. Tocmai aceste contraste reușesc să dea o dinamică aparte decorului.

Apartamentul este unul neobișnuit de luminos, deși vorbim de o locuință standard ca suprafață. Aici a contat mult zugrăveala albă, folosită ca fundal, pentru că mărește vizual spațiul. Irina a folosit accente de roșu pentru a duce amenajarea în zona de tradițional pe care proprietarii și-au dorit-o. Proiectul a durat cam trei luni de zile, dar a presupus un volum mare de muncă. A fost nevoie de schimbarea finisajelor, reconfigurarea instalației electrice și deschiderea anumitor spații. De exemplu, ușa de la bucătărie a fost înlocuită cu arcadă. Aceeași soluție s-a aplicat și în living.

Avantajul apartamentelor care se închiriază în regim hotelier e acela că nu au nevoie de mult spațiu de depozitare. Aici singurul dulap încăpător se află în dormitorul matrimonial, dar și acolo este încastrat în perete. Ușile pot fi considerate foarte bine elemente de decor, căci sunt pictate manual cu motive tradiționale săsești.

De altfel, tematica folclorică este excelent pusă în valoare în această încăpere prin prezența pieselor decorate cu multă măiestrie în atelierul lui Mircea Ungurean.

Trebuie remarcat amestecul de stiluri, căci pe lângă obiectele ce te trimit cu gândul, mai degrabă, la pensiunile din inima Transilvaniei, regăsim și elemente contemporane: corpurile de iluminat, posterele, patul sau pernele decorative, disponibile în magazinul Vizualist.

Fuziunea de stiluri și cromatica se repetă în întreaga amenajare, asigurând coerența și armonia la nivel vizual. Livingul este, la rândul lui, luminos și vesel. Din nou, accentele de roșu reușesc să scoată încăperea din anonimat. Atenția pentru detalii, însă, e la fel de importantă. Mă refer aici la ramele din lemn, agățate deasupra canapelei, la ceasul de perete, cu aspect brut și la comoda suspendată, ale cărei detalii te trimit cu gândul la simboluri tradiționale românești.

În living, stilul este unul modern dacă te uiți la mobilierul folosit în amenajare, la corpurile de iluminat, chiar și la finisajele încăperii. Ai observat, probabil, peretele de accent din cărămidă albă. Este vorba, de fapt, de un tapet cumpărat de pe Vizualist.

Bucătăria e destul de mică, dar a devenit funcțională prin mobilierul personalizat. Fiecare cenimetru a fost valorificat la maxim. Chiar și spațiul de sub fereastră, unde Irina a propus confencționarea unui blat de lemn care să suplimenteze spațiul de depozitare.

În bucătărie, accentele de roșu sunt prezente, în primul rând, la nivelul scaunelor, deși vorbim de stiluri diferite. Iarăși, câteva electrocasnice retro (vezi frigiderul și cuptorul cu microunde) vin în completarea decorului dorit. Designerul a reușit să includă și o zonă de luat masa, în ciuda suprafeței modeste a încăperii.

bucatarie cu arcada

Ca elemente tradiționale, avem cele două scaune pictate manual, plus câteva obiecte artizanale, cumpărate de la meșteri populari.

Și în hol, tematica folclorică este respectată prin prezența cuierului cu motive săsești.

Singurele zone diferite din apartamentul de lângă Sala Palatului sunt balconul și baia. Nu mai avem aici accente de roșu, ci pete de albastru și gri, iar stilul de amenajare este unul urban. La nivelul pardoselii, Irina a folosit, în ambele spații, plăci decorative. Baia este deosebit de funcțională, în ciuda suprafeței modeste. Cada a fost înlocuită cu cabina de duș, iar pentru depozitare s-au ales soluții inteligente, care să nu aglomereze vizual decorul. Cu siguranță, însă, oglinzile cu led sunt piesele care schimbă total dinamica încăperii.

Balconul este lung și îngust, fără mari posibiltăți de amenajare. Totuși, Irina a reușit să creeze aici o mică zonă de lounge, cu banchetă și masă extensibilă de perete.

Amenajarea apartamentului a costat, cu aproximație, 25.000 de euro, iar rezultatul celor trei luni de muncă este de-a dreptul spectaculos.

Foto: Codrina Cazacu

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply