Ai văzut cum arată astăzi casa familiei McCallister din ”Singur acasă?”

Este perioada aceea a anului când micul Kevin este uitat, din greșeală, acasă de familia sa care pleacă în vacanță la Paris, respectiv în Florida. Vorbesc, bineînțeles, de ”Home Alone”, filmul care ne-a marcat copilăria și ale cărui replici le știu pe dinafară, și în română, și în engleză. Îmi aduc aminte când l-am văzut prima oară, cu tatăl meu. Am râs amândoi în hohote, deși pe tata nu-l prea prinzi în asemenea ipostaze. De atunci, a devenit un soi de tradiție ca în decembrie să revăd ”Singur acasă”, cel puțin primele două părți. Continuările trei și patru sunt mult sub nivelul filmului original, așa că nici nu merită să le menționez.

Cred că mai mult decât acțiunea filmului, îmi place casa aceea uriașă, în stil colonial. Acum, privind în urmă, amenajarea îmi pare destul de kitchoasă, dar în anii 90, când toată planeta se uita la ”Home alone”, casa familiei McCallister părea un vis. Noi abia ieșeam din negura comunismului când a început să ruleze filmul, așa că priveam cu și mai mult jind interiorul de reclame în care Kevin își făcea de cap, încercând să apere locuința familiei de hoții care îi puseseră gând rău. 🙂 Vorbesc de Singur acasă 1, pentru că știm cu toții, în partea a doua, acțiunea se mută la New York.

Casa există în realitate, în Winnetka, Illinois, o suburbie a orașului Chicago. Bineînțeles, la o simplă căutare pe internet, găsești tot ce vrei despre ea: adresă, suprafață, dispunerea încăperilor ș.a.m.d. Proprietarii au ajuns să ceară blurarea exteriorului pe Google Street View, căci prea multă expunere, strică. Într-un fel, curiozitatea oamenilor e firească, pentru că vorbim aproape de un personaj, în sine.

Regizorul filmului, Chris Columbus, își aduce aminte că a căutat câteva săptămâni casa care să se potrivească perfect scenariului filmului. Spune că avea nevoie de o locuință de familie care să fie frumoasă și amenințătoare în același timp, un spațiu care să devină distractiv pentru un copil uitat acasă. Importantă a fost și partea tehnică, pentru că în film există multe cascadorii care au avut nevoie de un decor special. Din acest motiv, câteva scene au fost filmate într-un liceu din apropiere, interiorul fiind recreat, în mare măsură, după indicațiile regizorului.

Casa a fost scoasă la vânzare în 2011, prilej cu care tot muritorul de rând a putut să o vadă, în toată splendoarea sa. A fost vândută pentru 1,5 milioane de dolari, deși prețul cerut inițial de agenție era de 2,4 milioane. Casa are trei etaje, 5 dormitoare și trei băi și o suprafață totală de 390 de mp. Multe încăperi nu prea mai seamănă cu ce știm noi din film, după cum o să îți dai seama din fotografiile de mai jos. În realitate, interioarele sunt mult mai elegante și dispare un pic din farmecul acela de locuință de familie.

Primele secvențe din ”Singur acasă” sunt filmate în hol. Încă de la început este creionată bine atmosfera sărbătorilor, iar cromatica ajută din plin, din acest punct de vedere. În 2011, vedem că holul este mult mai elegant. Roșul este înlocuit cu tonuri discrete de gri. Dispare și celebrul tapet pe care îl vedem în film în toate încăperile casei.Bucătăria este complet diferită. Mobilierul maro este înlocuit cu unul alb, clasic. În locul de tapetului, există în realitate, mozaic.

Nu știm exact cu ce se ocupa familia McCallister, dar biroul de acasă are dimensiuni impresionante.

În varianta ”off movie”, nu mai vedem ușile franțuzești. Din nou, cromatica festivă este înlocuită cu tonuri de gri și alb.

Zona de dining este mult mai pretențioasă și mai rece. Mobilierul este diferit, iar tapetul colorat este înlocuit cu unul din mătase, pictat manual.

În film, mai vedem o masă încăpătoare în jurul căreia se adună toți membrii familiei. Pe site-ul imobiliar care a listat proprietatea, observăm că dining-ul respectiv se deschide către terasă, iar acea scară interioară din spatele mesei nu există, de fapt.

Dormitorul matrimonial este uriaș, dar, la fel complet diferit în varianta reală. Patul cu baldachin este singurul lucru care pare să te trimită un pic cu gândul la ”Singur acasă”.

Și, dincolo de prezentarea casei, am cules pentru tine câteva curiozități despre cel mai popular film de sărbători, așa, că să te uiți cu și mai mult drag mâine seară, pe Pro Tv.

  • celebra scenă în care Kevin țipă după ce își dă cu after shave pe față a fost o improvizație de moment a lui Macaulay Culkin, dar regizorului i s-a părut haioasă și a hotărât să o păstreze
  • peste o sută de copii au dat audiții pentru rolul lui Kevin
  • Macaulay nu este singurul membru din familia Culkin care a jucat în ”Singur acasă”. Micul Fuller (cel care face pipi în pat) este Kieran Culkin, fratele lui Macaulay.
  • Robert de Niro a refuzat să joace rolul lui Harry Lime, interpretat de Joe Pesci
  • Filmul a avut încasări record, peste 17 milioane de dolari în weekendul de deschidere. Vorbim de anii 90, acum suma pare ridicolă pentru industria cinematografică americană.
  • În Polonia, ”Singur acasă” e un adevărat fenomen, filmul fiind urmărit de milioane de telespectatori, în fiecare an. Dar, cred eu, și noi suntem pe aproape, căci în fiecare decembrie așteptăm, cu sufletul la gură, aventurile lui Kevin.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply