Alternative chic pentru banala tăblie de pat

Dacă vrei să împrospătezi puțin înfățișarea dormitorului, fără prea mare cheltuială și efort, încearcă să schimbi tăblia patului. Știu, o să spui că este un amănunt lipsit de importanță, care o să treacă neobservat, dar dacă alegi o variantă mai puțin convențională, te asigur că vei fi plăcut surprins. Ce vreau să spun prin variantă neconvențională? Păi cam orice idee care plusează la capitolul originalitate. Slavă Domnului, internetul e plin de exemple care să-ți servească drept sursă inspirație, iar eu vin, mai jos, cu o selecție a celor mai ingenioase alternative pe care să le încerci. Nu toate se pretează pentru proiecte DIY, dar acolo unde e cazul, poți vorbi cu un tâmplar care să te ajute. Modificările astea țin mai mult de curaj, decât de buget. Nu știu, poate ”curaj” e prea mult spus. Cert e că o astfel de soluție va ieși mai degrabă în evidență, decât o piesă standard, cumpărată din comerț. Dar hai să nu mai lungim vorba și să trecem la exemple concrete!

Tăblie confecționată din perne

Este o idee pe care am văzut-o prima dată într-o amenajare semnată de designerul Irina Neacșu și care mi-a rămas în minte ani de zile. Practic, tăblia este înlocuită complet cu două sau mai multe perne care nu au doar rol decorativ, ci sunt și confortabile pentru spate.

Evident, există mii de variante asemănătoare pe care le-am descoperit, mai târziu, pe Pinterest. În principiu, pentru un astfel de proiect nu îți trebuie mare lucru! Ai nevoie de o galerie pentru perdele (o  găsești în orice magazin de specialitate), perne, bineînțeles, și câteva șnururi.

Paleți sau lemn recuperat

Am tot vorbit de lemn recuperat de-a lungul timpului, și da, este un material care poate fi folosit cu succes și aici. Cred că într-un astfel de proiect se impune colaborarea cu un tâmplar. El va ști să trateze bucata de lemn și să-i dea apoi o formă. Nu mă pricep, dar bănuiesc că îți trebuie și aparatură specială pentru așa ceva. Rezultate spectaculoase vei obține, de asemenea, folosind lemn cu aspect brut, neprelucrat. Sunt variante care se potrivesc în orice fel de amenajare, nu doar în interioarele rustice.

Mai la îndemână și mai puțin costisitoare ar fi o tăblie de pat făcută din europaleți. Păstrează aceeași idee de reciclare creativă, așa că ajuți, prin decizia ta, la protejarea mediului înconjurător. Sunt convinsă că ai văzut în online sute de proiecte care includ paleții din lemn: de la paturi, cuiere sau placări de pereți, până la piese de mobilier pentru grădină și terasă.

Uși sau obloane vechi, pe post de tăblie de pat

Nu știu cum ar arăta în realitate ușile vechi, la capătul patului, dar din ce am văzut în fotografii, nu am nimic de reproșat. Cred că le-aș vedea, mai degrabă, într-o casă de vacanță sau într-o pensiune. Pot fi folosite vertical sau orizontal. Bineînțeles, nu este obligatoriu să te rezumi la uși. La fel poți utiliza obloane vechi, ferestre sau chiar paravane decorative.

Stickere sau desene pe perete

Dacă ai un dormitor micuț, obloanele sau ușile folosite pe post de tăblie ar aglomera destul de mult  spațiul. Mai ales dacă în cameră există și un dulap de haine. În situația asta, îți recomand să folosești un sticker sau, dacă ai îndemânare, să desenezi pe perete forma tăbliei. Stickere simpatice am văzut pe etsy, aliexpress și pe wallsneedlove.com. Unele sunt kitchoase, ce-i drept, dar găsești și modele interesante.

Iarăși, o idee ar fi să zugrăvești peretele în dreptul patului, într-o nuanță mai închisă. Asta înseamnă că renunți la tăblie, dar obții un efect vizual asemănător. Un raft agățat deasupra, pe perete, atrage și el atenția în cel mai elegant mod cu putință. Dacă expui acolo și un print înrămat, câteva cărți și o plantă, ai schimbat complet situația.
Iată, așadar, câte alternative neobișnuite ai pentru clasica tăblie de pat. O să revin, în curând, cu mai multe exemple, dar până atunci îți mai las câteva imagini din care să te inspiri. Ce variantă crezi că merită încercată? Mie ideea cu pernele îmi face în continuare, cel mai mult cu ochiul. 🙂

Hartă înrămată, în loc de tăblie

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Gabi 26 April 2022 at 22:43

    Jumatate din “idei” nu sunt practice, dai cu capul de ele la propriu

  • Leave a Reply

    Share