Amenajare pe cont propriu. Ce greșeli sunt de evitat!

Mi-a luat o veșnicie până să încep să scriu acest articol pentru că îmi era greu să sistematizez miile de lucruri pe care le consider importante într-o amenajare făcută pe cont propriu. Inițial, începusem să formulez materialul, pornind de la experiența noastră, dar îmi vine cumva peste mână să aprofundez lucruri personale. Totuși, o să încerc să inserez în articol situații cu care noi ne-am confruntat și pentru care nu am găsit cele mai bune soluții, la momentul respectiv. Sper ca informațiile să te ajute în cazul în care plănuiești să îți modernizezi casa, fără supravegherea unui profesionist. Știu, ideal ar fi să lucrăm cu un designer, dar serviciile acestea sunt destul de costisitoare și vor rămâne unele de nișă, indiferent cât de mult s-ar dezvolta domeniul. Acestea fiind spuse, hai să vedem cum putem evita greșelile majore într-un proiect de amenajare. E puțin probabil să nu existe hopuri în timpul renovărilor, dar important e să te adaptezi din mers și să încerci să găsești soluțiile care să ți se potrivească. Mă voi referi în articolul de astăzi la un spațiu locuit full-time. Casele de vacanță sau apartamentele închiriate în regim hotelier se amenajează diferit, pentru că nu au nevoie de atâtea spații de depozitare. Despre asta vom vorbi, însă, cu altă ocazie. Promit!

amenajare pe cont propriu, apartament modern

Apartament modern în Madrid – Proiect Neus Casanova

Cea mai mare greșeală pe care o facem majoritatea dintre noi este aceea de a sări peste întocmirea unui plan concret de bătaie. În general, analizăm sumar un spațiu, după care începem să vizualizăm dispunerea pieselor de mobilier: un pat pe mijloc, o masă în dreptul ferestrei, un dulap ș.a.m.d. Problema este că dacă nu ești designer, nu o să te poți baza pe o randare 3D care să te ajute să îți faci o imagine de ansamblu. Mă rog, sunt firme care se ocupă doar de simularea tridimensională, dar, personal, nu aș merge pe varianta asta.

Sursă: Airbnb

Poți, în schimb, să stabilești câteva puncte de reper prin crearea unui moodboard. Pinterest-ul rămâne o sursă importantă de inspirație, nu mai e nevoie să o spun. Acordă-ți suficient timp să te uiți peste imaginile care-ți plac și salvează-le pentru mai târziu. Moodboard-ul te va ajuta să îți păstrezi o direcție de minimă constanță. E normal să te mai răzgândești pe parcurs, dar e important să nu fie lucruri care să-ți dea peste cap tot șantierul.

amenajare living

Apartament în Paris. Sursă: Cote Maison

Sursă: Est Living

Fotografiile de pe Pinterest te pot ajuta în creionarea stilului de amenajare, dar nu aici este partea dificilă într-un proiect. Lucrurile esențiale sunt cele care țin de funcționlitatea spațiului. Sfatul meu ar fi să încropești niște schițe, pe o foaie de hârtie sau pe calculator, dacă îți este mai la îndemână, cu poziționarea pieselor importante de mobilier. Îmi spunea un designer cu care am vorbit, la un moment dat, pentru un articol că renovările sunt de, fapt, un proces invers: stabilești imaginea finală și apoi începi să o descompui. Într-adevăr, aici este tot secretul: să te gândești, de la început, la detaliile practice: prize, cabluri, corpuri de iluminat, spații de depozitare. Nu poți face asta fără un plan minimal, în format fizic. Nu zic să te apuci să înveți acum softuri de design sau arhitectură, dar încearcă să stabilești câteva direcții importante ale proiectului. Gândește-te unde așezi centrala termică, televizorul, PC-ul, imprimanta, mașina de spălat rufe, corpurile de iluminat ș.a.m.d. E destul de dificil să vizualizezi totul, în amănunt, dar e un pas care te va scuti, pe viitor, de multă bătăie de cap. Avem tendința să ne blocăm în detalii. Desigur, și ele sunt importante, dar lucrurile mici mai pot fi schimbate pe parcurs. În schimb, îți va fi greu să te mai apuci de modificări majore ale instalațiilor. Îți spun asta din experiență proprie.

amenajare dining

Sursă: laurelharrison.com

Sursă: entrancemakleri.se

A doua mare greșeală într-o amenajare pe cont propriu ține de lipsa unor măsurători riguroase. Cumva, are legătură tot cu primul meu sfat, și anume acela de a-ți stabili un plan concret de lucru. Ca să nu pară o afirmație vagă, o să îți dau câteva exemple personale de ”așa nu”. Cele mai multe probleme pe care le-am întâmpinat noi au fost la capitolul prize. Asta pentru că nu am estimat corect necesarul de care aveam nevoie, și nici înălțimea la care ar fi trebuit montate. De pildă, la capătul patului în dormitor avem o singură priză, instalată la o înălțime de 30 de cm față de podea. Ne-ar fi trebuit cel puțin două, ca să putem folosi și veioza, și laptop-ul în același timp. Iarăși, avem o problemă cu noptiera așezată fix în dreptul prizei, ceea ce îngreunează, destul de mult, accesul. Am aflat mai târziu că prizele din dormitor, în zona patului, trebuie montate la o înălțime de 70 de cm. Nu mai avem cum să le modificăm, în momentul de față, așa că suntem nevoiți să recurgem la mici improvizații.

amenajare pe cont propriu, dormitor

Hotel August, Antwerp, Belgia – proiect Vincent Van Duysen

Tot la măsurători greșite aș include glafurile prea înguste (abia îmi încape un ghiveci amărât de flori pe pervaz), cuptorul cu microunde care este mai adânc cu câțiva centimetri față de corpul în care este așezat, masa un pic prea mare comparativ cu spațiul de care dispunem în bucătărie sau dulapul exagerat de lat din dormitor, realizat pe comandă. Are o lățime de 60 de cm, ceea ce îl face să pară uriaș.

Sursă: bosthlm.se

Mobilierul în set! Ferește-te de alternativa asta, chit că este soluția cea mai rapidă! Este un sfat de care aș fi avut mare nevoie acum cinci, șase ani, când eram în plină renovare a apartamentului. Tot mobilierul nostru din dormitor este făcut din același tip de pal sau, mă rog, mdf. Și mai grav încă: nuanța aleasă este foarte asemănătoare cu cea a pereților, anulând astfel orice mic contrast. O amenajare cu personalitate este compusă, de obicei, din piese alese cu grijă, ce par adunate în timp. Lucrurile mărunte sunt, de fapt, cele care fac dintr-o casă ”acasă”. Intenționez să repar un pic lucrurile, zugrăvind dormitorul gri. Sper să fie un pas care să ajute.

dormitor gri amenajare pe cont propriu

Sursă: Hotel SP34, Copenhaga

În ceea ce privește cromatica interiorului, soluția preferată de cei mai mulți dintre noi este aceea a pereților albi. Nu zic că o astfel de variantă ar fi una greșită, dar trebuie să echilibrezi puțin situația fie prin textură, fie prin accente de culoare care să dea un pic de dinamică spațiului. Tablourile supradimensionate, chiar și cele alb-negru, sunt perfecte în amenajările minimaliste. Iarăși, alegerea finisajelor, elementele de arhitectură sau lumina naturală sunt factori care influențează decisiv felul în care arată un interior predominant alb. În amenajările scandinave, de pildă, avem foarte multe detalii care compensează absența culorilor: obiectele de design, finisajele de bună calitate, plintele înalte sau detaliile pereților. Sunt lucruri mici care cântăresc mult în completarea unei imagini de ansamblu.

amenajare pe cont propriu, stil scandinav

Sursă: myscandinavianhome.com

living stil minimalist

Sursă: Coco Lapine Design

Ce să mai! Este evident că nu pot să înghesui aici toate greșelile de evitat într-o amenajare pe cont propriu, așa că voi reveni, în curând, cu o completare. Sper să îți prindă bine informațiile din articol. Iarăși, dacă ai sfaturi utile, venite din experiență proprie, te rog să le împărtășești cu noi! Putem face schimb de idei, de ce nu!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Mia Coman 18 March 2020 at 23:41

    Draga Alina,
    De vreo cinci ani locuim in mica casa a socrilor, la poalele cetatii Sighisoarei. Inainte de Craciun am vandut apartamentul, nelocuit de atunci. Cu o parte din bani, ne-am cumparat (in luna trecuta) o casuta veche la tara, undeva in judetul Alba, aproape de familia mea. Trebuie renovata desigur, dar cel mai mult ma bucur de curte si de nucul din coltul casei.
    Citind postarea ta, am dat peste o mina de aur:,, O amenajare cu personalitate este compusă, de obicei, din piese alese cu grijă, ce par adunate în timp. Lucrurile mărunte sunt, de fapt, cele care fac dintr-o casă ”acasă”. Este exact de ce am nevoie acum, mi-a invaluit inima si mi-a taiat respiratia!
    Sigur ca imi prinde bine sa stiu, ce si cum, pentru ca o sa facem totul pe cont propriu.
    Te salut cu caldura,

    • Reply Alina (Fabrika de Case) 26 March 2020 at 10:27

      Bună, Mia. Răspund cu întârziere pentru că mi-a fost greu să mă apropii de internet zilele astea. Să știi că și noi ne dorim mult o casă, undeva lângă oraș. Cred că este cel mai mare vis al meu, să am o grădină mică, doi, trei pomi fructiferi și câteva animăluțe. Spor cu renovările și să iasă totul așa cum vă doriți. Sănătate multă, ție și familiei tale! 🙂

  • Reply Cristina 21 March 2020 at 11:03

    Si eu imi dau seama acum, dupa 2 ani ce greseli am facut. Si da, pozitionarea prizelor este foarte importanta, precum si numarul lor. De ex eu am cerut ca cele doua prize la pat sa fie la o distanta de 2 m, nu stiu cum am gandit atunci, ca doar patul are 140/160,drept urmare doar o priza e la indemana. Si da, tot la 30 de cm au fost pozitionate, dar am lasat un mic spatiu intre noptiera si pat pt access la priza. Iarasi de ex, pozitionarea mesei de calcat(mai ales daca e incorporata in dulap), un detaliu care e influentat tot de priza.
    Eu am cerut multe prize sa fie singulare, ceea ce nu e ok intotdeauna:cel putin 2 pe fiecare pozitie.
    Iar daca e apartament informati-va ceea ce puteti face si ce nu, de la administrator, dar luati-va si dupa intuitie. De ex:realizarea instalatiei pentru centrala termica, chiar daca nu sunteti debransati de la oras… Poate in 2-3 ani se schimba lucrurile si fix cand ati terminat, sa o luati de la capat… E greu.

    • Reply Alina (Fabrika de Case) 26 March 2020 at 10:20

      Da, și cu centrala termică a fost o întreagă poveste. Eu am un mare fix cu cablurile și cu țevile, în general. Nu suport să le văd. Râdeau de mine instalatorii când le-am spus că vreau să le ascundă cumva. Nu am avut bani de încălzire prin pardoseală. Oricum, nu cred că se poate monta într-un apartament vechi. A trebuit să învăț să trăiesc cu toate țevile din casă, nu am avut încotro. Până la urmă, cum spuneam și în articol, cred că partea de funcționalitate ar trebui să primeze. Ne agățăm prea mult de ideea asta de perfecțiune expusă ostentativ în online. Este o presiune inutilă pe care o punem, inconștient, asupra noastră.

    Leave a Reply